Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ


                            Της   ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Το νέο έτος μπήκε στα σπίτια και στις ψυχές μας. Είναι ελπιδοφόρο ή θα έχουμε μία από τα ίδια; Κάθε... πέρυσι και καλύτερα; Η Πράσινης Ανάπτυξης θα κρατήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις; .
• Η υπουργός Υγείας μίλησε για προκήρυξη για 3.103 μόνιμους νοσηλευτές και όχι πρόσληψη αυτών. ( "Ελευθεροτυπία"). Πώς θα γίνουν μέσα στο 2010 όταν τα  εγγεγραμμένα κονδύλια  στον προϋπολογισμό του 2010 για νέες προσλήψεις αντιστοιχούν μόνο για 1500-1700 νοσηλευτές; Πώς θα προχωρήσουν αφού τα επίσημα κυβερνητικά χείλη ,στα πλαίσια της περικοπής των δαπανών, επισημάνουν  ΄΄ Δεν γίνεται καμία προκήρυξη θέσης αν προηγουμένως δεν δοθεί βεβαίωση από τη διεύθυνση προϋπολογισμού για την ύπαρξη σχετικής πρόβλεψης ΄΄
• Έχουμε Υπουργείο Παιδείας και δια βίου Μαθήσεως αλλά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα παρατηρείται υψηλό ποσοστό  παιδιών  που δεν τελειώνουν την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Το ποσοστό εκείνων που δεν τελειώνουν τη 12χρονη εκπαίδευση  είναι υψηλότερο από  ό ,τι εκείνων που δεν τελειώνουν το γυμνάσιο.(το 2007  23,4/25-29 ετών29,5`/35-39 ετών,41,8/45-49 ετών και 59,1/55-59 ετών ΄΄Αυγή΄΄)
• Η κυβέρνηση περηφανεύεται  για την πολυ-πολιτισμικότητα αλλά δεν έχει ετοιμάσει μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Παρέχει την ελληνική ιθαγένεια κατά τρόπο αυτόματο με τη γέννηση αλλά δεν διευκολύνει την κοινωνική τους ένταξη. Δεν ενσωματώσει τους μετανάστες ή τα παιδιά τους στην ελληνική κοινωνία διατηρώντας τα γκέτο των ξένων. Μήπως ψάχνει ψηφοφόρους για τις επόμενες εκλογές( οι μετανάστες αποτελούν 10% (περίπου) του πληθυσμού της Ελλάδας);. Η απόφαση για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα είναι σωστή αλλά είναι μόνο για το θεαθήναι. Η πεντακάθαρη παιδική χαρά στον Άγιο Παντελεήμονα παραμένει διπλό μανταλωμένη. Σε μια γειτονιά όπου η αναλογία πληθυσμού(60%) είναι υπέρ των αλλοδαπών και κατ επέκταση και των παιδιών ,τους απαγορεύουν να την χαρούν. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής και θα αποτελέσει πόλο έλξης στο μεταναστευτικό κύμα .Έχει εύκολη  παράνομη είσοδο και δύσκολη παράνομη έξοδο. Αν δεν είναι γιός έλληνα πολίτη άρα αποδέκτης του δικαίου του αίματος (jus sanguinis) και ούτε  έχει γεννηθεί στην επικράτεια άρα δεν είναι δικαιούχος του δικαίου του εδάφους (jus soli) τι θα κάνει ο παράνομος που θα έρθει; Είμαστε ,σαν κοινωνία, έτοιμοι για τέτοιο άλμα; Η αλλαγή του εκλογικού σώματος, λόγω συμμετοχής τους στις δημοτικές εκλογές, αποτελεί αμιγώς ζήτημα πολιτικής απόφασης. Τι ρόλο επιφυλάσσουμε στους μετανάστες; Τους θέλουμε να βοηθήσουνε στην οικογένεια μας, να προσέξουνε τους υπερήλικες γονείς μας, να καθαρίσουν τα σπίτια μας, να μαζέψουν την σοδειά μας  και να χτίσουνε τα σπίτια μας αλλά δεν τους θέλουμε με πολιτικά δικαιώματα.  Αποκλεισμός του μετανάστη από τα αξιώματα του δημάρχου, του αντιδημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αποτελεί πράξη διάκρισης. Είναι η ελληνική κοινωνία έτοιμη να αντισταθεί σε ρατσιστικά και ξενοφοβικά σύνδρομα;
• Όλοι έχουμε επίγνωση για την οικονομικό πιστωτική κρίση. Ο ένας στους δύο Έλληνες (50,3%) θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερέψει εντός του 2010. Τα προεκλογικά λόγια ΄΄δεν θα επιβληθούν καινούργιοι φόροι ΄΄ αποδείχτηκαν λόγια του αέρα. Πάλι οι τίμιοι φορολογούμενοι θα σηκώσουν το βάρος της κρίσης; Για άλλη μια φορά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν. ΓιαΤΊ  οι πάσης φύσεως παροχές που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου 20% ενώ στους  υπόλοιπους ο συντελεστής φορολόγησης θα φτάσει 40% ;.
     Εύκολα κατεβάζεις κάποιον από το κρεβάτι του μου είπε ο φυσιοθεραπευτής όταν του έδειξα τον εύσωμο ασθενή που χρειάζονταν φυσιοθεραπεία. Τι γίνεται όταν πρέπει να τον ξαναβάζεις στην θέση του; Δύσκολα ανεβάζεις κάποιον που έχει κινητικά προβλήματα. Μήπως θα έπρεπε η Πράσινη Ανάπτυξη να ξανασκεφτεί την φοροκαταιγίδα  και να εστιάσει την προσοχή και την προσπάθεια της στους αληθινούς φοροφυγάδες αποδέκτες;.