Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Δύο σοβαροί λόγοι σύγκλησης του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ




Η ΟΕΝΓΕ ένα μήνα μετά την αλλαγή κυβέρνησης κι ενώ δεκάδες σοβαρά προβλήματα απασχολούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς δεν έχει συναντηθεί με τη νέα Υπουργό Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου. Η ευθύνη για την απαράδεκτη κωλυσιεργία βαρύνει ασφαλώς την Υπουργό, βαρύνει όμως και το Προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, το οποίο επιδεικνύει αξιοπερίεργη απροθυμία να επιδιώξει συνάντηση. Μετά από επίμονες πιέσεις και καταγγελίες ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Τσούκαλος αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας στις 15 Οκτωβρίου, έστειλε ένα υπόμνημα στην Υπουργό και ουδέν περαιτέρω. Περιμένει απαθής πότε θα δεήσει η Υπουργός να μας καλέσει σε συνά-ντηση, αποφεύγοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να ασκήσει πίεση ώστε να επιτευχθεί τέτοια συνάντηση και να δοθεί λύση στα προβλήματα που λιμνάζουν.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εκκρεμούν οι 2000 προσλήψεις, παραμένουν απλήρωτες οι εφημερίες, έχει παγώσει η εξέλιξη και το ζήτημα του πλαφόν προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στα επαρχιακά Νοσοκομεία.
Κατά τη γνώμη μας πρέπει να συγκληθεί άμεσα το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ με συμμετοχή Προέδρων και εκπροσώπων απ΄ όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και ν΄ αποφασίσει τις επόμενες δυναμικές κινήσεις του κλάδου, ανεξάρτητα εάν η Υπουργός ευδοκιμήσει να συναντηθεί μαζί μας ή συνεχίσει την ίδια τακτική απαξίωσης.


Παράλληλα υφίσταται το ζήτημα του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ.
Ως γνωστόν η θητεία της ΟΕΝΓΕ έχει λήξει από εξαμήνου. Τον Ιούνιο του 2009 έπρεπε να διενεργηθεί σύμφωνα με το καταστατικό το 7ο Τακτικό Συνέδριο προκειμένου να αναδείξει νέο Γενικό Συμβούλιο και να ψηφίσει διεκδικητικό πλαίσιο. Το συνέδριο δεν πραγματοποιήθηκε διότι η ΕΙΝΑΠ δεν είχε διενεργήσει εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων. Σημειωτέον, η θητεία της ΕΙΝΑΠ έχει λήξει από έτους.
Η ΕΙΝΑΠ δεν πραγματοποίησε εκλογές ούτε στη λήξη της θητείας του ΔΣ, ούτε τον Ιούνιο 2009 όπως είχε ανακοινωθεί, ούτε τον Οκτώβριο και τώρα γίνεται απόπειρα να πραγματοποιήσει εκλογές τον Δεκέμβριο 2009, χωρίς να είναι και τότε βέβαιο ότι θα υπάρξει θετική έκβαση. Τούτο συνεπάγεται ότι, εάν επιθυμούμε να υπάρχει συμμετοχή όλων των Ενώσεων της χώρας, τότε η πραγματοποίηση του 7ου τακτικού συνεδρίου που είχε προκηρυχθεί από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ για τις 6,7 και 8 Νοεμβρίου 2009 καθίσταται αδύνατη.
Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι η ΕΙΝΑΠ κωλυσιεργεί συστηματικά στην ανάδειξη εκπροσώπων στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, εκμεταλλευόμενη την μέχρι στιγμής ανοχή των υπολοίπων Ενώσεων της χώρας, ανοχή η οποία είναι αδύνατον να συνεχιστεί διότι:
1.- Παραβιάζεται απροκάλυπτα το καταστατικό της ΟΕΝΓΕ. Τούτο, εκτός της σοβαρής σημασίας που έχει αφ εαυτού, έχει προκαλέσει ταυτοχρόνως και το πάγωμα των καταθέσεων της Ομοσπονδίας στην Εθνική Τράπεζα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν μόνο μετά τη διενέργεια συνεδρίου.
2.- Εν όψει σημαντικών εξελίξεων και συναντήσεων με το Υπουργείο Υγείας η ΟΕΝΓΕ εκπροσωπείται από Πρόεδρο, Εκτελεστική Γραμματεία και Γενικό Συμβούλιο που δεν διαθέτουν την απαραίτητη νομιμοποίηση, εφόσον έχει λήξει η θητεία τους.
3.- Με την εκπνοή της κλαδικής συμφωνίας είναι αδύνατον να προσέλθουμε στην επικείμενη νέα διαπραγμάτευση χωρίς αποφάσεις συνεδρίου και με ληγμένη αντιπροσώπευση.
Επομένως υφίστανται δύο σοβαροί λόγοι για τους οποίους πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Εάν το Προεδρείο της ΟΕΝΓΕ συνεχίσει να κωλυσιεργεί δηλώνουμε ότι θα προχωρήσουμε σε συλλογή υπογραφών για σύγκληση Γενικού Συμβουλίου και παράλληλα η παράταξη της ΑΕΓ θα κινήσει όλες τις διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων στα νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας, ώστε οι νοσοκομειακοί γιατροί να μπουν σε τροχιά δυναμικής διεκδίκησης.
3 Νοεμβρίου 2009
Συναδελφικά
Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ
Γιαννόπουλος Γιώργος
Βαρνάβας Δημήτρης