Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Το σενάριο εργασιακής εξόντωσης των γυναικών στο Δημόσιο


Όσες πρόλαβαν μέχρι το 2013

Με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών γυναικών στο Δημόσιο και βέβαια προς τα πάνω.
Το νομοσχέδιο που φέρνει τον Ιανουάριο  θα αφορά 140.000 γυναίκες υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που προσλήφθηκαν μετά το 1987, καθώς το 2012 ή το αργότερο το 2013, που θα ξεκινήσει η επιχείρηση εξίσωσης, δεν θα έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Η «περίοδος χάριτος» που δίδεται μάλλον θα είναι τρία έτη.

Δηλαδή οι εργαζόμενες που θα έβγαιναν στη σύνταξη το 2013 θα υποχρεωθούν να παραμείνουν 5 χρόνια επιπλέον στην υπηρεσία τους, όσες έβγαιναν το 2014 θα επιβαρυνθούν με 6 χρόνια και ούτω καθεξής, μέχρι να επέλθει  η εξίσωση με τους άντρες συναδέλφους τους. Έτσι  τελικά θα είναι υποχρεωμένες να επιλέγουν είτε τη συνταξιοδότηση σε ηλικία 60 ετών και με μειωμένη σύνταξη, είτε τη συνταξιοδότηση στα 65 με πλήρη σύνταξη.

Τώρα τι δυνατότητες έχει να προσφέρει μια εργαζόμενη γυναίκα  ηλικίας 62 ετών στα νοσοκομεία  με τα κυκλικά ωράρια εργασίας  και την έντονη ψυχοσωματική επιβάρυνση που χαρακτηρίζει τα υγειονομικά επαγγέλματα , αυτό μόνο τα πρασινογάλαζα τσιράκια του κεφαλαίου το γνωρίζουν.
Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα Νοσοκομεία και ΚΥ  , παρακάμπτοντας την υποταγμένη και συμβιβασμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να οργανώσουν όσο πιο γρήγορα μπορουν την αντίσταση  και αντεπίθεση τους.Μακρυιά από το κλίμα ηττοπάθειας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η συνδικαλιστική αριστοκρατία του υγειονομικού κινήματος, μακρυιά από λογικές της τουφεκιάς για την τιμή των όπλων, μακρυιά από λογικές διαχωρισμού.
Τώρα ....Μετά θα είναι  πολύ αργά!