Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Ο προγραμματισμός των προσλήψεων στην Υγεία


Διαβεβαιώσεις για τη στήριξη του ΕΣΥ με την πλήρωση οργανικών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έδωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τασου Κουράκη, ανακοίνωσε τον προγραμματισμό των προσλήψεων.
Συγκεκριμένα όπως είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου:

- Εγκρίθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη για 671 (τελικά) κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων σε θέσεις επιμελητών. Υπόκειται πλέον στα νοσοκομεία να κάνουν την προκήρυξη.

- Ζητήθηκε η επιτάχυνση και επεξεργασία για την σύσταση επιπλέον 1.329 θέσεων ιατρικού προσωπικού ώστε να προχωρήσουν γρήγορα και έτσι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 2.000, που απαιτείται ώστε να λειτουργήσει σωστά το πρόγραμμα εφημεριών και να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων.

- Η προκήρυξη για τις 1.727 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού βρίσκεται στο ΑΣΕΠ και θα προχωρήσει αφού γίνει προσαρμογή του τεύχους της προκήρυξης βάσει της γενικής οδηγίας που θα είναι για όλες τις προκηρύξεις.

- Θα προχωρήσει εντός του έτους, η προκήρυξη 1.400 ακόμη θέσεων νοσηλευτών. Ισχύει η δέσμευση για την κάλυψη 3.000 νέων θέσεις πέραν των συνταξιοδοτήσεων.

- Γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία όσον αφορά και τους ειδικευμένους γιατρούς αλλά πρέπει να προηγηθεί σωστή απεικόνιση αναγκών.

- Προχωρεί η αποπληρωμή των εφημεριών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου ενώ από το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η διαβεβαίωση για την πληρωμή τους για το υπόλοιπο του χρόνου.

- Σε πλήρη συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών επιχειρείται λύση στο νομικό πρόβλημα του πλαφόν των εφημεριών το οποίο θα τεθεί σε διάλογο κατά την αυριανή συνάντηση της υπουργού με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Ο ερωτών βουλευτής, αν και έκανε λόγο για κάλυψη λιγότερων οργανικών θέσεων, αναγνώρισε καλές προθέσεις και θετικά πρώτα δείγματα γραφής στη νέα υπουργό και ζήτησε να γίνουν οι προσλήψεις εντός του έτους. Ακόμη ζήτησε να οριστούν τα μέλη του υπουργείου που συμμετέχουν στην κοινή υπουργική επιτροπή ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τα πρότυπα εφημέρευσης και για την κατανομή των 2.500 θέσεων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.
Επισήμανε πάντως ότι αν προσληφθούν 1.700 νοσηλευτές και 1.400 επιπλέον, και ακόμη 3.000 το 2010, ο αριθμός των 6.000 απλώς θα καλύψει τις αποχωρήσεις από τα stage και άρα δεν θα υπάρξει αναβάθμιση σε επίπεδο νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, τα κενά νοσηλευτικού προσωπικού πλησιάζουν τις 25.000 θέσεις και στο σημείο αυτό τόνισε πως θα πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς πιστώσεις για τουλάχιστον 6.000 νέες θέσεις ώστε στην τετραετία να φτάσει ο αριθμός των νοσηλευτών τις 24.000.




Σχόλια:
1."...και έτσι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 2.000, που απαιτείται ώστε να λειτουργήσει σωστά το πρόγραμμα εφημεριών και να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων".
Αν σωστά διατυπώνει τη θέση της Υπουργού  το ρεπορτάζ , μάλλον λάθος ενημέρωση έχει η Υπουργός.
 Για να λειτουργήσει σωστά(;)  το πρόγραμμα εφημεριών των γιατρών   και να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων, πρέπει να γίνουν 4500 προσλήψεις γιατρών, από τις οποίες οι 2000 έπρεπε ήδη να είχαν γίνει μέσα στο 2009 ώστε από 1/7/09 να μην είχαμε γιατρό με πάνω από 7 ενεργές εφημερίες ή 11 "παντός τύπου".
 Άρα ακόμα και οι 2000 γιατροί να προσληφθούν χρειάζονται άλλοι 2500.
2.Οι οργανικές θέσεις γιατρών που βρίσκονται για προκήρυξη  όλο και λιγοστεύουν .Από 736 έγιναν τώρα 671.
3."...Γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία όσον αφορά και τους ειδικευμένους γιατρούς αλλά πρέπει να προηγηθεί σωστή απεικόνιση αναγκών"!
 Αλήθεια με ποιο τρόπο γίνεται η σωστή απεικόνιση των αναγκών , ποιοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, από ποιους γίνεται και με ποια κριτήρια;
 Για να μάθουμε και μεις δηλαδή , ποιοι είναι αυτοί που "απεικονίζουν" τις ανάγκες στο Νοσοκομείο μας.