Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Ευθύνες σε δυο γιατρούς για το θάνατο εγκύου στο "Βενιζέλειο"

Από την καθημερινή εφημερίδα της Κρήτης "Πατρίς".

“Καίει” 2 γιατρούς η ΕΔΕ

Ευθύνες για τον θάνατο της εγκύου στο Βενιζέλειο

Δύο γιατρούς του Βενιζελείου, που έπρεπε να βρίσκονται στο νοσοκομείο, εκείνοι όμως εφημέρευαν τηλεφωνικά από το σπίτι τους, “καίει” το πόρισμα της ΕΔΕ, για το θάνατο της 33χρονης Μαρίας Θεοδοσάκη και του μωρού της, που δεν πρόλαβε να γεννηθεί.

Την άτυχη γυναίκα, όπως προκύπτει από το πόρισμα, εξέταζαν οι νέοι και άπειροι ειδικευόμενοι, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν το σοβαρό πρόβλημα υγείας της 33χρονης, ούτε να κρατήσουν στη ζωή εκείνη και το παιδί της.

Πιο αναλυτικά.

Εφημερία από το σπίτι τους και από το τηλέφωνο, έκαναν την μοιραία νύχτα της 27ης Απριλίου δύο ειδικευμένοι γιατροί-επιμελητές της Μαιευτικής Κλινικής του Βενιζελείου οι οποίοι είχαν αφήσει στα χέρια των νέων και άπειρων ειδικευόμενων συναδέλφων τους την τύχη της 33χρονης Μαρίας Θεοδωσάκη και του μωρού της, που δεν πρόλαβε να γεννηθεί.

Το απόλυτο μπάχαλο που υπήρχε στο νοσοκομείο περιγράφεται στο πόρισμα της ΕΔΕ, που παρέδωσε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Μελισσάς στον διοικητή της ΔΥΠΕ.

Σύμφωνα με αυτό δύο γιατροί ενώ εφημέρευαν δεν βρίσκονταν στο νοσοκομείο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής Γιάννης Στρατάκης αν και είχε εφημερία απουσίαζε από το νοσοκομείο λόγω... αυχενικού.

Ωστόσο ο ίδιος, είχε δηλώσει κατηγορηματικά στην “Π” ότι εξέτασε τη γυναίκα τα ξημερώματα, μετά από ένα τοκετό που είχε.

Ο κ. Στρατάκης δεν είχε ενημερώσει το νοσοκομείο για την απουσία του, είχε όμως συνεννοηθεί με μια συνάδελφό του επιμελήτρια που είχε εφημερία ετοιμότητας, δηλαδή νόμιμα εφημέρευε από το σπίτι της να τον αντικαταστήσει αν προκύψει κάτι επείγον.

Εκείνη τη βραδιά αν και εφημέρευε απουσίαζε επίσης ο επιμελητής ακτινολόγος.

Η λειτουργία του τμήματος είχε “πέσει στους ώμους” δύο ειδικευόμενων γιατρών.

Σύμφωνα με το πόρισμα, και με βάση τα όσα είπαν στην ΕΔΕ, η 33χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο με έντονους πόνους τους οποίους απέδωσαν σε συσπάσεις.

Μίλησαν με την ιδιώτη γιατρό που την παρακολουθούσε, η οποία όπως ανέφεραν τους είπε να ελέγξουν την καρδιά του μωρού που χτυπούσε κανονικά.

Η γιατρός όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πίστεψε ότι το πρόβλημα της εγκύου ήταν παθολογικό και όχι γυναικολογικό.

Στη συνέχεια οι ειδικευόμενοι επικοινώνησαν με τον κ. Στρατάκη και του είπαν ότι οι πόνοι συνεχίζονταν ο γιατρός, συνέστησε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή εκτιμώντας ότι ο πόνος είχε σχέση με τις συσπάσεις.

Η 33χρονη συνέχιζε να υποφέρει και να ζητάει βοήθεια. Ο χειρουργός που την είδε σκέφθηκε ότι η γυναίκα ίσως υποφέρει από οξεία χολοκυστίτιδα.

Η Θεοδωσάκη στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ακτινολογικό, για να κάνει υπέρηχο.

Το υπερηχογράφημα έγινε από ειδικευόμενο που βρισκόταν μόλις δύο μήνες στο νοσοκομείο.

Είπε στους γιατρούς: “Δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι αλλά επειδή απουσιάζει ο επιμελητής φέρτε την να την ξαναδούμε το πρωί”.

Το πρωί έσπασαν τα νερά της γυναίκας, έπεσαν πάνω της γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων την πάνε για καισαρική, όμως η 33χρονη πεθαίνει σε λίγα λεπτά από ολική ρήξη μήτρας.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί, λόγω πίεσης και έλλειψης πείρας, σε καμία περίπτωση δεν σκέφθηκαν αυτή την επιπλοκή και δεν προχώρησαν σε ερευνητική λαπαροτομία (τομή στην κοιλιά) που θα έδειχνε τι συμβαίνει αφού ο ανεξήγητος πόνος επέμενε για ώρες.

Όπως έλεγαν από την πρώτη στιγμή μαιευτήρες -γυναικολόγοι με αυτή την κίνηση σήμερα θα ζούσαν και η γυναίκα και το μωρό της.

Νέα διευθύντρια στην Μαιευτική

Στη Μαιευτική του Βενιζελείου, καθήκοντα διευθύντριας αναλαμβάνει σε λίγες ημέρες η επιμελήτρια Α’ της Μαιευτικής του Πανεπιστημιακού Ελπίδα Βαρδάκη.


ΣΧΟΛΙΟ

Κ αι δυστυχώς δεν είναι ένα ...ατυχές μεμονωμένο γεγονός!

Τι μας θυμίζει; Τι μας θυμίζει;