Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει περιστατικά μιας πολύ σοβαρής μορφής της νέας γρίπης

Με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) ,επισημαίνει ότι αναφορές από γιατρούς απ΄όλο το κόσμο παρουσιάζουν μια πολύ σοβαρή μορφή της νόσου σε νέους και κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους η οποία σπανίως εμφανίζονταν κατά τη μόλυνση από την συνήθη εποχιακή γρίπη.

Σε αυτούς τους ασθενείς ο ιός προσβάλλει απ' ευθείας τους πνεύμονες, προκαλώντας σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.Η επιβίωση αυτών των ανθρώπων εξαρτάται από εξειδικευμένη και απαιτητική φροντίδα σε ΜΕΘ, με παρατεταμένη και δαπανηρή νοσηλεία.

Κατά τα άλλα η WHO επαναλαμβάνει τη παρατήρηση ότι η νέα γρίπη προσβάλλει νεαρότερα άτομα από ότι η συνήθης εποχιακή γρίπη.Μέχρι σήμερα οι πιο σοβαρές περιπτώσεις και οι θάνατοι έχουν παρατηρηθεί σε ενήλικες κάτω των 50 ετών σε αντίθεση με την εποχιακή γρίπη που οι σοβαρές περιπτώσεις και οι θάνατοι σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων εμφανίζονται σε ηλικίες 65 ετών και άνω.

Οι πληθυσμιακές μειονότητες και οι αυτόχθονες πληθυσμοί φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρών συμπτωμάτων και επιπλοκών από τη γρίπη Η1Ν1.Ο κίνδυνος για αυτές τις ομάδες είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερος από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου εξακολουθούν να παραμένουν:

γυναίκες σε εγκυμοσύνη
ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο
ασθενείς με αναπνευστική νόσο
ασθενείς με σοβαρό άσθμα
ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
ασθενείς σε ανοσοκαταστολή


Ολόκληρη η ανακοίνωση της WHO εδώ