Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος αντιμετώπισης του ιου Η1Ν1 εντός και εκτός χώρων των νοσοκομείων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)
Αθήνα, Ιουλιανού 42-46 τ.κ.10434
τηλ: 210-8234914/6936557550 fax: 210-8234916
06/07/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 06/07/09 όπως είχε προγραμματιστεί συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας μας με το Διοικητή του ΕΚΕΠΥ κ. Π. Ευσταθίου. Στη συνάντηση τέθηκαν από την πλευρά της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. σειρά προτάσεων που αφορούν στη βελτίωση του συστήματος αντιμετώπισης του ιού Η1Ν1 τόσο εντός των χώρων των Νοσοκομείων, όσο και εκτός, με στοχευμένες ενέργειες της Πολιτείας.

Ενδεικτικά προτείναμε:
-Τοποθέτηση ειδικής σήμανσης στην είσοδο του Νοσοκομείου όπου θα ενημερώνει τους πολίτες που προσέρχονται με ύποπτη συμπτωματολογία ή που θεωρούν πως πιθανόν να είναι φορείς του ιού, να μην εισέρχονται στον προαύλιο χώρο, αλλά να αναφέρονται στους θυρωρούς – φύλακες.
-Συγκρότηση ειδικής ομάδας ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τη διαχείριση των ύποπτων αλλά και των διαπιστωμένα θετικών στον ιό περιστατικών, από την παραλαβή τους στην είσοδο του νοσοκομείου (πύλη), έως την αποθεραπεία.
-Διαχωρισμός των χώρων των επειγόντων, ή χρήση άλλου χώρου επαρκώς απομονωμένου ως εξεταστηρίου για τα ύποπτα στον ιό Η1Ν1 κρούσματα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τους λοιπούς ασθενείς.
-Συνεχείς επιμόρφωση όλου του προσωπικού από εξειδικευμένη ομάδα με υποχρεωτική παρακολούθηση και με πραγματοποίηση ασκήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα.
-Ικανοποιητική στελέχωση των χώρων νοσηλείας των θετικών στον ιό περιστατικών με νοσηλευτικό προσωπικό αποκλειστικής για τους χώρους αυτούς απασχόλησης, και όχι κοινό προσωπικό με τις λοιπές κλινικές.
-Εκστρατεία με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα που θα παρέχουν υπεύθυνα οδηγίες στο κοινό, τόσο για τα μέτρα προφύλαξης, όσο και για τις ενέργειές τους σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτωματολογία.
Ο κ. Ευσταθίου δήλωσε πως το ΕΚΕΠΥ θα εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις που κατατέθηκαν, και προτίθεται ορισμένες εξ αυτών να τις εφαρμόσει άμεσα.
Για το σοβαρότατο πρόβλημα της υποστελέχωσης και των τραγικών ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο και αναγνωρίζει, δήλωσε πάντως αναρμόδιος, παραπέμποντας στον Υπουργό κ. Αβραμόπουλο.

Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.