Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Μια όχι και τόσο αθώα μετακόμιση.

Τα  προγράμματα stage στο Υπουργείο Παιδείας και δια βίου μάθησης.


Η ξαφνική  επίσκεψη  του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο Υπουργείο Παιδείας και δια βίου μάθησης είχε απ'ότι φαίνεται συγκεκριμένο περιεχόμενο.
Ενα λοιπόν από αυτά που φαίνεται πως συζητήθηκαν ήταν και η μετακόμιση των περιβόητων προγραμμάτων stage στο Υπουργείο Παιδείας.


Τι ισχυρίζονται οι κυβερνητικοι παράγοντες;
Ότι  η μετακόμιση των stages στο Υπουργείο Παιδείας σχετίζεται με την αλλαγή της μορφής τους. Ο τομέας παιδείας, λένε, θα παίζει ρόλο σε ό,τι αφορά την πιστοποίησή τους και σ' αυτή τη διαδικασία θα εμπλακούν και οι κοινωνικοί εταίροι.
Αλλά με δεδομένο   ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι  τα προγράμματα αυτά να  περιοριστούν στον ιδιωτικό τομέα και  ότι αφορούν στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και όχι κατάρτισης, είναι δύσκολο(;) να αντιληφθεί κανείς ποιος  θα είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού τομέα.


Δύσκολο; 
Μάλλον όχι και τόσο, αν θυμηθούμε την ιδέα του σημερινού πρωθυπουργού , ο οποίος το 2004 προέκρινε τη συγχώνευση των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας,  προς όφελος της αγοράς και της κατάρτισης!


Δηλαδή  με λίγα λόγια  η μετακόμιση αυτή σχετίζεται  και εντάσσεται στην πολιτική επιλογή της οικονομικής ελίτ  , η παιδεία να ταυτιστεί με την κατάρτιση και τελικώς μέσω αυτής να προσδεθεί στο άρμα της αγοράς.


Ποιος σας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα;
Και πρόγραμμα έχει και άρχισε  να το εφαρμόζει  και την τέχνη  κατέχει να περνάει αθόρυβα, κατά βάθος  πολύ  σημαντικά πράγματα χωρίς να κουνιέται φύλο!