Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Να καταργηθούν τα stage

Από την εφημερίδα "Κόντρα"

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όσα κατήγγειλε ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ για τα 10.000 stage, που μοιράζει προεκλογικά η ΝΔ είναι αληθινά. Ο Βερναδάκης έχει κάνει σημεία και τέρατα τόσα χρόνια με τα stage, δεν τον έχουμε για μαλάκα να μην εξασφαλίσει μερικές χιλιάδες ψήφους την τελευταία στιγμή. Και βέβαια, από τη στιγμή που ο ίδιος θα παραιτούνταν, ήταν λογικό να υπογράψει λευκά χαρτιά και να συμπληρωθούν μετά με τα ονόματα των «εκλεκτών» από βουλευτές ή από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. Αλλωστε, έπρεπε να φροντίσει και για την πάρτη του, αφού διεκδικεί την είσοδο στη Βουλή, σε μια μάχη πολύ δύσκολη, στην οποία πενήντα δεξιοί βουλευτές δεν θα εκλεγούν.

Η αντίδραση του Καραμανλή, όταν τον «κάρφωσε» ο Παπανδρέου στο ντιμπέιτ, έδειξε πως οι καταγγελίες είν’ αλήθεια. Υποστήριξε πως πρόκειται για νόμιμη διαδικασία (προεκλογικά απαγορεύονται μόνο οι προσλήψεις, όχι τα stage) και συμβού-λευσε τον Παπανδρέου να μην ακούει πράσινους συνδικαλιστές που τον παραπληροφορούν. Είπε δε και μια χοντρή μπαρούφα της στιγμής, ότι δήθεν τα stage προωθούνται για να μη χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ η αλήθεια είναι ότι τα stage χρηματοδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή με λεφτά των εργαζόμενων. Από τη μπαρούφα αυτή πιάστηκε η πράσινη προπαγάνδα, για να μεταφέρει τη συζήτηση όχι σ’ αυτά καθαυτά τα stage, αλλά στην προεκλογική χρήση τους από τη ΝΔ.
Ο Παναγόπουλος, που τον τελευταίο καιρό βρίσκεται καθημερινά στα κεραμίδια και σκούζει σαν πράσινος γάτος, απάντησε στον Καραμανλή, ανέφερε τον κωδικό του ΟΑΕΔ από τον οποίο φεύγουν τα λεφτά, μίλησε για «διαδικασία σκοτεινή, υπόγεια, ύποπτη ως και παράνομη» και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα. Δηλώσεις έκαναν επίσης ο Παπακωνσταντίνου και η Χριστοφιλοπούλου, ενώ ξεσάλωσαν και τα πράσινα παπαγαλάκια στις εφημερίδες, που περιμένουν πως και πως να ξανασχηματίσει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, για να ξαναρχίσουν να ροκανίζουν παραδάκι από υπουργεία και οργανισμούς.

Πού ήταν η ΓΣΕΕ όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσμοθετούσε το δουλεμπόριο μέσω των stage το 1998; Πού ήταν όταν το 12μηνο της «εργασιακής εμπειρίας» μετατράπηκε σε 18μηνο, πάλι από το ΠΑΣΟΚ; Πού ήταν όταν η ΝΔ επέκτεινε το 18μηνο σε 30μηνο, ενώ θεσμοθετούσε και τη δυνατότητα οι ίδιοι εργαζόμενοι να ξεκινήσουν από την αρχή νέο κύκλο stage; Εκανε το κορόιδο. Οχι μόνο δεν εξέφρασε αντίθεση στην ανασφάλιστη και εξευτελιστικά αμειβόμενη εργασία τόσων δεκάδων χιλιάδων νέων, αλλά έσπευσε και αυτή να βάλει το δάχτυλο στο μέλι, συμφωνώντας με τη διοί-κηση του ΟΑΕΔ να της δώσει εργαζόμενους με stage για να δουλεύουν στα γραφεία της. Το ίδιο έκανε και με την καθαριότητα των κτιρίων της, που την έδωσε σε εργολάβο, αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό.

Το μόνο που ενόχλησε τον Παναγόπουλο και τους άλλους πράσινους εργατοπατέρες είναι ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί τα stage ρουσφετολογικά ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο. Τόσα χρόνια που ο Βερναδάκης χρησιμοποιούσε τα stage για να μειώνει εικονικά την ανεργία, οι εργατοπατέρες δεν έλεγαν κουβέντα. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, που το μόνο που λέει είναι ότι θα καταργήσει τα stage στο δημόσιο, για να πάνε όλα τα λεφτά στους καπιταλιστές, που θα εξασφαλίζουν περισσότερους ανασφάλιστους και κακοπληρωμένους (πολύ κάτω και από τα βασικά της ΕΓΣΣΕ) εργαζόμενους.
Τα stage είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων χρόνων. Ολοι γνωρίζουν πως η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας είναι παραμύθι. Οσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σ’ ένα stage εργάζονται κανονικά από την πρώτη στιγμή. Εργάζονται εντελώς ανασφάλιστοι και πληρώνονται πολύ κάτω από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό το αίσχος πρέπει να τελειώσει και όχι να γίνεται αντικείμενο κομματικού ανταγωνισμού στις προεκλογικές περιόδους. Ομως, έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, με την εργατική τάξη απούσα, αυτό που θα γίνει μετά τις εκλογές είναι ν’ αρπάξει άλλος τις λίστες των ρουσφετιών.