Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Ετοιμάζεται με σχέδιο νόμου νέο σύστημα αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων

Με προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 παρ.2 του ν 3528/2007 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας) , θέτει σε δημόσια διαβούλευση τη Πρόταση της Ειδικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος αξιολογησης των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και όλων των υπαλλήλων που υπάγονται ως προς την αξιολόγηση στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.Ως τελική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ορίζεται η 30 Σεπτεμβρίου του 2009.

Ποιες είναι οι βασικές ρυθμίσεις του προτεινόμενου συστήματος αξιολόγησης:

1. Η αξιολόγηση των υπαλλήλων πραγματοποιείται σε ετήσια βάση σε τρεις (3) ενότητες:
α) στην επίτευξη των προκαθορισμένων στόχων
β) στην εκτέλεση του έργου
γ) στις ικανότητες – δεξιότητες των υπαλλήλων

Οι τρεις (3) ως άνω ενότητες συνυπολογίζονται με διαφορετική κάθε φορά βαρύτητα, ανάλογα με το ιεραρχικό επίπεδο στο οποίο ανήκει ο αξιολογούμενος.

Επί παραδείγματι : για τις θέσεις προϊσταμένων γενικής διεύθυνσης η αξιολόγηση γίνεται 80% βάσει της επίτευξης των στόχων και 20% βάσει των ικανοτήτων – δεξιοτήτων τους, ενώ για τις θέσεις προϊσταμένων διεύθυνσης, τμήματος, αυτοτελούς γραφείου ή αντιστοίχου επιπέδου οργανικής μονάδας, η αξιολόγηση γίνεται 60% βάσει της επίτευξης των στόχων και 40% βάσει της εκτέλεσης του έργου και των ικανοτήτων – δεξιοτήτων τους. Επίσης για τους υπαλλήλους κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) προβλέπεται ότι η αξιολόγηση γίνεται 20% βάσει της επίτευξης των στόχων και 80% βάσει της εκτέλεσης του έργου και των ικανοτήτων – δεξιοτήτων τους.

Τέλος για τους υπαλλήλους της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), προβλέπεται ότι η αξιολόγηση γίνεται βάσει της εκτέλεσης του έργου και των ικανοτήτων - δεξιοτήτων τους.



2. Ο υπάλληλος αξιολογείται από έναν (1) αξιολογητή, ο οποίος είναι ο άμεσος προϊστάμενος του υπαλλήλου. Μετά τη διενέργεια της αξιολόγησης από τον άμεσο προϊστάμενο του υπαλλήλου, η έκθεση αξιολόγησης ελέγχεται από τον επόπτη. Ο επόπτης είναι ο άμεσος προϊστάμενος του αξιολογητή του υπαλλήλου. Ο επόπτης δεν προβαίνει σε βαθμολόγηση των επιμέρους κριτηρίων αλλά διατυπώνει τις παρατηρήσεις του σχετικά με την επίδοση του αξιολογούμενου στο προς τούτο ειδικό μέρος του εντύπου της έκθεσης αξιολόγησης.

3.Ο αξιολογούμενος δικαιούται να ασκήσει ένσταση επί της αξιολόγησης της εκτέλεσης του έργου και των ικανοτήτων - δεξιοτήτων του, μόνο λόγω μεροληψίας του αξιολογητή.

4.Καθιερώνεται νέα κλίμακα βαθμολόγησης με ανώτερο βαθμό το 100 και κατώτερο βαθμό το 1, σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα που προβλέπει 10βαθμη κλίμακα.

5.Προβλέπεται η "ενεργή" συμμετοχή του αξιολογούμενου στη διαδικασία αξιολόγησης, αφού η αξιολόγηση πραγματοποιείται πλέον μέσω συνέντευξης, μεταξύ του αξιολογητή και του αξιολογούμενου, πριν από τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης. Σημειώνεται δε ότι η κατάταξη της απόδοσης του αξιολογούμενου ανά στόχο από τον προϊστάμενό του γίνεται ενώπιον του αξιολογούμενου και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση στοχοθεσίας που συντάσσεται ανά έτος βάσει του 3230/2004 (ΦΕΚ 44 Α/11-2-2004).
Στις περιπτώσεις όπου οι Υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τις διατάξεις του Ν. 3320/2004 (ΦΕΚ 44 /Α/11-02-2004) περί «Καθιέρωσης συστήματος διοίκησης με στόχους, μέτρηση της αποδοτικότητας και άλλες διατάξεις» κι ως εκ τούτου δεν έχουν υιοθετήσει την καινοτόμο διοικητική πρακτική έκδοσης ετήσιων Υπουργικών Αποφάσεων Στοχοθεσίας, θα εφαρμόζεται το νέο σύστημα αξιολόγησης, με την αφαίρεση φυσικά των αντίστοιχων διατάξεων περί στοχοθεσίας. Εν προκειμένω η τελική βαθμολογία των υπαλλήλων αυτών εξάγεται από τη βαθμολόγηση των λοιπών κριτηρίων αξιολόγησης.

6. Οι εκθέσεις αξιολόγησης, συντάσσονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους για τους υπαλλήλους όλων των κατηγοριών, εκτός των υπαλλήλων κατηγορίας ΥΕ. Οι εκθέσεις αξιολόγησης των υπαλλήλων κατηγορίας ΥΕ συντάσσονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε δεύτερου έτους.


Το σχετικό προσχέδιο ΠΔ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ



Σχόλιο.

Διαβάζοντας κάποιος το προσχέδιο νόμου αντιλαμβάνεται ότι όλο είναι δομημένο στο πνεύμα της πλήρους εξάρτησης και υποταγής του υφισταμένου από τον άμεσα προϊστάμενό του.Είναι χαρακτηριστικό ότι"ο αξιολογούμενος δικαιούται να ασκήσει ένσταση επί της αξιολόγησης της εκτέλεσης του έργου και των ικανοτήτων - δεξιοτήτων του, μόνο λόγω μεροληψίας του αξιολογητή. Η ένσταση πρέπει να περιλαμβάνει αναλυτικά τα συγκεκριμένα στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά στα οποία ο υπάλληλος θεμελιώνει τους ισχυρισμούς του και τα οποία να καθιστούν αμφίβολη την ικανότητα του αξιολογητή του υπαλλήλου για αμερόληπτη κρίση".

Τρέχα γύρευε...