Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Πρόγραμμα εγκατάστασης Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών στο Νομό Πρέβεζας.



Η καρδιακή ανακοπή (ΚΑ) είναι η συνηθέστερη αιτία αιφνίδιου θανάτου στην Ευρώπη, με συχνότητα 700.000 κάθε χρόνο. Η συνηθέστερη αιτία της ΚΑ (90%) είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή. Η κοιλιακή μαρμαρυγή θεραπεύεται μόνο με την άμεση χρησιμοποίηση μιας συσκευής που χορηγεί ηλεκτρικό ρεύμα και λέγεται απινιδωτής.
Αν η ΚΑ συμβεί σε υγειονομική μονάδα , το ποσοστό επιβίωσης είναι υψηλό. Αν όμως συμβεί σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο , η επιβίωση εξαρτάται από την έγκαιρη διαθεσιμότητα και χρήση του απινιδωτή και της εφαρμογής της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
Με δεδομένο όμως ότι στις περισσότερες κοινότητες της Ευρώπης και της Ελλάδος, ο μέσος όρος του χρόνου από το επείγον τηλεφώνημα έως την άφιξη των Επειγόντων Ιατρικών Υπηρεσιών είναι μεγαλύτερος των 8 λεπτών , η επιβίωση δεν ξεπερνά το 1%. Πολλά θύματα της ΚΑ που συμβαίνουν σε δημόσιο χώρο, θα μπορούσαν να σωθούν , αν οι παρευρισκόμενοι πολίτες (αυτόπτες μάρτυρες) είχαν εκπαιδευτεί στη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και υπήρχε άμεση διαθεσιμότητα ενός απινιδωτή .Πολύ περισσότερο όταν τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη του χειροκίνητου απινιδωτή, σε Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (ΑΕΑ), δίνει τη δυνατότητα χρήσης του από οποιονδήποτε πολίτη (μη επαγγελματία υγείας) μετά από ολιγόωρη εκπαίδευση.

Με βάση τα παραπάνω ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας αποφάσισε:

1.Σε συνεργασία με άλλους φορείς, την εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος εγκατάστασης ΑΕΑ σε όλο το νομό Πρέβεζας,το οποίο θα συντονίζεται και θα παρακολουθείται από το Ελληνικό Συμβούλιο Αναζωογόνησης.

2.Σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Πρέβεζας, τη δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και Επείγουσας Ιατρικής, στην πόλη της Πρέβεζας και την πιστοποίηση του από το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης.

3.Την ίδρυση Συλλόγου Εθελοντών Διασωστών Πρέβεζας.

Ο πρώτος φορέας που ανταποκρίθηκε , είναι ο Δήμος Πρέβεζας ο οποίος προμηθεύτηκε 4 ΑΕΑ και υποστήριξε την εκπαίδευση 60 συμπολιτών μας στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Το πρόγραμμα αρχίζει το Σάββατο 13 Ιουνίου και περιλαμβάνει βραχείες διαλέξεις και κυρίως ασκήσεις σε προσωμοιωτές.Έχει αξιολογηθεί από την ειδική επιτροπή με 5 μόρια (5 CEPD credits) συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΣΧΟΛΙΟ.
Η επίσημη πολιτεία...κοιμάται!
Η μάλλον αυτό τον καιρό "λαμβάνει" τα μηνύματα (των εκλογών)!!!
Τόσο δύσκολο ήταν να αναλάβει ένα τέτοιο πρόγραμμα σε πανελλήνια κλίμακα και με χορήγηση και τοποθέτηση σε διάφορους χώρους Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών;