Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Σταχυολογηση των απόψεων της Υπουργού Υγείας για τις πρώτες 100 μέρες στην Υγεία.


Παρουσιάζουμε  περιληπτικά τις απόψεις που εξέφρασε η Υπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου (κλικ εδώ),  κατά θεματική ενότητα

Γρίπη
Φαίνεται να υπάρχει μια αποκλιμάκωση του πρώτου φθινοπωρινού κύματος.
Συνεχίζονται  όμως τα βαριά περιστατικά.
Μέχρι σήμερα είχαμε 97 διαπιστωμένους θανάτους από τη νέα γρίπη, οι 14 ήταν περιπτώσεις που δεν είχαν υποκείμενο νόσημα.

Εμβόλια
Μέχρι τις 14 Ιανουαρίου είχαν εμβολιαστεί συνολικά 362.665 άτομα
Το πρόγραμμα εμβολιασμών θα συνεχιστεί  και για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε
Είχαν παραγγελθεί  συνολικά 16 εκατ. δόσεις εμβολίου.
Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου είχαν παραληφθεί 3.636.700 δόσεις.Αυτό είναι το απόθεμα με το οποίο κινούμαστε,
Στις 30 Δεκεμβρίου, έχουμε ειδοποιήσει ήδη μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ότι εμείς καταγγέλλουμε τις συμβάσεις για το υπόλοιπο των εμβολίων που είχαν παραγγελθεί.
 Το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει και θα πληρώσει φυσικά τα εμβόλια τα οποία έχει παραλάβει.
Αν υπήρξαν προκαταβολές για εμβόλια που δεν έχουμε παραλάβει, το ελληνικό κράτος θα τα διεκδικήσει.
 Το ελληνικό κράτος δεν πρόκειται να πληρώσει ό,τι δεν έχει παραλάβει

Προβλέφθηκε και είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία αποζημίωσης των συνεργείων τα οποία εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα
  
Μονάδες ΜΕΘ
Σήμερα λειτουργούν 83 κλίνες καινούργιες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 27 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα
μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η επιδίωξη είναι να έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο των 150 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Προσλήψεις
Πρόσληψη με  ταχύτατη διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ(κυλιόμενοι πίνακες), 211 μονίμων νοσηλευτών στα νοσοκομεία της χώρας για τις ΜΕΘ.
Πρόσληψη 15 γιατρών μέσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ και 13 γιατρών επικουρικό προσωπικό με το σύστημα των επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία.
Πρόσληψη  170 νοσηλευτών επικουρικού προσωπικού από τα νοσοκομεία με τη διαδικασία των επικουρικών νοσηλευτών
Πρόσληψη 162 νοσηλευτών με τη διαδικασία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Θα προσληφθούν
Στο άμεσο μέλλον, πρόκειται να προκηρυχθούν 87 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, Επιμελητών Β’, εκ των οποίων οι 68 θα είναι για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι 21 για Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.
Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα υπάρχει και η δεύτερη φάση πρόσληψης μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, γύρω στους 300,με την διαδικασία των κυλιομένων πινάκων.
Προκηρύχθηκαν με ημερομηνία 29/12/2009  οι 3.103 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού
Θα υπάρξει και  δεύτερη προκήρυξη των 3.000 νέων θέσεων νοσηλευτών για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας
Προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες η σύσταση και η προκήρυξη των 1.000 θέσεων μονίμων ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, Επιμελητών Β’ (μέσα σ’ αυτ’ες συμπεριλαμβάνονται και οι 87 θέσεις για ΜΕΘ-ΜΑΦ)

Για το καθεστώς με το οποίο λειτουργούν οι γιατροί που έχουν προσληφθεί με τη διαδικασία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Δεν είναι στη αντίληψη της κυβέρνησης να έχουμε τέτοιες διαδικασίες πρόσληψης (όπως αυτές του ΚΕΕΛΠΝΟ) ως μόνιμη λύση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Έπρεπε όμως και αυτό ήταν μεγάλη κοινωνική ανάγκη, να ανοίξουμε αυτά τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ξεκινήσαμε λοιπόν αυτή την προσπάθεια κατ΄ αρχήν εξαντλώντας τους καταλόγους του επικουρικού προσωπικού και όντως μπορέσαμε με επικουρικούς να βρούμε έναν αριθμό γιατρών και νοσηλευτών
Από κει και πέρα δεν υπήρχε η προσφορά για περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, για δύο λόγους: Πρώτα απ΄ όλα γιατί το νοσηλευτικό προσωπικό που μπορεί να πάει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πρέπει να έχει ένα βαθμό εμπειρίας και ειδικότητας. Άρα, αυτό ήταν ο πρώτος περιορισμός που δεν μπορούσε να είναι μόνο επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό.
Όπως επίσης και οι γιατροί έπρεπε να είναι γιατροί μιας συγκεκριμένης ειδικότητας και εμπειρίας, για να μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Γι΄ αυτό το λόγο και για τις υπόλοιπες θέσεις που δεν καλύφθηκαν με την πάγια διάθεση των επικουρικών, προχωρήσαμε στις προσλήψεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ

Θα προκηρυχθούν αυτές οι θέσεις τώρα μονίμων γιατρών για τις ΜΕΘ. Φυσικά αυτές θα είναι διαδικασίες ανοιχτές για όλους, αλλά είμαστε σίγουροι ότι κι αυτοί οι γιατροί οι οποίοι τώρα ήδη εργάζονται, αποκτούν εμπειρία, συμμετέχουν ενεργά, θα συμμετάσχουν και σε αυτές τις διαδικασίες της προκήρυξης, οι οποίες θα δημιουργήσουν και τη δυνατότητα για μόνιμες θέσεις πλέον (ιατρών) στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Εφημερίες ιατρών

Μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του απεγκλωβισμού της πληρωμής, συνδέοντας με το νέο μισθολόγιο των Δικαστικών
 Αυξήθηκε το όριο των συνολικών αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ από 5.150 ευρώ που ήταν στις 6.500 ευρώ

Ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων

Βρήκαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας βυθισμένο σε ένα υπέρογκο χρέος 6,2 δις ευρώ, χρέος που διαμορφώθηκε από το 2005 μέχρι το 2009
Το 1,2 δις του χρέους έχει αποπληρωθεί, από κει και πέρα για το υπόλοιπο χρέος των 5 δις είναι σε διαδικασία διακανονισμού και ρύθμισης, προκειμένου και γι΄ αυτό άμεσα να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του.
Τώρα, ο τρόπος που θα γίνει αυτή η αποπληρωμή, είναι μία διαδικασία που είναι και με την κεντρική ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και δε θα μπορούσαμε σε αυτή τη φάση να πούμε κάτι παραπάνω.

  Πολιτική για το φάρμακο
Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν μια μορφή λίστας φαρμάκων.
Καθιερώνουμε λίστα φαρμάκων με ασφαλιστικές δικλείδες σε σχέση με το παρελθόν και όσον αφορά τα κριτήρια εφαρμογής και όσον αφορά τον τρόπο που θα δίνεται το «αναντικατάστατο» φάρμακο. Βάλαμε πολύ αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες. Δηλαδή να θέλει  απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ασφαλιστικού φορέα, ή του εξουσιοδοτούμενου οργάνου από αυτό και έτσι να μην μπορεί ένας απλός γιατρός  να γράφει «αναντικατάστατο» και να προηγηθεί θετική γνώμη της ειδικής Επιτροπής.
Η λίστα δεν αποτελεί πανάκεια από μόνη της. Η λίστα όμως είναι η αναγκαία αφετηρία, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα πλέγμα πολιτικών.
Θα  υπάρξουν και οι εγγυήσεις εκείνες ότι θα μπουν επιτέλους κανόνες εποπτεία και διαφάνεια στο θέμα της πολιτικής του φαρμάκου
Είναι σε εξέλιξη η ανατιμολόγηση έξι χιλιάδων σκευασμάτων η οποία θα αποτυπωθεί στο δελτίο που πρόκειται να βγει τώρα το Φεβρουάριο Προκειμένου, αμέσως μετά να μπει σε λειτουργία και η νέα λίστα φαρμάκων
Είχε να γίνει 10 χρόνια μια συνολική επανακοστολόγηση σκευασμάτων
Από το χρέος των 6,2 δις ευρώ των Νοσοκομείων, γύρω στα 2,5 με 3 δις αφορά τις προμήθειες φαρμάκων στα δημόσια Νοσοκομεία
Κάθε χρονιά είχαμε αύξηση 20% όσον αφορά το χρέος των Νοσοκομείων για τα φάρμακα.
Στα δημόσια Νοσοκομεία σήμερα δεν γίνονται ούτε ανοιχτοί διαγωνισμοί. Ούτε φυσικά υπάρχει η νοσοκομειακή συσκευασία

Πολιτική προμηθειών
Oλοκληρώθηκε το ενιαίο προγραμμάτων προμηθειών για το 2010

Για το ΕΣΠΑ
 Όσον αφορά τα κονδύλια που αναλογούν στον τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης εμείς κινούμαστε με βάση δύο κατηγορίες πιστώσεων και προγραμμάτων. Αφενός του Κοινωνικού Ταμείου και αφετέρου όσον αφορά τα ΠΕΠ και τις Περιφέρειες της χώρας.
Οι πιστώσεις για την υγεία θα είναι οριοθετημένες στα περιφερειακά προγράμματα.

Για τις Διοικήσεις
είμαστε σ’ ένα τελικό στάδιο. Υπάρχει η αξιολόγηση της ανοιχτής διακυβέρνησης σ’ εξέλιξη, πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία

Για τα φαινόμενα διαφθοράς στην Υγεία
Έχει δοθεί εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας συνολικά να ενταθούν όλοι οι έλεγχοι όσον αφορά τις προμήθειες φαρμάκων και αναλώσιμων ειδών στα δημόσια νοσοκομεία.
Θα  υπάρχουν ακόμα πιο αυστηροί κανόνες αλλά και εποπτεία για την εφαρμογή τους για όλο αυτόν τον τομέα των φαρμάκων και των προμηθειών και των δημοσίων νοσοκομείων.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Ολοκληρωμένη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ένα ενεργό ρόλο στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης.
Με τη συγκρότηση της αιρετής Περιφέρειας και οι περιφερειακές δομές της υγείας θα υπάγονται στην αιρετή Περιφέρεια. Η περιφερειακή διάσταση της υγείας θα είναι δηλαδή μια αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας,. Βέβαια θα υπάρχει και μια λειτουργία του επιτελικού κεντρικού κράτους, το οποίο στις λεπτομέρειές του είναι κάτι που θα το δούμε όταν γίνει η διαβούλευση μεταξύ των Υπουργείων.
Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα λέει ότι στη δική μας προσέγγιση  που θέλουμε να ολοκληρωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσα από την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προβλέπουμε έναν πολύ ενεργό ρόλο και στους Δήμους. Στους ισχυρούς Δήμους που θα προέλθουν από το πρόγραμμα «Καλλικράτης».