Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Πόσοι ντεμέκ ΠΑΟΚτζήδες ασκούν την ιατρική στο Νοσοκομείο Άρτας;

Από το ιστολόγιο ΚΕΝΤΡΙ

28 Νοεμβρίου 2005 (ΦEK A/287)
NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3418 "Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας."
Άρθρο 21
Σχέσεις με συναδέλφους και λοιπό προσωπικό.
1. Ο ιατρός πρέπει να έχει επαγγελματική συνείδηση, να διατηρεί καλές επαγγελματικές σχέσεις με τους συναδέλφους του, να βοηθά αυτούς πρόθυμα και να σέβεται τη διαφορετική τους άποψη σε επαγγελματικά και επιστημονικά θέματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επικρίνει δημοσίως τους συναδέλφους του ούτε να υπαινίσσεται οποιαδήποτε υπεροχή έναντι αυτών. Η συμπεριφορά αυτή δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την τυχόν διαφορά των χρόνων άσκησης επαγγέλματος, το οικονομικό επίπεδο των συναδέλφων, τη διαφορά ιεραρχίας ή τίτλων σπουδών που έχουν μεταξύ τους.
2. Ο ιατρός αποφεύγει οποιαδήποτε πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού με τους συναδέλφους του. Ως τέτοια πράξη θεωρείται ιδίως: α) η χρήση επιστημονικών, επαγγελματικών ή ακαδημαϊκών τίτλων που δεν κατέχει ή δεν έχουν αποκτηθεί νόμιμα ή δεν έχουν αναγνωρισθεί στην Ελλάδα, β) η επαγγελία θεραπείας με μεθόδους, φάρμακα και άλλα θεραπευτικά μέσα που δεν έχουν αναγνωρισθεί και καθιερωθεί επιστημονικά ή και νομότυπα, καθώς και η χρήση οργάνων, μηχανημάτων ή πειραμάτων, όταν εφαρμόζονται με σκοπό την προσέλκυση πελατείας ή τη διαφήμιση, γ) η εκχώρηση μέρους της ιατρικής αμοιβής ή η παροχή ποσοστών αυτής σε πρόσωπα που μεσολαβούν για την προσέλκυση πελατείας.
3. Ο ιατρός που καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ασθενή που παρακολουθείται από άλλον συνάδελφό του πρέπει, προς το συμφέρον του ασθενή, να επιδιώξει να έλθει σε επαφή με τον τελευταίο θεράποντα ιατρό, εκτός αν ο ασθενής δηλώσει ανεπιφύλακτα στον ιατρό την αντίθεσή του σε μία τέτοια ενέργεια.
4. Ο ιατρός οφείλει να σέβεται, να διατηρεί άριστες σχέσεις και να συνεργάζεται αρμονικά με τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, παραμερίζοντας οποιαδήποτε τυχόν διαφορά, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή και την εύρυθμη λειτουργία του φορέα παροχής υπηρεσιών.
5. Ο ιατρός μπορεί να αναθέτει φροντίδα στο νοσηλευτικό προσωπικό εάν κρίνει ότι αυτό είναι προς όφελος του ασθενή. Πρέπει όμως να είναι βέβαιος ότι το πρόσωπο στο οποίο ανατίθεται ένα συγκεκριμένο καθήκον είναι ικανό να το αναλάβει. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δώσει όλες τις απαραίτητες για τη διεκπεραίωση του καθήκοντος πληροφορίες σχετικά με τον ασθενή και τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ο ιατρός παραμένει υπεύθυνος για τη διαχείριση της φροντίδας του ασθενή.
6. Η προσφυγή του ιατρού στα αρμόδια επαγγελματικά και ελεγκτικά όργανα σχετικά με θέματα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, παράνομης ή πλημμελούς άσκησης της ιατρικής από συναδέλφους του δεν αποτελεί παράβαση του καθήκοντος συναδελφικότητας."

Ακούγεται έντονα αναμεταξύ συναδέρφων του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας, ότι γιατρός του ΕΣΥ, διορισμένος στο Νοσοκομείο Άρτας, τα έχει "αρπάξει" από ξενόφερτους επιχειρηματίες της υγείας για να συκοφαντήσει, να υποτιμήσει, να διαβάλλει, να βλάψει επαγγελματικά και ηθικά Αρτινούς συναδέρφους, έτσι ώστε να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των Αρτινών προς αυτούς και να στραφούν στους έχοντας μπόλικα λεφτά, αλλά καμιά σχέση με την Ιατρική, ξενόφερτους επενδυτές.
Αυτή η πρωτόγνωρη για την Άρτα μεθοδολογία, έχει γίνει αντιληπτή από τους θιγόμενους και άλλοι προσανατολίζονται στο να ζητήσουν την προστασία της Δικαιοσύνης, ενώ κάποιοι άλλοι σκέφτονται να αναλάβουν πιο "προσωπική" δράση, που μάλλον τσούζει !!!
- Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας γνωρίζει για το "παραμάγαζο" που έχει στηθεί στον χώρο ευθύνης του;
- Ο Νομάρχης Άρτας γνωρίζει ότι οι εμπλεκόμενοι-διαπλεκόμενοι ψιθυρίζουν ότι έχουν την "εύνοιά" του; Γνωρίζει ότι ο σύμβουλός του χαχανίζει στο "ilcontro", -χωρίς να νοιάζεται για το ποιοί ακούνε- και λέει ότι τον έχει στο τσεπάκι του και μπορεί να τον βάλει να υπογράψει οτιδήποτε, όσο παράνομο κι αν είναι;
- Ο υφυπουργός Υγείας γνωρίζει ότι ένας από το κύκλωμα διαλαλεί ότι "όσο ο Παπαγεωργίου είναι στο Υπουργείο Υγείας δεν φοβάμαι τίποτα";
Ας προστατέψουν το κύρος τους και το καλό όνομά τους. Ακόμη κι αν δεν έχουν πάρει τίποτε χαμπάρι μέχρι στιγμής, ας ρωτήσουν γνωστούς τους γιατρούς τι συμβαίνει. Όλοι γνωρίζουνε και θα τους πληροφορήσουνε...
Ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας πάντως, σίγουρα γνωρίζει και μένει τώρα να δούμε αν θα προστατέψει τα μέλη του και την αξιοπιστία του, κάνοντας "στρωτό" παιχνίδι, ή αν θα ...πετάξει την μπάλα στην κερκίδα ...