Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Μαχαίρι στις εφημερίες αλλά και στις υπερωρίες του προσωπικού των Νοσοκομείων.


Την πολιτική σοκ και δέος απέναντι στους μισθούς και στις απολαβές των εργαζομένων στα νοσοκομεία αλλά και στις δαπάνες για τη υγεία ακολουθεί η κυβέρνηση .
Έτσι μετά την καλοκαιρινή εγκύκλιο  του τότε υφυπουργού Λέγκα για περικοπή κατά 10% του κονδυλίου των εφημεριών των γιατρών, έρχεται και νέα εγκύκλιος από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που εντέλλεται την περικοπή αυτή του 10% στις εφημερίες των γιατρών.
Αν αυτό συσχετιστεί με τη μη πληρωμή αναδρομικά από την αρχή του έτους της προσαύξησης του ωρομισθίου των εφημεριών λόγω της αλλαγής του μισθολογίου των ιατρών αλλά και την ύπαρξη του γνωστού πλαφόν, τότε είναι σαφές ότι πολλές από τις τελεσθείσες εφημερίες των γιατρών θα παραμείνουν απλήρωτες θυσία στο βωμό της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Ταυτόχρονα παρά την αρχική πρόβλεψη του στο προσχέδιο για «αυξήσεις» 1,5% στους βασικούς μισθούς των εργαζομένων η κυβέρνηση σήμερα εξετάζει στο υπουργικό συμβούλιο το πάγωμα αυτών των αυξήσεων σε μικτούς  μισθούς πάνω από 2000 ευρώ.
Πέρα από το πλαφόν στις αυξήσεις στο Δημόσιο, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει:
*και «ψαλίδισμα» πρόσθετων αμοιβών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως υπερωρίες επιδόματα και αμοιβές για συμμετοχή σε επιτροπές, ομάδες εργασίας κ. α
*περιορισμούς στις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με την επαναφορά της λίστας φαρμάκων και τον έλεγχο των προμηθειών των νοσοκομείων ή ακόμη να αυξηθεί η συμμετοχή του ασφαλισμένου στις δαπάνες εξετάσεων και φαρμάκων!!!


Θα τους κοιτάμε για πολύ καιρό ακόμα;