Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί το ΕΣΥ αλλά κυρίως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αυτό επισήμανε σήμερα στη Βουλή η Υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κας Ουρανίας Παπανδρέου-Παπαδάκη, σχετικά με την έλλειψη κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας(ΜΕΘ) εν όψει του κύματος πανδημίας της νέας γρίπης.


 Η υπουργός τόνισε ότι όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης, η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής στη χώρα μας είχαμε μια ήπια εκδήλωσή της, αλλά είχαμε και σύμμαχο τον καλό καιρό. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Ήδη υπάρχει μια αυξητική τάση, όπως διαπιστώνεται από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και σε κάθε περίπτωση, χωρίς να υπάρχει πανικός ή ανησυχία, δεν μπορεί να υπάρξει και εφησυχασμός.
"Σε αυτήν την προσπάθεια που καταβάλουμε αμέσως από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε έχουμε δύο πολύ σημαντικά όπλα. Το ένα είναι ένα όπλο με το οποίο προσπαθούμε να προλάβουμε και είναι ο εθνικός εμβολιασμός ο οποίος σήμερα ξεκίνησε για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και συνεχίζεται κατά προτεραιότητα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού των συμπολιτών μας, που είναι φυσικό να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη θωράκισης της υγείας τους.
Το δεύτερο θέμα, όμως, είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Εκεί κάνουμε έναν αγώνα δρόμου. Εγώ μιλάω με ειλικρίνεια. Αυτήν τη στιγμή –και πραγματικά είναι ντροπή για τη χώρα μας- υπάρχει, σύμφωνα με την καταγραφή που είχαμε από τις πρώτες μέρες που ζητήσαμε στο Υπουργείο, ένας αριθμός 100 κλινών, οι οποίες θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία σχετικά γρήγορα, αλλά δεν έχουν το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό.
Άρα, δίνουμε μια μάχη με το χρόνο, προκειμένου να επιταχύνουμε προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ακριβώς πώς θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε την ενεργοποίηση αυτών των μονάδων εντατικής θεραπείας, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, στο βαθμό που υπάρχει μια έξαρση της πανδημίας το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά κυρίως οι μονάδες εντατικής θεραπείας". 

Σχετικά με το εμβολιασμό η Υπουργός Υγείας ανέφερε: "Εμείς έχουμε ξεκινήσει τον γενικό εμβολιασμό, γιατί αυτό είναι μια ασπίδα για τον ελληνικό λαό. Φυσικά ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός. Ο κάθε Έλληνας πολίτης θα κρίνει κατά πόσο επιθυμεί να εμβολιαστεί. Αλλά σίγουρα και με βάση αυτά που οι ίδιοι οι επιστήμονες λένε, ειδικά οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, θα πρέπει σε συνεννόηση με το γιατρό που τους παρακολουθεί να το δουν και να πάρουν τα μέτρα τους".


Για τις ΜΕΘ:" Όσον αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε αυτό τον αγώνα δρόμου. Δεν μπορούμε φυσικά μέχρι τα Χριστούγεννα να ανοίξουμε τετρακόσιες κλίνες. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό και υπεύθυνο να το πω. Αυτό που μπορούμε, όμως και προσπαθούμε είναι τουλάχιστον αυτές οι εκατό κλίνες, οι οποίες έχουν ετοιμότητα αλλά που χρειάζεται να στελεχωθούν με το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό, αυτή είναι και η αιχμή της προσπάθειάς μας. Και καταλαβαίνετε ότι θα είναι και ένα τεράστιο κέρδος για το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εφόσον αυτές οι κλίνες ενεργοποιηθούν και μπορούν να καλύψουν ούτως ή άλλως τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν".