Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Σε ένα μόνο νοσοκομείο χρωστάνε σε ρεπό 45 χρόνια εργασίας!!!


Ενώ όπως τονίστηκε ότι οι χρωστούμενες ημέρες  ρεπό και άδειες πανελλαδικά στις μονάδες του ΕΣΥ φθάνουν στα …εκατομμύρια !!!

Και όμως αυτό ακούστηκε στην αίθουσα της Βουλής χθες κατά τη διάρκεια επίκαιρων ερωτήσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.
Το νοσοκομείο αυτό είναι ο «Ευαγγελισμός».
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία ερώτησης του βουλευτή Θανάση Λεβέντη:
Στον  «Ευαγγελισμό»,  που είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, δυναμικότητας 1000 κλινών, λείπουν 550 νοσηλευτές, 130 γιατροί, 165 διοικητικοί, 90 παρασκευαστές, 80 τεχνικοί. Συνολικά, 1300 κενές θέσεις!Επίσης, τα χρωστούμενα ρεπό ξεπερνούν συνολικά τα 16.000, που αντιστοιχούν σε σαράντα πέντε χρόνια εργασίας!!!
Το ίδιο Νοσοκομείο χρωστάει 322.000.000 ευρώ στους προμηθευτές του, ενώ οι απαιτήσεις του από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπερβαίνουν τα 126.000.000 ευρώ. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι και αν τα ασφαλιστικά ταμεία αποπληρώσουν το σύνολο των χρεών τους, ο «Ευαγγελισμός» θα παραμείνει βαθιά χρεωμένος
Ένα τραγικό αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι ότι οι εργολάβοι των υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως η φύλαξη, σίτιση, καθαριότητα κ.λπ., κοστίζουν το 25% των ετησίων πληρωμών του Νοσοκομείου
Σε άλλη ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Καρτάλη αναφέρθηκε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου λήγουν στις 5-1-2010 εβδομήντα επτά (77) συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που καλύπτουν προσωπικό που είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του. Επίσης στο  ίδιο  νοσοκομείο υπήρχαν  επίσης 55 θέσεις μαθητείας stage, οι οποίες δεν ήταν θέσεις μαθητείας επί της ουσίας, αλλά ήταν θέσεις καλύπτουσες πάγιες και λειτουργικές ανάγκες.
Από Βουλευτές τονίστηκε ότι ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και κέντρα υγεία της χώρας.
Και τι απάντησε η Υφυπουργός  Υγείας Φώφη Γεννηματά. σε όλα αυτά;
Το γνωστό πλέον σλόγκαν.
«Αυτές τις σαράντα ημέρες κάνουμε πραγματικά έναν αγώνα δρόμου μαζί με την Υπουργό για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις προκηρύξεις 3.100 νοσηλευτών μέχρι το τέλος του 2009 με εξασφαλισμένες πιστώσεις, να προωθήσουμε τις προσλήψεις περίπου 300 νοσηλευτών άμεσα, από την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να λειτουργήσουν κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, σε δεύτερη φάση, έχουμε άλλα 54 κρεβάτια τα οποία χρειάζονται και εξοπλισμό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτά θα αντιμετωπιστούν σε δεύτερη φάση, πάντως στους πρώτους μήνες του 2010.
Στον Προϋπολογισμό του 2010 αποτυπώνεται η προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνηση για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών πάντα μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ ταυτόχρονα προωθούμε τις προκηρύξεις σε ιατρικό προσωπικό για 660 άτομα στα νοσοκομεία, 35 γιατρούς στο ΕΚΑΒ, 152 γιατρούς στα Κέντρα Υγείας και 250 ειδικευόμενους. Όπως σας είπα και πριν, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές σημερινές ανάγκες των νοσοκομείων προχωρήσαμε πέρα από αυτά που σας είπα και στη σύσταση 1.000 θέσεων ειδικευμένων γιατρών».