Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Ενημερωτικό από τη συνάντηση ΟΕΝΓΕ -Υπουργείου

Στο Ygeianet βρίσκεται αναρτημένο , ενημερωτικό σημείωμα του Δημ.Βαρνάβα σχετικά με τη συνάντηση ΟΕΝΓΕ -Υπουργείου στις 2 Απριλίου.

Το σημείωμα αναφέρει:

Συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 2 Απριλίου η Εκτελεστική Γραμμα-τεία της ΟΕΝΓΕ με τους δύο Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Υ-γείας κκ Καλογερόπουλο και Ριζά.

Θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση:

ερμηνευτική εγκύκλιος για τον ψηφισμένο νόμο

πλαφόν

κονδύλια εφημεριών 2009

συγκρότηση Επιτροπής Προσλήψεων

επίδομα τροφής στους γιατρούς των ΚΥ

Οι απαντήσεις που δόθηκαν

Η ερμηνευτική εγκύκλιος είναι ήδη γραμμένη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και πρόκειται εντός της εβδομάδος να αποσταλεί στα Νοσοκομεία. Η ΟΕΝΓΕ έκανε παρατηρήσεις σε αρκετά σημεία, ώστε να διασφαλίζεται η σαφήνεια. Πχ στο θέμα του ρεπό η τελική διατύπωση εί-ναι «καθιερώνεται 24ωρη ανάπαυση, η οποία δίδεται σε κάθε γιατρό, ειδικευμένο ή ειδικευόμενο, μέσα σε μία εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση ενεργού εφημερίας».

Μέσω της εγκυκλίου επιβάλλεται στις Διοικήσεις η άμεση εφαρμο-γή όλων των διατάξεων του νόμου και στα λογιστήρια των Νοσοκομείων η ενημέρωση των προγραμμάτων μισθοδοσίας με τους νέους Βασικούς Μισθούς και όσα αυτοί συμπαρασύρουν.

Μια δεύτερη εγκύκλιος θα απευθύνεται στις ΥΠΕ, οι οποίες πρέπει να συντάξουν άμεσα καταλόγους ανά ειδικότητα, από τους οποίους θα γίνει η κλήρωση μελών στα Συμβούλια Κρίσεων.

Για το πλαφόν έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στα Υπουργεία Υ-γείας και Οικονομικών και προσανατολίζονται σε ρύθμιση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών η οποία θα ανεβάζει το πλαφόν στα 7854 ευ-ρώ. Από πλευράς μας ζητήθηκε η ρύθμιση να ισχύσει αναδρομικά από 1-1-09. Πάντως είναι άγνωστο πότε θα δημοσιευτεί το νέο πλαφόν.

Για τα κονδύλια εφημεριών ενημερωθήκαμε ότι έχει συνταχθεί Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Υγείας και βρίσκεται στο Υ-πουργείο Οικονομικών για προσυπογραφή, ώστε στη συνέχεια να προω-θηθεί για δημοσίευση σε ΦΕΚ. Θα χορηγεί κονδύλια για ένα τετράμηνο και αργότερα θα εκδοθεί συμπληρωματική για το υπόλοιπο του έτους. Επίσης ενημερωθήκαμε ότι ζητήθηκαν επιπλέον των 350 εκατ. ευρώ που είναι τα εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2009 ως κονδύλια εφη-μεριών άλλα 80 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι διαφορές που προκύ-πτουν από το νέο μισθολόγιο.

Στη συγκρότηση της Επιτροπής Προσλήψεων έχουν προταθεί 6 μέλη από πλευράς ΟΕΝΓΕ και υπήρξε δέσμευση ότι εντός της εβδομά-δος θα συμπληρωθούν τα μέλη που προτείνει το Υπουργείο, ώστε να γί-νει η πρώτη συνεδρίαση τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τέλος για το επίδομα τροφής ειπώθηκε ότι στο νομοσχέδιο-σκούπα που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα έχει περιληφθεί διάταξη, η οποία αναφέρει ότι το χορηγούμενο επίδομα καλώς εχορηγείτο από το 2003 έως σήμερα και η χορήγησή του θα συνεχιστεί.

Άποψη

Έχοντας όλοι μας μακρά εμπειρία από την τακτική του Υπουργείου θα πρέπει να είμαστε άκρως επιφυλακτικοί για όλα τα παραπάνω σημεία μέχρι να δούμε να υλοποιούνται. Συνεπώς οι Ενώσεις οφείλουν να προ-χωρήσουν στην υλοποίηση των όποιων αποφάσεων για κινητοποιήσεις έχουν λάβει ή θα λάβουν, τις οποίες θα αναστείλουν όταν ικανοποιηθούν τα αιτήματα. Ταυτόχρονα οι Ενώσεις οφείλουν να διατυπώσουν τα αιτή-ματά τους σε ιατρικό δυναμικό. Δυστυχώς υπάρχουν Ενώσεις που αδια-φορούν για το ζήτημα των θέσεων κατά τρόπο εξοργιστικό.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ)

Της συνάντησης με το Υπουργείο επακολούθησε συνεδρίαση της ΕΓ, στην οποία πέραν των παραπάνω συζητήθηκε το θέμα του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ και το πραξικόπημα στον ΠΙΣ.

Το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ προσδιορίζεται καταρχήν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου (26,27 και 28/6) με προϋπόθεση να γίνουν εκλογές στην ΕΙΝΑΠ στις 15 Ιουνίου.

Σχετικά με το πραξικόπημα στον ΠΙΣ ελήφθη κατά πλειοψηφία απόφαση Την καταψήφισε μόνο η ΔΗΚΝΙ, η οποία στην ΕΙΝΑΠ τηρώντας την ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά ψήφισε απόφαση καταδίκης του πραξικοπήματος Αβραμόπουλου!