Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Όταν τα απλά μαθηματικά δίνουν απαντήσεις


Με αφορμή τα γεγονότα με την συνδικαλίστρια Κ.Κούνεβα αναζωπυρώθηκαν οι αντιδράσεις των εργαζομένων σχετικά με τη τήρηση της νομοθεσίας από τα ιδιωτικά συνεργεία που αναλαμβάνουν, μετά από διαγωνισμούς, υπηρεσίες σε δημόσιους οργανισμούς και ΝΠΔΔ.

Ταυτόχρονα εκφράστηκε για μια άλλη φορά η θέση του κινήματος για την επαναφορά των υπηρεσιών αυτών στο Δημόσιο.

Γιατί τα λέμε αυτά τώρα;

Προσέξετε το παρακάτω.
Νοσοκομείο αποφασίζει να προβεί σε διαγωνισμό για τη παραχώρηση της φύλαξής του σε ιδιωτική εταιρεία παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών.
Αποφασίζει λοιπόν την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού για ένα έτος με προϋπολογισμό 90000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη η φύλαξη των χώρων θα γίνεται όλο το 24ωρο καθημερινά με ένα φύλακα ανά βάρδια.
Η αναθέτουσα αρχή δηλαδή το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οφείλει να απορρίπτει προσφορές που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία και οφείλει να γνωρίζει, να κατέχει και να ελέγχει την εφαρμογή της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας .

Λαμβάνοντας υπόψιν μόνο τα κατώτατα ημερομίσθια και ωρομίσθια και τα υποχρεωτικά από το νόμο οριζόμενα, το ελάχιστο ετήσιο κόστος είναι περίπου 72.500 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Υπήρξαν δυο προσφορές
Η μειοδοτήσασα με 67.200 ευρώ χωρίς ΦΠΑ
Η επόμενη στη σειρά με 75000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ

Και υποτίθεται βεβαίως ότι οι εταιρείες αυτές , για να δραστηριοποποιούνται στο χώρο, βγάζουν και ένα ικανό, ικανότατο κέρδος!

Ερώτημα : Εσείς τι λέτε ; Θα τηρηθεί η εργατική νομοθεσία από την όποια ιδιωτική εταιρεία αναλάβει την συγκεκριμένη υπηρεσία;


Το αίτημα έξω οι επιχειρήσεις από τα νοσοκομεία παραμένει άκρως επίκαιρο!