Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Αγώνας για τα αυτονόητα.

Από το Ygeianet

Αγωνιστήκαμε για την αναγέννηση του ΕΣΥ, γράφει η (κυβερνητική) Δημοκρατική Κίνηση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΔΗΚΝΙ) σε διαφημιστικό – προπαγανδιστικό φυλλάδιο που μοιράστηκε στο νοσοκομείο Πρέβεζας,.

Αγωνιστήκαμε να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας, να ανατρέψουμε τον εργασιακό μας Μεσαίωνα, να συμμετέχουμε όλοι στο ΝΕΟ ΕΣΥ και να το συνδιαμορφώνουμε. Και επιπλέον να επιβάλουμε το σεβασμό στον νοσοκομειακό γιατρό.

Χρόνια τώρα στο ΕΣΥ εμείς εδώ στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας τίποτα από όλα αυτά δεν είδαμε. Το μόνο που βλέπουμε είναι ο καθημερινός αγώνας μας για τα αυτονόητα. Για την αξιοπρέπειά μας για την οργάνωση της δουλειάς μας για τον εξοπλισμό των ιατρείων μας. Κάθε φορά πέφτουμε επάνω στην αρτηριοσκληρυντική, αυταρχική και αλαζονική διοίκηση που έμπρακτα μας δείχνει την απαξίωσή της.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου μας ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου έχει πάρει απόφαση να κλείνονται 20 ραντεβού ημερησίως στα εξωτερικά ιατρεία για όλες τις ειδικότητες. Άνθρωποι, που την τελευταία φορά που είδαν νοσοκομείο ήταν την ημέρα που γεννήθηκαν, αποφάσισαν πόσους ασθενείς θα βλέπει ο καρδιολόγος, πόσους ο ψυχίατρος και πόσους ο ΩΡΛ. Ούτε πήραν υπ΄ όψη τους τις διαφορές της κάθε ειδικότητας που προφανώς δεν τις γνωρίζουν, αλλά ούτε και τον αριθμό των γιατρών που υπηρετεί σε κάθε

τμήμα διότι τότε θα γνώριζαν ότι στα τμήματα τουλάχιστον που υπηρετεί ένας γιατρός και καθημερινά κάνει εξωτερικό ιατρείο έχει επιπλέον των 20 να δει όλα τα έκτακτα, όλα τα περιστατικά των κλινικών στα πλαίσια της διασυνδετικής (αμφιβάλλω αν έχουν ακούσει ποτέ και ξέρουν τι σημαίνει η διασυνδετική) και ό,τι άλλο προκύψει. Όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να γίνουν στα πλαίσια του ωραρίου από έναν και μόνο γιατρό κι αυτό πραγματικά είναι εργασιακός μεσαίωνας.

Δεν κάλεσαν ποτέ κανέναν από τους διευθυντές και τους υπευθύνους των τμημάτων ως πλέον αρμοδίους να γνωμοδοτήσουν για την λειτουργία των ιατρείων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, αδιαφόρησαν για τις προτάσεις μας, αδιαφόρησαν για τον διορισμό και δεύτερου γιατρού στα τμήματα που λειτουργούν χρόνια ολόκληρα με έναν μόνο γιατρό για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου και των εφημεριών.

Αποφάσισαν και διέταξαν: 20 άτομα ημερησίως + έκτακτα + κλινικές + ότι άλλο προκύψει, σαν οι ασθενείς να είναι κομμάτια παραγωγής σε ένα εργοστάσιο. Μόνο αυτό κατάφεραν να κάνουν. Ξύπνησαν, αποφάσισαν (παραβιάζοντας κατάφορα όλους τους νόμους του ΕΣΥ που πουθενά δεν αναφέρουν ότι αρμόδιο ν’ αποφασίσει για τη λειτουργία των εξ. ιατρείων είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου) και μετά ξανακοιμήθηκαν.

Δεν άκουσαν τις εκκλήσεις μας για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα τμήματα, δεν βλέπει η διοίκηση το χάος και την αναποτελεσματικότητα που επικρατεί στο Νοσοκομείο μας, το γεγονός ότι χρόνια τώρα λειτουργούσαν χωρίς επιστημονικό συμβούλιο με το αποφασίζουμε και διατάζουμε και την αδιαφάνεια και καταφανή μεροληψία στην κατανομή των κονδυλίων των εφημεριών. Υποχρεωνόμαστε εκ των πραγμάτων να κάνουμε ιατρική της δεκαετίας του 70 με κόστος τριπλάσιο του σημερινού.

Η ΔΗΚΝΙ σε όλα αυτά βλέπει συμμετοχή, συνδιαμόρφωση στο ΝΕΟ ΕΣΥ από τους γιατρούς, αξιοπρέπεια και σεβασμό. Εμείς πάλι γνωρίζουμε τον καθημερινό μας αγώνα για τα αυτονόητα.. Φτάνει πια.

Λαμπρινή Σούρδη

Νευρολόγος Νοσοκ. Πρέβεζας