Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Οι απαντήσεις του Υπουργείου Υγείας για τη νέα γρίπη.




Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του ΥΥΚΑ που αφορούσε τη πορεία της νέας γρίπης στη χώρα μας, αλλά και μια πρώτη αποτίμηση των μέτρων κατά του καπνίσματος:


Για τη φάση της νόσου στην Ελλάδα:
Έχει ήδη εισέλθει στη φάση πανδημίας, επίπεδο 6Α.

Για τις ηλικίες που πλήττει η νόσος.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά των κρουσμάτων σημειώνονται στις νεότερες ηλικίες κυρίως νέα άτομα, παιδιά και ενήλικες μέχρι 30 ετών. Εκτιμάται ότι λόγω προηγηθείσης ανοσίας οι μεγαλύτερες ηλικίες πλήττονται σε μικρότερο βαθμό

Για τη διάρκεια της πανδημίας:


Η περίοδος της πανδημίας υπολογίζεται να διαρκέσει από 12 μέχρι 15 μήνες με ανώτατη πιθανή διάρκεια μέχρι και 24 μήνες.


Για τη διάθεση των εμβολίων:


Τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα μεταξύ 8 Οκτωβρίου του 2009 βέβαια και του Φεβρουαρίου 2010.Προβλέπεται προμήθεια 8 εκατομμυρίων εμβολίων.

Για το ποιες ομάδες θα εμβολιασθούν


Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αφορούν σε ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη σοβαρής νόσου εάν προσβληθούν από τον ιό.

Θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός ενός ευρύτερου κοινωνικού υποσυνόλου ή και του συνόλου του πληθυσμού, εφ’ όσον υπάρξει βέβαια ανάγκη, ώστε να ελαττωθεί, να περιοριστεί η μετάδοση του ιού και οι συνέπειες της πανδημίας.

Η πρώτη περίπτωση σύμφωνα με υπολογισμούς αφορά σε 4 εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας.

Υπάρχει και μια άλλη υποομάδα πρώτης προτεραιότητας, όπως τα άτομα με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα. Στις ομάδες προτεραιότητες εντάσσονται εξ οφίτσιο πλέον οι επαγγελματίες υγείας, οι επαγγελματίες που ασχολούνται με πουλερικά, είναι δυνατόν να υπάρξει μεταλλαγή του ιού και συνδυασμός των δύο διαφορετικών ιών, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και βέβαια παιδιά και μαθητές. Δηλαδή οι ίδιες ομάδες υψηλού κινδύνου στις οποίες ενδείκνυται το εποχικό εμβόλιο θα είναι και αυτές για το πανδημικό εμβόλιο.


Με ποιο τρόπο θα γίνει ο εμβολιασμός.


Θα συνεργαστούν οι Νομαρχίες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ορισμένα άλλα Υπουργεία τα οποία χρειάζονται, το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία και θα γίνουν ανά Νομό στα σχολεία, σε ορισμένα προκαθορισμένα σημεία ούτως ώστε να μπορούν όλοι ,χωρίς να υπάρχουν ουρές, να μπορούν να κάνουν τα εμβόλιά τους με το αναγκαίο προσωπικό.
Θα υπάρχουν χώροι ανά Νομό, είτε σχολεία λέγονται, είτε ειδικοί χώροι οι οποίοι έχουν προκαθοριστεί, ούτως ώστε να γίνονται οι εμβολιασμοί με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό με κοινωνικούς λειτουργούς.

Θα υπάρξει ενημέρωση σε Νομαρχιακό επίπεδο με όλες τις εντεταλμένες Ειδικές Υπηρεσίες και όλα αυτά θα γίνουν με πρόγραμμα, σχεδιασμό.

Επειδή θα είναι δύο δόσεις τα εμβόλια, θα πρέπει οι εμβολιαζόμενοι να πάνε σε Ειδικές Μονάδες ώστε να καταγράφεται ότι κάνανε την πρώτη δόση , θα πάνε ακριβώς και για την δεύτερη δόση στο ίδιο μέρος, θα υπάρχουν κατάλογοι.


Για τις επιπλοκές της νόσου.


Η πνευμονία είναι η συχνότερη, η βαρύτερη και η πιο αναμενόμενη επιπλοκή γι’ αυτό και παίρνονται όλα τα μέτρα. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί με το αντι-πνευμονιοκοκικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου σύμφωνα με τις ενδείξεις που ήδη έχουν τεθεί, δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί, γιατί και η απλή χορήγηση ενός αντιβιοτικού την περίοδο της νόσησης, ενός κοινού αντιβιοτικού τον καλύπτει για τον πνευμονιόκοκο. Ο πνευμονιόκοκος που συνήθως επιπλέκει αυτές τις καταστάσεις στην πνευμονία είναι ένα πολύ ευαίσθητο μικρόβιο, εύκολα αντιμετωπίζεται και τα εν χρήσει αντιβιοτικά προλαβαίνουν και αντιμετωπίζουν πολύ επιτυχώς την επιπλοκή της πνευμονίας στην γρίπη.


Για μέτρα κοινωνικής απομόνωσης (πχ κλείσμο σχολείων,υπηρεσιών κλπ).


Μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, όπως διεθνώς αναφέρεται και έτσι αποδίδεται στα ελληνικά ο όρος social distance, δηλαδή πιθανό κλείσιμο σχολείων ή και υπηρεσιών, το χειρότερο δηλαδή σενάριο δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα μέχρι τώρα σε χώρες όπου αυτό το μέτρο εφαρμόστηκε κυρίως στο νότιο ημισφαίριο. Γι’ αυτό και η αναγκαιότητα θα πρέπει να κρίνεται πολύ αυστηρά και κατά περίπτωση.

Στη χώρα μας δεν προβλέπουμε κάτι τέτοιο, εκτός βέβαια εάν αλλάξει η κατάσταση τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα εάν φτάσουμε και στο χειρότερο και απευκταίο βεβαίως σενάριο μετάλλαξης του ιού σε μια πιο παθογόνα μορφή.

Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη.


Για το που θα βρεθεί το προσωπικό επαγγελματιών υγείας για να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου.


"Μη ξεχνάτε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται μια διαδικασία πρόσληψης ικανού αριθμού νοσηλευτών και γιατρών ειδικά για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, πέραν του γεγονότος ότι όπως γνωρίζετε και ήδη προχωρήσαμε στις πρώτες απαραίτητες κινήσεις, τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου θα έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλευτών και γιατρών -τα έχουμε πει, μην σας τα επαναλαμβάνω τώρα- που θα ενταχθούν στη δύναμη του Υπουργείου μας και των νοσοκομείων μας. Συνεπώς είμαστε έτοιμοι και απ’ αυτή την πλευρά.

Είναι τόσο καθαρά που απορώ γιατί. Αφού θέλετε όμως επικαιροποίηση της μνήμης, , δια νόμου διασφαλίσαμε την πρόσληψη 5,5 χιλιάδων νοσηλευτών και 4 χιλιάδων γιατρών.

Ξεκινήσαμε ήδη με 1700 αυτές τις μέρες και από τους κυλιόμενους πίνακες είναι άλλοι 1300 κι αυτοί θα έχουν προσληφθεί όπως είπαμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου. Πέραν αυτού έχουμε και 200 που προσλαμβάνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ για να ενταχθούν στο δυναμικό των κλιμακίων ελέγχου και αντιμετώπισης της πανδημίας σε ολόκληρη την Ελλάδα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι έχετε διασφαλίσει 5,5 χιλιάδες προσλήψεις. Χτες η ΠΟΕΔΗΝ σας κατηγόρησε ότι περικόπηκαν οι 1700 με τις οποίες ξεκινήσατε. Τι πρόβλημα υπάρχει σε αυτό;



ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κανένα πρόβλημα"!!!


Σχόλιο

Έχουμε την εντύπωση ότι αυτές οι περιβόητες προσλήψεις του νόμου 3754/2009 , δηλαδή οι 5000 νοσηλευτές και οι 4500 γιατροί, χρησιμοποιούνται από το ΥΥΚΑ ..."διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν" ....ή κάνουμε λάθος;



Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ