Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΤΕΡΜΑ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ


 Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Τελευταία όλο και πιο συχνά στους διαδρόμους του νοσοκομείου μου βλέπω κάρτες. Όχι ευχητήριες και ούτε χριστουγεννιάτικες. Κάρτες συναδέλφων με τίτλους που δεν τους ανήκουν..Με δόξες κλεμμένες και ανύπαρκτες ιδιότητες. Κρύβουν κρυφούς και ανομολόγητους πόθους. Βαθιές φιλοδοξίες. Ανεκπλήρωτα όνειρα .
Έτσι σε ένα μεγάλο κρατικό νοσοκομείο ,όπως το ΚΑΤ με μόνο μία πανεπιστημιακή κλινική εμφανίστηκαν πολλοί καθηγητές. Ο χώρος βρίθει διδακτόρων και λοιπών ιατρικών τίτλων. Αρχικά ενθουσιάστηκα με το ότι υπάρχουν τόσοι αξιόλογοι συνάδελφοι. Μετά από λίγο καρό αναρωτήθηκα πότε προλάβανε. Να δοξαστούν.
 Από προσωπική πείρα ξέρω πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα απαιτείται για να πετύχεις τέτοιο εγχείρημα. Πόσο παρακαλάς για να πάρεις θέμα διατριβής και πόσο ταλαιπωρείσαι για να φτάσεις στο επίπεδο της εκφώνησης Εφτά χρόνια συναπτά χρειάστηκα για να τελειώσω την διατριβή μου με θέμα ερευνητικό. Έτρεχα από το ένα νοσοκομείο στο άλλο επειδή το ΚΑΤ δεν διέθετε ενδοκρινολογικό τμήμα και ούτε τα κατάλληλα εργαστήρια. Ξέρω άλλωστε και πολλούς που ξεκίνησαν και για διάφορους λόγους δεν το τελείωσαν ποτέ το διδακτορικό τους.
 Συζητώντας με έναν ,από τους πολλούς φιλόδοξους συναδέλφους, που αυθαίρετα ΄΄κόλλησε ΄΄ το Dr. στην επαγγελματική κάρτα του πήρα την ακόλουθη απάντηση. Ότι όταν το γράφεις με ελληνικούς χαρακτήρες είναι πράγματι η επίσημη αναγνώριση ότι διαθέτεις διδακτορικό ενώ άν το βάζεις με λατινικούς χαρακτήρες δηλώνεις απλώς ότι είσαι γιατρός. Η αμέσως επόμενη απορία μου ήταν για τι δεν το βάζουν τότε όλοι οι κατέχοντες διπλώματος Ιατρικής. Δεν πήρα καμία απάντηση και χαρακτηρίστηκα σαν απαράδεκτη και υπερβολική. Δεν περιορίστηκα σε αυτές τις εξηγήσεις και επικοινώνησα με το Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών..
 Η γραπτή απάντηση ήρθε μετά από ένα μήνα επειδή έγινε επερώτηση στον νομικό σύμβουλό του Ιατρικού Συλλόγου .Ο τίτλος Δρ. και Dr. είναι ταυτόσημος και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από γιατρό μη κάτοχο διδακτορικής διατριβής σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο ή ξένο Πανεπιστήμιο αναγνωρισμένο όμως από το Ελληνικό Κράτος. Προς γνώση όλων των συναδέλφων το αφισοκόλλησα σε κοινή θέα.
 Σταματήστε συνάδελφοι με την υποκρισία και μην ΄΄ ΄΄δανείζεστε ΄΄ τίτλους που δεν κατέχετε. Το κράτος αναγνωρίζει ως προσόν επιστημονικό και χορηγεί το επίδομα σπουδών στους κατέχοντες διδακτορικού. Το να μην έχετε διατριβή δεν είναι ντροπή. Δεν σας μειώνει καθόλου η έλλειψη αυτού του τίτλου όταν εκπληρώνετε και με το παραπάνω τις άλλες προϋποθέσεις για να λειτουργήσετε ως γιατροί(ήθος, δεοντολογία, επιστημονική κατάρτιση και αγάπη για τον ασθενή σας.)