Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

«Που πήγαν τα λεφτά»;



Να σου πούμε εμείς Γιώργη Παπανδρέου που πήγαν φέτος τα λεφτά.

 Όπως για τις οικογένειες, έχουμε το ετήσιο εισόδημα, με οποίο μπορεί να ζήσουν  αγοράζοντας προϊόντα και καλύπτοντας τις άλλες ανάγκες τους έτσι και  για την κοινωνία, αντίστοιχα, υπάρχει το ΑΕΠ, που ανεξάρτητα από τον τρόπο που υπολογίζεται  αποτελεί κατά βάση το ετήσιο εισόδημα της κοινωνίας.
 Είναι αυτό που με μια κουβέντα και πολύ γενικά, ονομάζουμε παραγόμενο πλούτο.
 Όπως ακριβώς η οικογένεια δεν μπορεί να ξεφύγει και να ξοδέψει παραπάνω από το δικό της εισόδημα, έτσι και η κοινωνία πρέπει να κάνει τα κουμάντα της κινούμενη μέσα στα όρια του ΑΕΠ.

Να  που πήγαν τα λεφτά:

Το ΑΕΠ της χώρας, το 2009 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα 240 δισ. ευρώ.
 Αυτός ήταν ο πλούτος που παρήγαγαν οι εργαζόμενοι, δηλαδή αυτό ήταν το ποσό (αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες για τη συντήρηση του κράτους και οι αναγκαίες αποταμιεύσεις) που μπορούσε να μοιραστεί.
Από αυτά τα 240 δισ.:
*50 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν επίσημα προς τους εκπροσώπους διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν, όπως είπαν, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης
       τα 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες
       Τα 7,2 δισ. ευρώ στα πλαίσια του νέου Επενδυτικού Νόμου.
       Τα 6 δισ. Ευρώ μέσω ΣΔΙΤ στους επιχειρηματίες
       Επιχειρηματικά δάνεια ύψους 3,2 δισ. Ευρώ
       3,2 δισ. ευρώ, με το λεγόμενο Σχέδιο Στήριξης της Απασχόλησης
       1,5 δισ. ευρώ ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
       1,3 δισ. ευρώ προς διάφορες επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα».
*11,8 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία του 9μηνου Γενάρη –Σεπτέμβρη η κερδοφορία των 166 κερδοφόρων ομίλων στο χρηματιστήριο
*41,2 δισ. ευρώ έφυγαν αμέσως - αμέσως, με τη μορφή των τοκοχρεολυτικών δόσεων, προς τους τραπεζίτες που δανείζουν το ελληνικό δημόσιο
*10 δισ. ευρώ το κονδύλι που καρπώθηκαν διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στα πλαίσια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
*6,5 δισ. ευρώ, οι στρατιωτικές δαπάνες, όπως αυτές υπαγορεύονται από τις ανάγκες της ΕΕ και τις στρατηγικές του ΝΑΤΟ.
*2,5 δισ. ευρώ αποτελούν οι αποδόσεις προς την ΕΕ (συνδρομές, συνεισφορές, συμμετοχές
*2,2 δισ. ευρώ για να πληρωθούν τα επίσημα προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
*2 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που Έλληνες επιχειρηματίες σήκωσαν από τη χώρα και τα τοποθέτησαν σε κερδοφόρες δραστηριότητες στο εξωτερικό

Το άθροισμα των παραπάνω ποσών ξεπερνά τα 126 δισεκατομμύρια ευρώ!

Από τον πλούτο που παράχθηκε, δηλαδή, ολόκληρη τη χρονιά, το 53% έγινε φτερό στον άνεμο, για να γιγαντώσουν ακόμα περισσότερο οι περιουσίες μιας χούφτας επιχειρήσεων και των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης, κι αυτό πριν καν τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων βάλουν στην τσέπη τους έστω και 1 ευρώ!!!
Αν επιχειρήσει κάποιος να προχωρήσει τους υπολογισμούς στις δαπάνες που απαιτούνται για τη λειτουργία και τη συντήρηση του μηχανισμού του αστικού κράτους και των υποδομών του, διαπιστώνει ότι ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι κατασπαταλάται με τέτοιον τρόπο που μπορεί να φτάνει για όλα, όταν αφορά το κεφάλαιο και τις πολιτικές στήριξής του, αλλά, σύμφωνα με την αντίληψη εκείνων που διαχειρίζονται τα οικονομικά, δεν είναι επαρκής για να ζήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αξιοπρεπώς.
Έτσι, μπορεί το κατά κεφαλήν εισόδημα να ξεπερνά τις 22.000 ευρώ, όμως τελικά η λεηλασία του πλούτου από τους κεφαλαιοκράτες υποχρεώνει τους εργαζόμενους να ζουν με εισοδήματα πείνας και τα δημόσια οικονομικά να παρουσιάζουν ελλείμματα. Και ενώ ο δανεισμός για την κάλυψη των ελλειμμάτων γίνεται αποκλειστικά για να εξακολουθήσει να κερδίζει το κεφάλαιο, τώρα που η θηλιά έφτασε στον κόμπο, κοιτάνε και πάλι να αρπάξουν από τα λαϊκά εισοδήματα και τα εναπομείναντα λαϊκά δικαιώματα, ώστε να μείνουν ανέγγιχτοι οι μηχανισμοί ενίσχυσης και χρηματοδότησης του κεφαλαίου.
Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Την ώρα που κάποιοι θησαυρίζουν , εκατομμύρια εργαζομένων εξαναγκάζονται να επιβιώνουν με μισθούς των 600 και 700 ή και 1.000 ευρώ το μήνα.
Το 70% των συνταξιούχων έχει βασικιή σύνταξη κάτω από 700 ευρώ
Το 22% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια ακόμα και αυτής της επίσημης φτώχειας.
Η εργατική τάξη και ιδιαίτερα η νεολαία και οι γυναίκες μαστίζονται από την ανεργία.
Τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι.
Κι έρχεται τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που πριν από τις εκλογές κατακεραύνωνε τη ΝΔ, επειδή θα «πάγωνε» τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και έχει ήδη τροχιοδρομήσει μια άνευ προηγουμένου αντιλαϊκή επίθεση.

Ε, μάλλον, πάει πολύ να υποκύψουμε στις απειλές και τους εκβιασμούς τους. Η κοινωνία και συσσωρευμένη «περιουσία» διαθέτει και παράγει κάθε χρόνο τόσο πλούτο που είναι ικανός να εξασφαλίσει ανθρώπινους όρους εργασίας και διαβίωσης για το λαό. Αρκεί να παραμεριστούν οι ελάχιστοι άρπαγες της εργασίας των πολλών!


Τώρα  λοιπόν που έμαθες Γιώργη Παπανδρέου πού πήγαν τα λεφτά, πήγαινε να τα πάρεις από αυτούς που τα καταβρόχθισαν.


Πηγή: "Ριζοσπάστης", "Βήμα"

Το σκίτσο από την "Ελευθεροτυπία"