Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον έλεγχο των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων


Από τη συνέντευξη του Υφυπουργού Γ.Κουτρουμάνη


ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Οι δαπάνες που πληρώνουν τα ταμεία και οι πολίτες έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων χωρών.
Η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, οι υπερτιμολογήσεις υλικών και θεραπευτικών μέσων, οδηγούν σε απώλειες πόρων για το σύστημα ύψους 3,5 δις ευρώ ετησίως.
Δεν υπάρχει από την πλευρά μας καμία απολύτως πρόθεση για περιορισμό των παροχών. Εκείνο που θα επιδιώξουμε όμως και είναι υποχρέωση μας, είναι να ελέγξουμε τη σπατάλη για να περιορίσουμε τις δαπάνες.
Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε και με τα συναρμόδια Υπουργεία, για τη λίστα φαρμάκου και την επανατιμολόγηση, για τη σχέση των ταμείων με τα νοσοκομεία, για τη δημιουργία ενιαίων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ωστόσο, τα μέτρα και οι δράσεις που εμείς ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθούμε και υλοποιούμε είναι άμεσα και αναγκαία:
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν έχουμε τον παρακάτω σχεδιασμό που υλοποιούμε άμεσα:
1. Αποστείλαμε ήδη, σε 263 φαρμακευτικές εταιρείες, σε μία - μία ξεχωριστά, επιστολή με τα ποσά που οφείλει στα ταμεία για 2ο τετράμηνο του 2009 στα πλαίσια εφαρμογής του Rebate. Πρόκειται για ένα ποσό 32.000.000 ευρώ περίπου. Μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και εφόσον δικαιωθούμε, θα επανέλθουμε για τα αναδρομικά που φθάνουν τα 300.000.000 ευρώ.
2. Διενεργούμε στοχευμένους ελέγχους πανελλαδικά με μικτά κλιμάκια στελεχωμένα από ειδικούς της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και των ασφαλιστικών ταμείων (120 άτομα περίπου) σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία, κ.λ.π. με στόχο να εντοπιστούν οι παραβάσεις και να καταλογιστούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν. Ξεκινάμε άμεσα και εδώ από τις αρχές Φεβρουαρίου.
3. Προωθούμε τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών, έτσι ώστε, μέχρι τέλος Μαΐου, αρχής γενομένης, από το Μάρτιο για το ΙΚΑ, να ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 περίπου συνταγές ανά μήνα.
4. Διακόπτουμε άμεσα τις συμβάσεις με ιατρούς, κλινικές, κ.λ.π. σε περίπτωση που δεν τηρούν τους όρους των συμβάσεων και την υφιστάμενη νομοθεσία, επιβάλλουμε τα προβλεπόμενα πρόστιμα και παραπέμπουμε στις δικαστικές αρχές τις υποθέσεις που διαπιστώνονται ποινικά αδικήματα.
5. Προωθούμε την σύμπραξη των ταμείων για την από κοινού διαπραγμάτευση και διαμόρφωση ενιαίων κανόνων για την αγορά υπηρεσιών υγείας, την υπογραφή κοινών συμβάσεων συνεργασίας με προμηθευτές, για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών και θεραπευτικών μέσων.
6. Καθιερώνουμε ενιαίο ποσό δαπάνης για νοσοκομεία και κλινικές που αφορούν σε υλικά και θεραπευτικά μέσα.


Σχόλιο

Και από την άλλη (κλικ εδώ)

1.με χρήματα του ΟΑΕΔ , στον οποίο «δεν υπάρχει σάλιο», υλοποιείτε  προγράμματα τετραετούς επιδότησης των επιχειρήσεων  του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι του ύψους του βασικού μισθού(συνολικού προυπολογισμού 750 εκατ. ευρώ για 60.000 θέσεις) για την ενίσχυση της καθαρής αύξησης των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης.
Τωρα αν θα καταφέρετε να   βρείτε  και να εφαρμόσετε τις ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφύγετε τις απολύσεις και την υποκατάσταση των ήδη εργαζομένων...
2.προχωράτε σε τοπικά σχέδια απασχόλησης, μαζι με  τους "κοινωνικούς εταίρους",  σε περιοχές με ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα ανεργίας, ξεγράφοντας τις συλλογικές συμβάσεις και δίνοντας πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις ...για να αυξήσετε τα κέρδη τους και την "ανταγωνιστικότητα" τους!