Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Εκπτώσεις;



Οι εκπτώσεις τουλάχιστον οι χειμερινές αρχίζουν μέσα Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.
Φαίνεται όμως ότι στον τομέα της Υγείας άρχισαν φέτος νωρίτερα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή.
Τόσο  προεκλογικά  o επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γ.Φλωρίδης, όσο και η Υφυπουργός Υγείας Φ.Γεννηματά σε πρόσφατη συνέντευξη, υπόσχονταν 3000 προσλήψεις προσωπικού κάθε χρόνο στο ΕΣΥ πέραν από τους συνταξιοδοτούμενους.
Στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ακούσαμε για 3000 προσλήψεις ετησίως ...σκέτο. Αν δεν  πρόκειται για... συντακτικό λάθος, τότε υπάρχει μεγάλη διαφορά.
Ποιά η διαφορά;
Μα τα τελευταία χρόνια έχουμε κάθε χρόνο πάνω από 1000 συνταξιοδοτήσεις ετησίως  στο ΕΣΥ. Αριθμός που  πρόκειται να αυξηθεί δραματικά τα προσεχή χρόνια καθώς φάνηκε καθαρά  ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών  έστω  και  σταδιακά , ως το 2015 και να τα εξισώσει με αυτά των ανδρών, δηλαδή τα 65 χρόνια.
Προφανώς κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι υπάρχει  περίπτωση  νοσηλεύτρια ή νοσηλευτής να αντέξει με τους ρυθμούς και τα ωράρια που εργάζεται να προσφέρει υπηρεσίες στα 65. Οπότε όσοι μπορούν    θα προσπαθήσουν να συνταξιοδοτηθούν το γρηγορότερο δυνατόν για να μην ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις.
Άρα αυτόματα οι νέες προσλήψεις (δηλαδή αυτές που θα γίνονται πέρα από την αντικατάσταση των συνταξιοδοτούμενων) θα πέσουν πολύ κάτω και  από το 2000 ετησίως.




Παρεμπιπτόντως  για μια ακόμη φορά ούτε ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε αν οι προσλήψεις αυτές θα είναι με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας ή θα περιλαμβάνονται σε αυτές  συμβασιούχοι και επικουρικοί.