Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Υπουργός Εργασίας: Στα 37 χρόνια δεν θα παίρνει ο άλλος την ανώτατη σύνταξη, θα έχει κι άλλο!!!


Μαύρος ασφαλιστικός μεσαίωνας!
Βρε πού τους βρήκαμε  τούτους εδώ;
Θαυμάστε τον «σοσιαλιστή» υπουργό εργασίας σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του "ΣΚΑΪ!
 Τι είπε ο αθεόφοβος;
Σταχυολογούμε μερικά πριν σας παρουσιάσουμε όλη τη συνέντευξη.

Επιβεβαίωσε το σπάσιμο της σύνταξης σε ένα  προνοιακό κομμάτι επιπέδου ΟΓΑ (!) τη λεγόμενη βασική σύνταξη που θα τη χορηγεί το κράτος και σε ένα ανταποδοτικό που θα εξαρτάται από τα χρόνια υπηρεσίας του εργαζόμενου και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλει
Η βασική σύνταξη δεν θα χορηγείται σε όλους αλλά θα μπει και ένα εισοδηματικό κριτήριο το οποίο το υπουργείο το έχει αποφασίσει αλλά θα το ανακοινώσει αργότερα και ταυτόχρονα θα μπει και ένα όριο ηλικίας πάνω από το οποίο θα χορηγείται αυτή η σύνταξη ,το οποίο όριο  και πάλι  το έχει αποφασίσει το υπουργείο αλλά θα το ανακοινώσει τέλη Φλεβάρη!!!
Ταυτόχρονα με κυνικό τρόπο υπεραμύνθηκε της επιμήκυνσης του εργάσιμου βίου και μάλιστα με έμμεσο τρόπο  αποκάλυψε ότι η σύνταξη στα 37 χρόνια δεν θα είναι ικανοποιητική .
Υιοθέτησε το πιο άγριο νεοφιλελεύθερο μοντέλο για τον υπολογισμό της σύνταξης, δηλαδή της εκτίμησης του μέσου όρου μισθών όλου του εργάσιμου βίου , γεγονός που σημαίνει δραματική μείωση των συνταξιμων αποδοχών.
Στο τέλος  υπεραμύνθηκε του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ταμείων λέγοντας ότι θέλει μια πιο επιθετική διαχείριση τους!!!

Μερικά απασπάσματα της συνέντευξης:


Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο τρόπος υπολογισμούς της σύνταξης στο ανταποδοτικό της και βασικό της και μεγάλο της κομμάτι, γιατί η νέα αρχιτεκτονική δομή της σύνταξης είναι αφ’ ενός η λεγόμενη «εθνική», «βασική», όπως θέλετε πείτε την που έχει προνοιακό χαρακτήρα και τη δίνει το κράτος, όχι τα Ταμεία όπως σήμερα. Το υπόλοιπο και μεγάλο κομμάτι της σύνταξης είναι ανταποδοτικό αναλογικό θα μπορούσαμε να το πούμε, βάσει της αναλογίας του χρόνου εργασίας και των εισφορών που έχει δώσει ένας εργαζόμενος.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το θέμα είναι ποιοι θα είναι οι συντελεστές υπολογισμού κ. Υπουργέ γιατί έχουν ακουστεί διάφορα, έχουν υπάρξει διάφορες προτάσεις, ωστόσο συγκεκριμένα πραγματικά από εσάς χθες δε μάθαμε, με αποτέλεσμα να μιλάμε σήμερα και να λένε οι ειδικοί ότι εμμέσως αυξάνονται τα όρια ηλικίας.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν αυξάνεται τυπικά κανένα όριο ηλικίας πάνω από τα 65, αλλά τα 37 χρόνια δεν είναι πια πλαφόν. Δηλαδή στα 37 χρόνια δεν παίρνει ο άλλος την ανώτατη σύνταξη, θα έχει κι άλλο. Αν θέλει θα φύγει βέβαια, δεν τον κρατάει κανείς με το ζόρι, θα βγει στη σύνταξη, εάν όμως θελήσει να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη θα παραμείνει. Να λοιπόν ένα κίνητρο οικονομικό, ένας μισθωτός να επιλέξει εφ' όσον και ο εργοδότης του το θέλει, να παραμείνει στη δουλειά του.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα επιμήκυνση του χρόνου εργασίας και μικρότερη σύνταξη.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Επιμήκυνση με κριτήρια και όχι υποχρεωτικά να στέλνεις τον άλλον σε παραπάνω χρόνια δουλειάς μετά τα 65 με το στανιό που λέμε.. Εθελουσίως ο άλλος μένει γιατί έχει κίνητρα να μείνει. !!!
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για να παίρνεις όμως μια αξιοπρεπή σύνταξη, καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να δουλέψεις πολλά περισσότερα χρόνια.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για να παίρνεις μια καλύτερη κα Κοσιώνη. Γιατί αξιοπρεπής θα είναι και η προηγούμενη. Για να παίρνεις μια καλύτερη. Τώρα εσείς πολύ σωστά με ρωτάτε και δε θέλω κανείς να θεωρήσει ότι αποφεύγω, πώς θα υπολογίζεται.
 Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ακριβώς. Τους συντελεστές.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ποιοι είναι οι συντελεστές: Πρώτον, να πω ότι οι συντελεστές είναι πολιτικό θέμα ποιοι θα είναι. Εγώ θέλω ως προς αυτό, όταν θα τελειώσω στα τέλη Φεβρουαρίου τις σχετικές μετρήσεις, να έχω και την έγκριση της κυβέρνησης. Υπάρχουν 4 βασικές μέθοδοι υπολογισμού. Ένας τρόπος υπολογισμού είναι να πεις, «η τελευταία πενταετία». Ένας άλλος τρόπος είναι να πεις «τα καλύτερα πέντε χρόνια της τελευταίας δεκαετίας». Και οι δύο αυτοί τρόποι έχουν με τρόπο υπερβολικό καταστρατηγηθεί.
 Ένας άλλος τρόπος είναι να πεις «προσμετρώ, υπολογίζω τα 3/4 του εργασιακού βίου». Κι ένας άλλος είναι να πεις «εκτιμώ όλον τον εργασιακό βίο». Η δική μου άποψη, η άποψη ας πούμε του Υπουργού Εργασίας, είναι η τέταρτη μέθοδος. Αλλά δεν έχω κάνει ακόμη την επιλογή και γιατί δεν είναι θέμα μόνο δικό μου, είναι συνολικότερο κυβερνητικό θέμα αλλά και γιατί πριν ζητήσω έγκριση από την κυβέρνηση πρέπει να έχω παράπλευρα μαζί μου και τις μελέτες που θα μου λένε τους αριθμούς. Αυτό θα το ξεκαθαρίσουμε στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή σε δυο εβδομάδες.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι, επομένως καταλαβαίνουμε, ανοιχτό αυτό, άρα δεν έχετε υιοθετήσει τις προτάσεις που έχουν γίνει για τους συντελεστές και τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει, ότι δηλαδή μέχρι τα 62 μας χρόνια, να το πω χονδρικά, οι συντελεστές θα είναι χαμηλοί και από κει και πάνω, από τα 62 και πάνω, δηλαδή όσο γερνάμε, θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η εργασία μας. Δεν έχει υιοθετηθεί αυτό.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δε θέλω να σας πω τίποτε περισσότερο, σας διαβεβαιώνω όμως ότι έχω προσωπικές επιλογές κάνει ήδη και σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού από τον οποίο προκύπτουν οι αρνητικές πράξεις που είναι και αυτό που πρέπει να δει ένας εργαζόμενος για να κάνει επιλογή, είμαι της άποψης ότι πρέπει να συνεκτιμάται όλος ο εργασιακός βίος. Οι δε επιμέρους συντελεστές οι οποίοι θα προσδιορίζουν τι σε συμφέρει, σε συμφέρει το να φύγεις 65 ή 66, θα δίνουν κίνητρο για το 66… !!!



ΚΟΣΙΩΝΗ: Για την προνοιακή σύνταξη τώρα κ. Υπουργέ, ποιος θα τη δικαιούται; Γιατί ακούμε μια κριτική που σας ασκείται από τη ΓΣΕΕ, ότι εδώ έχει γίνει ένα φάουλ, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για το ποιος θα την παίρνει, άρα κι ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να παίρνει 5.000 ευρώ μπορεί να δικαιούται την προνοιακή σύνταξη.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα το είπαμε, ότι δε θα τη δικαιούται.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα μπει δηλαδή ένα πλαφόν.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα μπει ένα εισοδηματικό κριτήριο. Όμως όλοι οι υπόλοιποι, και το σημαντικό κριτήριο θα είναι ευρύ..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το έχετε αποφασίσει αυτό, ποιο θα είναι αυτό το πλαφόν;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, το έχουμε αποφασίσει, αλλά είναι τα θέματα των αριθμών θέματα του τέλους του μηνός. Να σας πω κα Κοσιώνη ένα πράγμα για τη βασική σύνταξη, γιατί η βασική σύνταξη έχει θέματα: Κατ' αρχάς έχει το θέμα πόση θα είναι. Γράφεται 360 ευρώ, γιατί αυτή είναι η βασική σύνταξη στον ΟΓΑ. Νομίζω ότι οι υπολογισμοί αυτοί που κάνουν οι δημοσιογράφοι δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα γιατί έχουμε το κριτήριο του ΟΓΑ. Η βασική σύνταξη μέχρι το 2008 θα έχει γενικευθεί σε όλα τα Ταμεία...!!!


Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μια βασική σύνταξη την οποία θα δικαιούνται όλοι, θα μπει όμως ένα πλαφόν. Καλά κάνετε και το ξεκαθαρίζετε αυτό.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και θα την παίρνουν και από ένα όριο ηλικίας και μετά, έτσι;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ποιο είναι αυτό το όριο ηλικίας;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα το πούμε στο τέλος Φλεβάρη!

 Όλη η συνέντευξη εδώ.