Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Νομοσχέδιο για αλλαγή του τρόπου επιλογής των στελεχών στην Δημόσια Διοίκηση.


Αλλαγές φαίνεται ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση στον τρόπο επιλογής των στελεχών της Δημόσια Διοίκησης από τους Γενικούς Διευθυντές μέχρι τους τμηματάρχες. Σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση(κλικ εδώ) η επιλογή θα ανατεθεί σε ανεξάρτητη  επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει και το ΑΣΕΠ.
Τι αναφέρει  ο Υπουργός;
«Βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας μια πράγματι πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά στον τρόπο επιλογής των γενικών διευθυντών και όλης της υπόλοιπης ιεραρχίας της Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με αυτήν προβλέπεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημόσιας Διοίκησης, η επιλογή να ανατεθεί σε ανεξάρτητη και αντικειμενική επιτροπή στην οποία κεντρικό ρόλο θα έχει το ΑΣΕΠ. Είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή, η οποία είναι ικανή από μόνη της να αλλάξει τη νοοτροπία, καθώς και την αντίληψη των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Γιατί τώρα πια θα υπάρχει λόγος, θα έχουν κίνητρο να αυξάνουν τις επιδόσεις τους, να βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους. Συνεπώς, είναι αυτονόητο ότι θα αποτελεί πια δικαίωμα της Πολιτείας, έπειτα από διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ, να θεσπίσει την αντικειμενική και αξιοκρατική διαρκή αξιολόγηση αυτών των στελεχών, κάτι που προφανώς θα συνεπάγεται ότι κανείς πια δεν θα μπορεί να νιώθει μόνιμος στη θέση ευθύνης που έχει αναλάβει».

Θα περιμένουμε να δούμε το νομοθέτημα .Αρκεί βέβαια να μην πάρει τα χαρακτηριστικά της επιλογής όπως πρόσφατα έγινε με τη κατάθεση βιογραφικών για στελέχωση θέσεων του Δημοσίου (ανοικτή Διακυβέρνηση), όπου η πολιτική προτίμηση στο κυβερνών κόμμα… ε, όπως και να το κάνουμε έπαιρνε bonus.