Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Μηνυτήρια αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ στον Άρειο Πάγο για τα ωράρια εργασίας των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία

Κατατέθηκε σήμερα η μηνυτήρια αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την καταστρατήγηση των ωραρίων εργασίας των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Ανάμεσα στα άλλα η μηνυτήρια αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:

Τα δύο τελευταία έτη η Ομοσπονδία μας γίνεται δέκτης πλείστων καταγγελιών τόσο των διοικήσεων των σωματείων που αποτελούν μέλη της, αλλά και παραπόνων πολυάριθμων μεμονωμένων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία με θέμα την παραβίαση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα με την κατάφορη παραβίαση των διατάξεων εθνικών και κοινοτικών κανονιστικών κειμένων, αναφορικά με την τήρηση του ωραρίου εργασίας.
Ειδικότερα, οι εν λόγω καταγγελίες, ο όγκος των οποίων καθημερινά αυξάνεται, σχετίζονται με την παραβίαση από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων του νομίμου ωραρίου εργασίας για το σύνολο του προσωπικού, του ανώτατου δηλαδή επιτρεπόμενου ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων, όπως αυτό καθορίζεται από ουσιαστικούς και τυπικούς νόμους, οι οποίοι και φέρουν το χαρακτήρα κανόνων αναγκαστικού δικαίου, ισχύουν δηλαδή έναντι πάντων ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη συμφωνία των μερών.


...Το σύνολο των ανωτέρω αναφερόμενων διατάξεων παραβιάζεται από τις περισσότερες – αν όχι όλες- τις διοικήσεις των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας. Ειδικότερα, δεν τηρείται η διάταξη του αρ. 3 του πδ 88/99 (όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει) και η ελάχιστη ανάπαυση των εργαζομένων είναι συχνά μικρότερη ακόμα και των οκτώ ωρών (αντί για δώδεκα που προβλέπεται), επίσης, παραβιάζεται η διάταξη του αρ. 8 του πδ 88/99 με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να απασχολούνται αντί για 8 ώρες ανά εικοσιτετράωρο ανά εβδομάδα εργασίας, συχνά 3ή 4 ακόμα και 5 νύχτες την εβδομάδα, τέλος, στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία δεν χορηγούνται τα δύο «ρεπό» την εβδομάδα, που καθιερώθηκαν με την 5ημερη εβδομάδα απασχόλησης που ισχύει και για αυτούς.
....Παράλληλα με την παρούσα αναφορά μας ζητούμε την διερεύνηση από τον Αρμόδιο Εισαγγελέα της διάπραξης εκ μέρους των αρμοδίων αρχών και άλλων πιθανών άδικων πράξεων αφού η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, η καταστρατήγηση των σχετικών με το χρόνο εργασίας διατάξεων μας βλάπτουν ως εργαζόμενους αλλά εγκυμονούν και κίνδυνο βλάβης της ζωής και της υγείας των νοσηλευόμενων στα δημόσια νοσοκομεία όπου αυτοί εργάζονται. Επιπροσθέτως, οι αρμόδιες αρχές αποκομίζουν παράνομα οικονομικά οφέλη σε βάρος μας αφού δεν μας καταβάλλουν αμοιβή για τις ημέρες ανάπαυσης που δεν λαμβάνουμε σύμφωνα με το νόμο, και επιπλέον δεν καταβάλλουν μισθούς σε εργαζόμενους που θα έπρεπε να απασχολούν και τελικά δεν το πράττουν, «εκμεταλλευόμενοι» την δική μας εργασία.




Ολόκληρη η μηνυτήρια αναφορά εδώ