Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας από τις επιπτώσεις της πανδημίας της νέας γρίπης.

Τις προτάσεις του, για την προστασία των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της πανδημίας της νέας γρίπης, κατέθεσε στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα το κείμενο προτάσεων αναφέρει:

Με την έλευση του φθινοπώρου , υπάρχει πιθανότητα για αύξηση του ρυθμού μετάδοσης και των κρουσμάτων της νέα γρίπης στη χώρα μας. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων στο Νοσοκομείο να εκτεθεί , να μολυνθεί και πιθανά να νοσήσει από τη νέα γρίπη.

Παρά την ήπια ,κατά κοινή ομολογία των ειδικών, μέχρι στιγμής συμπτωματολογία της νόσου , αναφέρονται σοβαρές επιπλοκές σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ταυτόχρονα μια μεγάλης έκτασης διασπορά της ίωσης στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία του ιδρύματος και σοβαρότατες δυσκολίες στο να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της περιόδου .

Προς αποφυγή λοιπόν μιας τέτοιας κατάστασης και για να ελαχιστοποιήσουμε τα τυχόν προβλήματα προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα.

1.Άμεση επιστημονική ενημέρωση από ειδικό επιστήμονα -Λοιμωξιολόγο όλων των εργαζομένων σχετικά με τη γρίπη, τους τρόπους προφύλαξης, τα μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ.

2.Eπιμονή των προϊσταμένων των τμημάτων για έλεγχο της τήρησης των προσωπικών μέτρων υγιεινής και προφύλαξης από τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

3.Λήψη ιστορικού και ιατρική εξέταση όλων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο ώστε να εντοπιστούν- καταγραφούν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (άτομα με καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, ιδιαίτερα παχύσαρκοι, κλπ).

4.Συστηματική ιατρική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και μέτρα προστασίας τους στον χώρο εργασίας (π.χ. προσωρινή αλλαγή θέση εργασίας αν έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων κατά την εργασία τους κλπ).

5. Να απομακρυνθούν οι έγκυες εργαζόμενες (εφ όσον δεν έχουν λάβει ήδη άδεια ) από τους χώρους εργασίας με άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα υπάρχει έξαρση της γρίπης).

6.Να γίνει συστηματικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων με το εμβόλιο του πνευμονοκόκκου και όπου χρειάζεται της εποχικής γρίπης

7.Να ελεγχθούν όλοι οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες, αποδυτήρια, εστιατόριο) σχετικά με τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα καθαριότητας σε όλους τους χώρους εργασίας

8.Να ελεγχθεί ο εξαερισμός όλων των χώρων του Νοσοκομείου, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο αέρας στους χώρους εργασίας δεν επιβαρύνει τους εργαζόμενους.

9.Με άμεσες διαδικασίες να αιτηθεί το νοσοκομείο την πρόσληψη ιατρού με ειδικότητα ιατρική εργασίας και με ευθύνη του το Νοσοκομείο και τα ΚΥ του νομού μας.