Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Συνάντηση ΠΟΕΔΗΝ με ηγεσία Υπουργείου Υγείας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. 210.5205291-210.5200738

Αθήνα 2 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Υφυπουργός Φώφη Γεννηματά συναντήθηκαν με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων ( ΠΟΕΔΗΝ).
Μετά τη συνάντηση η Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσιουμπέλης έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Στο πλαίσιο των θεσμικών επαφών που θα έχουμε με όλους τους φορείς, ξεκινήσαμε σήμερα με την ΠΟΕΔΗΝ. Αυτό έγινε σε αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που παίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Aπo την πλευρά μας διαβεβαιώσαμε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για να μπορέσουμε να δώσουμε μία νέα πνοή στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Και σε αυτή την κατεύθυνση είναι σαφές ότι ξεκινάμε με τις σοβαρές προσλήψεις που έχουμε ήδη εξαγγείλει. Τις 3.000 νέες προσλήψεις πέραν των συνταξιοδοτήσεων, με το προϋπολογισμό του 2010.
Από εκεί και πέρα σαφώς είχαμε την ευκαιρία να πούμε ότι θέλουμε να έχουμε μία στενή συνεργασία με την ΠΟΕΔΗΝ για όλα τα ζητήματα. Επαναλάβαμε τις βασικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει για το πρώτο τρίμηνο, μεταξύ των οποίων είναι ο διακανονισμός και η ρύθμιση του υπέρογκου δημόσιου χρέους που έχουν σήμερα τα νοσοκομεία. Αλλά, ταυτόχρονα να μπουν και εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες όσον αφορά τη λίστα φαρμάκων και, φυσικά, μια άλλη πολιτική για τις προμήθειες.
Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη αλλαγή και αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας απαιτεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία. Μια κοινωνική συμμαχία πρώτα απ' όλα με τον πολίτη και από εκεί και πέρα με τους πρωταγωνιστές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή με το ιατρικό, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.

ΣΤ. ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ: Πραγματοποιήσαμε σήμερα συνάντηση, θεσμικά, με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η Ομοσπονδία έθεσε όλα τα προβλήματα τα οποία διαχρονικά βάζει και έχουν σχέση με την οργάνωση, τη διοίκηση, τη διαχείριση και τη στελέχωση του συστήματος υγείας.
Υπήρχε διαπίστωση για εγκατάλειψη του συστήματος όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρχαν δεσμεύσεις σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό και προσδοκούμε έως το τέλος του 2010 να έχει έρθει νέο αίμα μέσα στα νοσοκομεία για να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι. Θα υπάρχουν θεματικές ενότητες και σε σχέση με το διοικητικό μοντέλο, σε σχέση με τις προμήθειες και τα χρέη των νοσοκομείων και πώς αυτά δεν θα αναπαραχθούν. Θα υπάρχει ένας διαρκής διάλογος πάνω σε αυτά τα ζητήματα.
Οι εργαζόμενοι είμαστε εδώ να παρακολουθήσουμε πραγματικά τις αγαθές προθέσεις του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Σε κάθε τέτοια προσπάθεια θα είμαστε σύμμαχοι και βεβαίως θα αναδεικνύουμε τα προβλήματα όπου, κατά τη γνώμη μας, πιστεύουμε ότι δεν προχωράει αυτή η αναβάθμιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ικανοποιημένοι από τη σημερινή συνάντηση Πρόεδρε;
ΣΤ. ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ: Μπορώ να πω ότι οι δύο σημαντικές ενδείξεις για αύξηση των δαπανών για την υγεία σε αυτή την κακή οικονομική κατάσταση, όπου ο νέος προϋπολογισμός περιμένουμε να δώσει το στίγμα του, αλλά και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό και οι δεσμεύσεις τις οποίες θα παρακολουθούμε να υλοποιηθούν, ήταν σε θετική κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αφορμή τα κρούσματα της γρίπης τα οποία θα είναι ολοένα και αυξανόμενα, το προσωπικό των νοσοκομείων πως θα γίνει έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σε κάθε περίπτωση όπως ξέρετε υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα και επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την εξέλιξη της πανδημίας. Σε αυτή τη λογική επιταχύνουμε τώρα και τη διοικητική υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος για τους εμβολιασμούς. Και, ταυτόχρονα, θέτουμε ως προτεραιότητα να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και τα νοσοκομεία, με πρώτες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Όλα αυτά είναι σαφώς μέσα στις προτεραιότητές μας, ώστε να υπάρχει πραγματικά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης κάθε πτυχής της πανδημίας. Δε χωρεί καμία ανησυχία. Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

 Πηγή : ΑΠΕ

Σχόλιο
Επειδή μια σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και ΚΥ  και είναι και αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας(Ωράρια εργασίας , εξώδικο ,Βαρέα Ανθυγιενά Επαγγέλματα κλπ κλπ) δεν θίγονται στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, θα επανέλθουμε με νέα ανάρτηση.