Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Πρώτα «θύματα» μισθοί και συντάξεις



Απ' τα νοσοκομεία ξεκίνησε η κυβέρνηση τη συλλογή στοιχείων για να προχωρήσει στο πετσόκομμα των μισθών

Άμεσα θα αρχίσει να πέφτει ο πέλεκυς των ευρω-περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς η κυβέρνηση, ήδη, προχωρά σε αναλυτική συλλογή των μισθολογικών στοιχείων από όλους τους οργανισμούς.

Αποκαλυπτικό γι' αυτή την προετοιμασία είναι το έγγραφο του υπουργείου Υγείας με το οποίο ζητά μέχρι την προσεχή Δευτέρα (11.1.2010) τις «καταστάσεις της μισθοδοσίας προσωπικού ανά νοσοκομείο καθώς και των φορέων πρόνοιας που είναι στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας». Η κίνηση αυτή είναι ένας ακόμα κρίκος στην αντεργατική επίθεση των Βρυξελλών στα δικαιώματα των εργαζομένων στην ασφάλιση, στις συντάξεις και στις παροχές υγείας, την οποία είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα έρχεται «να δέσει» με τη δυσφορία των απεσταλμένων της κοινότητας που εκφράστηκε με ιδιαίτερο τρόπο για τις συνολικές αμοιβές των γιατρών (δηλαδή βασικές αποδοχές και εφημερίες) καθώς οι κοινοτικοί ελεγκτές τις «βρήκαν πολύ ψηλές», όταν οι γιατροί στη χώρα μας αναγκάζονται να κάνουν πολλαπλάσιες - απ' τις προβλεπόμενες - εφημερίες λόγω των μεγάλων κενών ιδιαίτερα στην επαρχία. Επιπλέον οι γιατροί που υποχρεώνονται να κάνουν υπεράριθμες εφημερίες - λόγω των ελλείψεων - υποβάλλονται και σε περικοπές των αποδοχών τους με βάση τις κείμενες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας. Εντούτοις όμως οι κοινοτικοί απεσταλμένοι έρχονται και ζητούν ακόμα κι άλλες περικοπές στο όνομα του περιορισμού του ελλείμματος.



Και το ελληνικό υπουργείο Υγείας δεν περιορίζεται μόνο στους γιατρούς. Ετσι ζητά «την τακτική αναλυτική μισθοδοσία του Δεκεμβρίου 2009 όλου του προσωπικού (μόνιμοι, έκτακτοι κλπ.) κατά κατηγορία και κλάδο, στην οποία θα εμφανίζονται ξεχωριστά ο βασικός μισθός, το χρονοεπίδομα, το οικογενειακό επίδομα, τα λοιπά επιδόματα, και όσα περιλαμβάνει η κάθε μισθοδοσία καθώς και τις συγκεντρωτικές καταστάσεις».

Τις ίδιες καταγραφές κάνει το Δημόσιο αλλά και η ΗΔΙΚΑ ΑΕ (το μηχανογραφικό κέντρο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης). Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βρει τα τμήματα εκείνα των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τα οποία θα περάσει απ' τον Προκρούστη των άγριων περικοπών ώστε να μειωθεί το λεγόμενο μισθολογικό κόστος προς όφελος πάντα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με προσχήματα όπως το έλλειμμα, η εξυγίανση των οικονομικών της υγείας, και τόσες άλλες εφευρέσεις.

Τα παραπάνω προστίθενται στο νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων που η κυβέρνηση θα καταθέσει μέχρι το Φλεβάρη, αυξάνοντας από 5 - 17 τα χρόνια που θα πρέπει να δουλεύουν χιλιάδες γυναίκες προκειμένου να πάρουν σύνταξη. Την ίδια στιγμή, καρέ - καρέ ξετυλίγεται το χτύπημα των συντάξεων και γενικά της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μόλις προχτές, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι εισφορές που πληρώνουν για τον κλάδο ασθενείας οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι στον ΟΓΑ, θα αυξηθούν το 2010 από 1,5% σε 2,5% και των συνταξιούχων από 4% σε 5%...



ΥΓ: ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ -ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΡΑ!