Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα Γρίπη.Στην κορύφωση της πανδημίας, πάνω από 100.000 θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Να καλυφτούν άμεσα τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές.



Από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης»:

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»

Να καλυφτούν άμεσα τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές

Στην κορύφωση της πανδημίας, πάνω από 100.000 θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομεία

Ενα τριπλάσιο - σε σχέση με τις επιπτώσεις της εποχιακής γρίπης - φορτίο σε όλα τα επίπεδα της ζωής της χώρας αναμένουν οι επιστήμονες στην κορύφωση της πανδημίας της νέας γρίπης Η1Ν1, που τοποθετείται στο επόμενο διάστημα μέχρι και το τέλος του χειμώνα. Το κρίσιμο σημείο πίεσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η ετοιμότητα για περίθαλψη τόσο σε πρωτοβάθμιο, όσο και σε νοσοκομειακό επίπεδο και ιδιαιτέρως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που σε ειδικές περιπτώσεις «είναι οι μόνες που σώζουν ζωές».

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη μέρα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την «Πανδημία της Νέας Γρίπης», που άρχισε χτες και συνεχίζεται σήμερα στην Αθήνα. Το συνέδριο οργανώνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

Οπως αναφέρθηκε:

* Το 30% του πληθυσμού (δηλαδή έως 3.358.000) θα έρθει αντιμέτωπο με το λεγόμενο «φορτίο της νοσηρότητας», αλλά θα νοσήσει μόνο το 6,5%, δηλαδή έως 728.000 άτομα. Μάλιστα, η νοσηρότητα θα παρουσιάζει διακύμανση από 4,5-8% ανάλογα με τις περιοχές.

* Από όσους θα νοσήσουν, το 0,5%-1% (ή 56.000-112.000) θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο και απ' αυτούς 14.000-28.000 θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

* Ο αριθμός των θανάτων μπορεί να κυμανθεί από 1.680-3.360, όταν από την εποχιακή γρίπη πεθαίνουν 1.500-3.000 κάθε χρόνο, οι οποίοι αποτελούν το 3% των συνολικών θανάτων στη χώρα μας.

* Τα πραγματικά κρούσματα μέσα στο γενικό πληθυσμό υπολογίζονται σε 20 ή 30 φορές περισσότερα από όσα καταγράφονται με εργαστηριακούς ελέγχους. (Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περίπου 2.000).

* Στην κορύφωση της πανδημίας αναμένεται πως το 12% των εργαζομένων θα απουσιάσει απ' την εργασία του.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν πως τα στοιχεία αυτά αποτελούν το «χειρότερο λογικό σενάριο για το οποίο οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε με έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων».

Μ' άλλα λόγια, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα για άμεση κάλυψη των τρομακτικών κενών που δημιούργησαν διαχρονικά οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τους εργασιακούς χώρους οι οποίοι είναι γυμνοί από γιατρούς Εργασίας και άλλες υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας. Ενδεικτικό είναι ότι από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν 25.000 νοσηλεύτριες, ενώ 120-150 κρεβάτια ΜΕΘ μένουν κλειστά την τελευταία δεκαπενταετία λόγω του παγώματος των προσλήψεων.