Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Ακόμα μια συνέντευξη για τη γρίπη!

Από τα μαλλιά έχει αρπάξει ο Υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος την πανδημία της "νέας γρίπης".
Τέτοιο πολιτικό σωσίβιο δεν το περίμενε.Και μόλις το αντελήφθη, δεν άφησε την ευκαιρία να του ξεφύγει.

Μια ακόμα λοιπόν συνέντευξη σήμερα.

Τι βγήκε πάλι από αυτή τη συνέντευξη:

1.Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί ξεκινούν κανονικά τη λειτουργία τους στις 17 Αυγούστου 2009. Το ίδιο ισχύει και για τους δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι ξεκινούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2009. Ειδικότερα με τα σχολεία, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού υπάρξει μια γενική και ρεαλιστική εκτίμηση του όλου θέματος με γνώμονα όλες τις παραμέτρους μιας τέτοιας απόφασης.

2.· Για το πρόγραμμα εμβολιασμού, που ήδη συζητείται και σε επίπεδο διατομεακής διϋπουργικής συνεργασίας, προτεραιότητα θα έχουν δύο κυρίως ομάδες: Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από άποψη υγείας και τα άτομα που υπηρετούν σε κρίσιμες δομές για τη λειτουργία του κράτους. · Έχει ήδη γίνει καταγραφή των ατόμων που εργάζονται σε κρίσιμες δομές της Πολιτείας. Επαγγελματίες υγείας, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, προσωπικό του ευρύτερου δικαστικού χώρου, προσωπικό του Τομέα Καθαριότητας των Ο.Τ.Α., προσωπικό που εργάζεται σε ΔΕΚΟ και μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

3. Όσον αφορά τώρα στην λειτουργία των κέντρων αναφοράς, στις 10 Αυγούστου ξεκίνησε η λειτουργία του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ως Νοσοκομείου Αναφοράς για τη γρίπη και από τις 24 Αυγούστου 2009 αρχίζουν να λειτουργούν ως εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και τα εξής:

Μικροβιολογικό Εργαστήριο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης
Μικροβιολογικό Εργαστήριο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης.

4. Το Υπουργείο παράλληλα εξετάζει, πάντα σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), τη δυνατότητα πραγματοποίησης της εξέτασης για τον ιό της νέας γρίπης (Επίχρισμα και εξέταση πραγματικού χρόνου PCR) και από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια.

5.Ότι η Νομαρχιακή και Τοπικής Αυτοδιοίκηση θα αναλάβουν να οργανώσουν τα Κέντρα Εμβολιασμού, τα οποία θα στελεχωθούν κατά προτεραιότητα από ιατρούς διαμέσου των ιατρικών συλλόγων της χώρας.

6.Μεγάλος αριθμός γιατρών θα υποστηρίξουν τόσο τους εμβολιασμούς, όσο και την πρωτοβάθμια περίθαλψη όσων νοσούν. Στόχος είναι να μην οδηγείται ο πολίτης στα νοσοκομεία

7.Όσον αφορά του πόσα Κέντρα Εμβολιασμού θα δημιουργηθούν και ποια η κατανομή τους:
Έχει γίνει και η κατανομή τους επί χάρτου σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι δύο μεγαλύτεροι νομοί αυτή τη στιγμή, Θεσσαλονίκης και Αθήνας κινούνται περίπου στα 140 με 150 εμβολιαστικά κέντρα. «Κέντρα Εμβολιασμού Γρίπης», ΚΕΓ.. Από τις 17 του μηνός, κάθε Νομαρχία με το σχέδιό της θα πηγαίνει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, με τον αντίστοιχο Διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας, με τον αντίστοιχο Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, με τον αντίστοιχο Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, με εκπροσώπους από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα καθορίζουντο τελικό σχέδιο και τον τελικό αριθμό. Τέλος Αυγούστου, θα έχουμε τον ακριβή αριθμό ΚΕΓ.

8.Που θα στηθούν τα ΚΕΓ;
Εκτός από τις αυτόνομες μονάδες, τις ομάδες κριτικής σημασίας, οι οποίες θα έχουν τις δικές τους υπηρεσίες που θα κάνουν τα εμβολιαστικά κέντρα, θα στηθούν στα σχολεία και σε μερικές αλλες μικρές δομές που θα καθορίσουν οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα λειτουργήσουν ,επειδή θα υπάρξουν τέσσερις διαφορετικές, πιθανώς, περίοδοι εμβολιασμού, ανάλογα πώς θα έρθουν οι παρτίδες, είτε Παρασκευή απόγευμα, είτε Σαββατοκύριακο, για να μην επηρεάσουν τα σχολεία και η δομή του κάθε εμβολιαστικού κέντρου θα έχει έναν γιατρό, θα έχει μια-δυο νοσηλεύτριες, επισκέπτριες υγείας, θα έχει μια γραμματειακή υποστήριξη και όπως είπε και ο Υπουργός θα υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση.

9.Για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας για τον ιό της γρίπης, σε μετανάστες, ανασφάλιστους, άπορους, τσιγγάνους, κλπ ανέφερε ότι με ευθύνη της Τοπικής αυτοδιοίκησης θα στηθούν ειδικές μονάδες για αυτούς και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει να τους φέρει στο πρόγραμμα.

10.Για τη πληρωμή των ιδιωτών γιατρών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού θα πληρωθούν αυτοί οι γιατροί; Από το Υπουργείο Υγείας; Υπάρχει κάτι…

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
: Τι σημαίνει να πληρωθούν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί τον ιδιώτη γιατρό του, καλύπτεται από το ασφαλιστικό του ταμείο, μια εξέταση ή οτιδήποτε άλλο, όπως συμβαίνει για μια απλή γρίπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτοί που δεν…
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Κοιτάξτε να δείτε: Το δίκτυο κινείται κανονικά μέσω των ασφαλιστικών. Είναι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι έχουν δώσει τα ονόματά τους και κάνουν το ιατρείο τους. Αν πάει κάποιος στις 22:00 με το άρρωστο παιδί του, το οποίο είναι στο ΙΚΑ, το ΙΚΑ θα είναι κλειστό. Θα πάρει απόδειξη, θα τη δώσει στο ΙΚΑ και θα πάρει τα λεφτά του πίσω. Οπότε σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, 24 ώρες το 24ωρο, για την περίπτωση αυτή θα καλυφθούν και κανένας Έλληνας δεν θα πληρώσει, παρά το ασφαλιστικό του ταμείο.!!!


(σ.σ.-
Δεν καταλάβαμε δηλαδή, το ασφαλιστικό ταμείο δεν το πληρώνει ο Έλληνας εργαζόμενος;-)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού, στα κέντρα, από πού θα πληρωθούν; Όλο αυτό το προσωπικό που θα βρίσκεται στα κέντρα εμβολιασμού.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Έγινε μια εξέταση με τους Γενικούς Γραμματείς και με τον Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών. Θα υπάρξουν προσλήψεις, θα υπάρξουν άτομα τα οποία θα τα προσλάβουν οι Νομαρχίες. Όσον αφορά το βοηθητικό προσωπικό και οι γιατροί οι οποίοι θα συμμετέχουν μέσω των ιατρικών συλλόγων, εξετάζεται η πιθανότητα να λειτουργήσει όπως στους δικαστικούς εκπροσώπους. Δηλαδή, θα υπάρξει μια νόμιμη αμοιβή που προβλέπεται όταν ο γιατρός θα ενταχθεί στο σύστημα αυτό. Όπως, είπε προηγουμένως ο κύριος Υπουργός, ότι μέχρι τώρα όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν δηλώσει εθελοντικά ήδη τη συνεργασία αυτή. Είναι κάτι όμως το οποίο θα γίνει τις επόμενες ημέρες.



Τώρα γιατί λέμε και επιμένουμε ότι ο ΥΥΚΑ "φουσκώνει" λίγο το θέμα της πανδημίας και το αξιοποιεί πολιτικά σαν σωσίβιο του ιδίου και της κυβέρνησης είναι εύκολο να το αντιληφθείτε όταν διαβάσετε το παρακάτω ρεσιταλ που προέρχεται από την ίδια συνέντευξη!!!


... Εισαγωγικά, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η πανδημία της γρίπης, στην οποία έχει εισέλθει και η χώρα μας, αποτελεί μία πολυδιάστατη πρόκληση.
...Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αφορά στην ελληνική Πολιτεία, αφορά κυρίως την Κυβέρνηση, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.
...Θα πρέπει να αποδείξουμε, ότι ως κοινωνία, ως κράτος, ως πολιτικό σύστημα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη δοκιμασία με υψηλό αίσθημα ευθύνης αλλά και με αυξημένη αποτελεσματικότητα....
...Η πανδημία της Γρίπης Α εξακολουθεί ακόμα να κινείται στον αστερισμό, στην τροχιά θα έλεγα, της επιστημονικής και επιδημιολογικής αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. ...Θέλω να σας διαβεβαιώσω και μέσω υμών να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες πολίτες, αλλά και τους κατοίκους αυτής της χώρας, ότι εμείς είμαστε έτοιμοι...
...Σε διαρκή επαγρύπνηση, με όλο το μηχανισμό της Πολιτείας, έτοιμο να ανταποκριθεί μόλις κριθεί η δύσκολη στιγμή...
...Εξετάζουμε όλα τα σενάρια, προετοιμαζόμαστε, είμαστε ήδη σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Δεν εφησυχάζουμε...
... Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και το πλέον απαισιόδοξο σενάριο για το οποίο κανείς δεν μπορεί, ούτε επιστημονικά, ούτε και διαχειριζόμενος το θέμα πολιτικά να προβλέψει πότε και εάν θα προκύψει. Είμαστε όμως πανέτοιμοι...
... Η ελληνική Πολιτεία έχει αποδείξει, μέχρι στιγμής, ότι διαχειρίζεται την υπόθεση με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, σύνεση και κυρίως με αποτελεσματικότητα...
...Η Κυβέρνησή μας, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, λειτουργεί συντεταγμένα, οργανωμένα και συντονισμένα....
...Αυτό που πρέπει να σας διαβεβαιώσω είναι ότι παρακολουθούμε το πρόβλημα σε συνεχή βάση, λύνουμε άμεσα χωρίς χρονοτριβές και αγκυλώσεις ζητήματα που προκύπτουν και που στο μέλλον θα προκύψουν, ενδεχομένως, ακόμα πιο έντονα. Και τούτο οφείλεται στην έγκαιρη κινητοποίηση του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτείας συνολικά...
...Οφείλεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οποίος αντικατοπτρίζει τη λειτουργία της Κυβέρνησης, τη λειτουργία του Κράτους, τη λειτουργία της ελληνικής Πολιτείας...
...Συνεχίζουμε, λοιπόν, σε αυτόν τον δρόμο και εκπέμπουμε ένα μήνυμα ασφάλειας και σιγουριάς στην ελληνική Πολιτεία και στην ελληνική Κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΟ

Δι ευχών... Αμήν