Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Το Reuters ρίχνει τις τροχειοδεικτικές βολές.

Χρέος, μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις,κοινωνικές αναταραχές , βία.

Για να μη χαθεί "πολύτιμος χρόνος" και περάσει και κανενός η ιδέα για τίποτα φιλολαϊκά παιχνίδια ,το Reuters "συμβουλεύει" με τον τρόπο του, την κατεύθυνση πορείας της νέας κυβέρνησης.

Reuters: Οι σημαντικότερες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση
Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009 12:07
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1723984



Μετά τη θριαμβευτική νίκη στις εκλογές της Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ σύντομα θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας μετά από πέντε χρόνια περίπου στην αντιπολίτευση.

Ακολουθούν μερικές από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση σύμφωνα με το Reuters:

ΧΡΕΟΣ

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μετά την Ιταλία - προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 103,4% το 2009.

Το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών σημείωσε ρεκόρ τον Φεβρουάριο, καθώς οι επενδυτές αποσύρονταν από τις περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Αν και το spread έχει υποχωρήσει, το αυξανόμενο χρέος της Ελλάδας παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία.

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody's έχουν υποβαθμίσει την αξιολόγησή τους για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, επικαλούμενοι τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα δημοσιονομικά της χώρας. Τον Ιανουάριο, η Standard & Poors υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την Ελλάδα σε Α-.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, εάν δεν υιοθετήσει διαρθρωτικά μέτρα, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και να διορθώσει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες της.

Το 2008, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών, θα καταρρεύσει σε 15 χρόνια εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε. Την ίδια τύχη είχε και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία συνδέεται άμεσα με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά εργασίας.

Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε μεγαλύτερη επιτυχία στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το κράτος προχώρησε στην πώληση ποσοστού που κατείχε στον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom (DT) και ιδιωτικοποίησε την Ολυμπιακή.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία της Ελλάδας, που αντιστοιχεί στο 2,5% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης, προβλέπεται να εισέλθει σε ύφεση φέτος, για πρώτη φορά μετά το 1993.

Ο τουρισμός και η ναυτιλία παραμένουν οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας την ιδιαίτερα ευάλωτη στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Παρόλο που η ναυτιλία παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης, ο τουρισμός της χώρας υπέστη σημαντικό πλήγμα το 2009.

Οι τράπεζες, αν και δεν έχουν εκτεθεί στα τοξικά τραπεζικά προϊόντα που οδήγησαν σε κατάρρευση διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουν σημαντικές επενδύσεις στα Βαλκάνια και τα κέρδη τους έχουν υποχωρήσει, καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τους μεγαλύτερους μακροπρόθεσμους οικονομικούς κινδύνους στην Ευρώπη.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ, ΒΙΑ

Μετά τις ταραχές που εκδηλώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2008, οι βομβιστικές επιθέσεις και οι επιθέσεις με γκαζάκια αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει νέο ξέσπασμα βίας όσο δεν αντιμετωπίζονται τα αίτια της δυσαρέσκειας.

Πηγή: Reuters