Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Για τις δηλώσεις της Υπουργού Υγείας.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών για τις συνεχείς δηλώσεις της Υπουργού Υγείας:

Η Υπουργός Υγείας έχει αναλάβει εργολαβικά να μας πείσει ότι το βασικό πρόβλημα στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι η σπατάλη και η διαφθορά.
Αποκρύπτει συστηματικά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας υποχρηματοδοτείται στη χώρα μας αφού οι δαπάνες για την υγεία βρίσκονται στο 2.3% του ΑΕΠ όταν αντίστοιχα στις χώρες της ΕΕ οι δημόσιες δαπάνες ξεπερνούν το 6 %.
Αποκρύπτει ότι από το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας χρηματοδότησης καλύπτει τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού, ενώ οι αναφορές της για μείωση των δαπανών κατά 2,5 δις ευρώ οδηγεί ουσιαστικά σε παύση αγορών από τα νοσοκομεία.
Οι αναφορές της σε νέες δομές στους Δήμους για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αγνοούν τις προτάσεις του υγειονομικού κινήματος για ανάπτυξη και στελέχωση κέντρων υγείας στα αστικά κέντρα και την θεσμοθέτηση μέσω αυτών του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.
Μειώνει στις αναφορές της τα λειτουργικά κενά στα νοσοκομεία εμφανίζοντας τα σε 15.000 όταν είναι κοινή παραδοχή ότι ξεπερνούν σήμερα τις 40.000.  Έτσι οι 3000 προσλήψεις που εξαγγέλλει είναι σταγόνα στο ωκεανό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα και τις προκηρύξεις που έτρεχαν σήμερα με απόφαση του κ. Ραγκούση παγώνουν.
Αυτό που ξεχνά συστηματικά να αναφερθεί η νέα υπουργός είναι μέτρα για τον περιορισμό της δράσης του ιδιωτικού τομέα, η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η στελέχωση τώρα των νοσοκομείων που βρίσκονται υπό κατάρρευση.
Αρνείται να πει έστω και μια κουβέντα γι τις χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται στα νοσοκομεία με ελαστικές μορφές εργασίας αλλά και στα ιδιωτικά συνεργεία που έχουν γίνει καθεστώς.
Δεν βρήκε λέξη να πει για τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, για τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος για ένταξη στα ΒΑΕ και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
Φαίνεται ότι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που αποτέλεσαν βασική επιλογή των υπουργών της ΝΔ στην υγεία, χρησιμοποιούνται για μια ακόμα φορά από την νέα υπουργό υγείας.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ύπαρξη ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας που θα παρέχει Δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όσους ζουν και εργάζονται σε αυτή τη χώρα. Για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, ένταξη στα ΒΑΕ, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
Τη λιτότητα η Κυβέρνηση ας την εφαρμόσει στα κέρδη των τραπεζών και των επιχειρήσεων και όχι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

26-10-2009

Πηγή :Ygeianet