Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Οι καυτές πατάτες.




Αναμφίβολα η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει πολλές καυτές πατάτες στα χέρια της.


Χρέη, υποχρηματοδότηση, ελλείψεις προσωπικού,ιδιωτικοποιήσεις, επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, ελλείψεις και ανεπάρκειες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού,προμήθειες, φαρμακευτική δαπάνη, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,κλειστές  Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κ.α. πολλά.
Προβλήματα που συσσωρεύτηκαν  από τις πολιτικές που για χρόνια τώρα εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις στο τομέα της Υγείας.Προβλήματα που αναμφίβολα έγιναν περισσότερα και περιεπλάκησαν ακόμη περισσότερο από την άγρια και φιλελεύθερη πολιτική που ακολουθήθηκε από τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ.
Θα κριθεί λοιπόν από το τρόπο που θα διαχειριστεί όλα αυτά τα προβλήματα.Αλλά κυρίως  από το  σε ποια  κατεύθυνση και με  ποιο  προσανατολισμό θα δρομολογήσει τις εξελίξεις.
Από αυτή την άποψη μάλλον αντικρουόμενα συναισθήματα γεννά η σημερινή συνέντευξη της Υφυπουργού Υγείας κ.Φώφης Γεννηματά στο ραδιόφωνο του 9,84.(κλικ εδώ)


Τι είπε η κ.Γεννηματά:


Φρένο στην ιδιωτικοποίηση

«Μια από τις τελευταίες πράξεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ήταν να αλλάξει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των πολυιατρείων. Βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία τέτοιων μονάδων, ήταν μέχρι σήμερα, το 51% της μετοχικής τους σύνθεσης να αποτελείται από γιατρούς ή οδοντίατρους. Με το Προεδρικό Διάταγμα 180 που υπογράφηκε στις 2 Οκτωβρίου, δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε μορφής ιδιωτικές εταιρείες να ιδρύσουν φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και παραρτήματα σε όλη την επικράτεια. Η υπουργός κίνησε την Παρασκευή τις διαδικασίες κατάργησης του Π.Δ 180 και υπέγραψε για το σκοπό αυτό νέο Προεδρικό Διάταγμα.

 Βάζουμε φρένο στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του χώρου της Υγείας. Για μας η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό».


    Για την πολιτική φαρμάκου
 «Από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνουμε θα είναι η καθιέρωση της λίστας του φαρμάκου». 


    Για το ΕΚΑΒ
 «Μέσα σε δυο ημέρες υπήρξαν δυο περιστατικά. Το ένα έφτασε στο Υπουργείο και λύθηκε. Το άλλο δεν έφτασε με αποτέλεσμα να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή. Γι αυτό η υπουργός διέταξε ΕΔΕ. Γιατί δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί το ΕΚΑΒ μόνο μέσω υπουργικής παρέμβασης.».


    Για προσλήψεις νοσηλευτών
«Ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο της προηγούμενης κυβέρνησης. Σχεδόν κάθε δυο μήνες ακούγαμε ότι προσλαμβάνουν 4000 νοσηλευτές. Εμείς έχουμε θεσει ως στόχο την πρόσληψη 3000 νοσηλευτών το χρόνο πέρα από αυτούς που αποχωρούν, ώστε σε βάθος 4ετιας να καλυφθούν τα κενά. Ήδη μια από τις πρώτες κινήσεις μας ήταν σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, για την πρόσληψη 1700 νοσηλευτών»



 Συμφέροντα στον χώρο της υγείας

«Ο βασικός μας στόχος είναι να ισχυροποιήσουμε και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αν σε αυτόν τον δρόμο υπάρξουν εμπόδια είμαστε αποφασισμένες να συγκρουστούμε με αυτά»



Έχουμε ορισμένες παρατηρήσεις.


1.Αρχικά θεωρούμε θετική τη δέσμευση της Υφυπουργού για τις προσλήψεις.Το θέμα  όμως είναι ότι εδώ και  χρόνια  όλοι σχεδόν οι Υπουργοί και Υφυπουργοί Υγείας  ακριβώς τα ίδια πράγματα υπόσχονται χωρίς όμως ποτέ να τα υλοποιούν.Μένει να δούμε αν και οι νυν θα ακολουθήσουν την πεπατημένη ή αν πράγματι θα αποδειχθούν αξιόπιστοι.
Όμως δεν διευκρίνισε η Υφυπουργός αν οι προσλήψεις αυτές θα αφορούν μόνιμο προσωπικό ή αν θα είναι με τις γνωστές  "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις. Ας δεχτούμε  έστω και με πολλές επιφυλάξεις ότι με τη φράση "σε βάθος τετραετίας να καλυφθούν τα κενά" υποδηλώνει μόνιμες θέσεις.
2. Εκείνο όμως που σηκώνει πολύ συζήτηση είναι η φράση" βάζουμε φρένο στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του χώρου της Υγείας.  Τι εννοεί η Υφυπουργός ;Ότι τη μερική ιδιωτικοποίηση την αποδέχεται;Τις Συμπράξεις  Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας τις αποδέχεται;Τις ιδιωτικοποιήσεις των βοηθητικών υπηρεσιών στα Νοσοκομεία  τις αποδέχεται; Τη δράση επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο του ΕΣΥ την αποδέχεται;Μάλλον θολό αφήνει το τοπίο η κ.Υφυπουργός.
3.Τα συμφέροντα που εμποδίζουν την ισχυροποίηση του ΕΣΥ είναι οι πολιτικές ενίσχυσης του κεφαλαίου που χρόνια τώρα ακολουθούν οι κυβερνήσεις  στο χώρο της Υγείας στη χώρα μας.Είναι η ασύδοτη δράση των πολυεθνικών  κολοσσών του φαρμάκου.Είναι οι χαμηλή χρηματοδότηση του ΕΣΥ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.Θα συγκρουστεί με το κεφάλαιο η Υφυπουργός και η κυβέρνησή της;Θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μια πολιτική γενναίας χρηματοδότησης του ΕΣΥ από τον Προϋπολογισμό;


Εμείς έχουμε   λόγους να πιστεύουμε ότι θα ακολουθηθεί, με μια παραλλαγή, η ίδια πολιτική που ακολούθήθηκε χρόνια τώρα στη χώρα μας.


Στο χέρι της Υφυπουργού και της κυβέρνησης είναι να μας διαψεύσει.