Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ομιλία Υπουργού Υγείας στο 7ο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ


Μια επανάληψη  από το γνωστό τροπάρι!
"Ομαλοποιήσαμε  το σύστημα εφημεριών με τη ρύθμιση του πλαφόν"
 Πάλι η υπουργός αναφέρεται  σε προκηρύξεις θέσεων για φέτος  και όχι σε προσλήψεις (πέρα από αυτές που έγιναν για τη λειτουργία των κλινών ΜΕΘ)
Τώρα για πότε  θα γίνουν οι προλήψεις;  Ε, για αυτό δεν δεσμεύτηκε η Υπουργός…Απλά δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν προσλήψεις...
Έτερο ουδέν
 Να αναφέρουμε ότι η Υπουργός εισέπραξε τις έντονες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών που παρευρίσκονταν στην αίθουσα  για τις περικοπές των δαπανών στα νοσοκομεία κατά 10%.
Και βεβαίως καμία δέσμευση για το πώς θα πληρωθούν οι εφημερίες φέτος μετά τις περικοπές…


Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αγαπητέ Πρόεδρε, και μέλη της Διοίκησης, αγαπητοί συνάδελφοι στη Βουλή, φίλες και φίλοι, αγαπητοί Σύνεδροι, με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Ένα Συνέδριο που διεξάγεται σε μία κρίσιμη συγκυρία και για τη χώρα μας, αλλά και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Θέλω εξαρχής να δηλώσω ότι για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η υγεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η νέα πνοή και η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι βασική μας προτεραιότητα. Δεν είναι απλώς μία προεκλογική δέσμευση στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Είναι πραγματική προτεραιότητα στην πολιτική μας, την οποία ήδη, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως γνωρίζετε, και με ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας επιβαρυμένο με τεράστια χρέη, όπως το βρήκαμε τον Οκτώβρη, που ξεπερνούν τα 6,2 δις ευρώ, μπορέσαμε και δώσαμε ένα πρώτο δείγμα γραφής. Ένα πρώτο δείγμα γραφής που δείχνει ότι για μας δεν είναι ωραία λόγια, αλλά είναι πραγματικά δέσμευση, την οποία υλοποιούμε.
 Και θέλω να ξεκαθαρίσω εδώ με κάθε επισημότητα ότι όταν εμείς λέμε ότι στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το αποδεικνύουμε και σ' αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Το αποδεικνύουμε καθώς όπως γνωρίζετε πολύ καλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών και επανειλημμένα και εμείς στο Υπουργείο Υγείας έχουμε τονίσει ότι συνεχίζουμε το πρόγραμμα των προσλήψεων το οποίο είναι αναγκαίο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 Από την πρώτη ημέρα που ήρθαμε στο Υπουργείο Υγείας θέσαμε συγκεκριμένους στόχους. Οι στόχοι αυτοί σε μία πρώτη φάση έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ανάγκες και τα αδιέξοδα τα οποία είχε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ποιες ήταν λοιπόν οι πρώτες κινήσεις που κάναμε και οι πρώτες αποφάσεις που λάβαμε:
  Εμείς δεν μιλάμε ούτε για εξαγγελίες και δεν μιλάμε με ωραία λόγια. Εμείς σας λέμε ακριβώς τα μέτρα τα οποία λάβαμε και σας λέμε τους στόχους τους οποίους θέσαμε. Όπως ξέρετε, από την πρώτη συνάντηση που κάναμε τον Οκτώβριο με αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ, την οποία είχαμε στη συνέχεια την ευκαιρία να επαναλάβουμε και το Νοέμβριο, μπορέσαμε και βρήκαμε λύση σε συγκεκριμένα θέματα, και αναφέρθηκε ο Πρόεδρος σας στη συλλογική σύμβαση, τα οποία βρίσκονταν κυριολεκτικά στον αέρα. Θέμα πρώτο, το περίφημο ζήτημα του πλαφόν και η ομαλοποίηση των εφημεριών. Ξέρετε πολύ καλά ότι ήταν μία δέσμευση που αναλάβαμε με το πού πήγαμε στο Υπουργείο και ότι επίσης με τον πρώτο νόμο που έφερε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή καταθέσαμε διάταξη με την οποία βρήκαμε λύση και νομική, αλλά και οικονομική. Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποδεσμεύοντας από το προηγούμενο μισθολόγιο των δικαστικών για να μπορέσουμε να αυξήσουμε το πλαφόν των γιατρών, να πάει ακριβώς στις 6.500 ευρώ. Για να μπορέσουμε από τις 5.150 να δώσουμε λύση. Όχι γιατί θέλαμε να απαντήσουμε απλώς σε ένα αίτημα της ΟΕΝΓΕ, αλλά γιατί αυτό ήταν αναγκαίο και απαραίτητο για να λειτουργήσουν ομαλά οι εφημερίες.
Γιατί όταν αναλάβαμε το Υπουργείο Υγείας τον Οκτώβριο, τα μισά νοσοκομεία της χώρας ήταν σε επίσχεση εργασίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, γιατί δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν οι εφημερίες. Ήταν επιτακτικό θέμα και ανταποκριθήκαμε.
 Το δεύτερο θέμα, που ξέρετε πολύ καλά ότι εκκρεμούσε νομοθετικά και στο οποίο επίσης με το ίδιο πρώτο νομοσχέδιο κάναμε παρέμβαση στη Βουλή και οφείλω να πω ότι στηρίχθηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Δεν έχει σημασία αν το κάθε κόμμα μπορεί να είχε τις δικές του τοποθετήσεις, στηρίχθηκε ως πρωτοβουλία. Είχε να κάνει με τη θεσμοθέτηση 1.000 θέσεων μονίμων γιατρών του Ε.Σ.Υ. προς προκήρυξη. Γιατί, ξέρετε πολύ καλά ότι μπορεί να υπήρχε μεν η δέσμευση αυτή στα λόγια ή στη συλλογική σύμβαση, αλλά δεν μπορούσαν να συσταθούν αυτές οι θέσεις αν δεν προχωρούσαμε.
Μπορεί να υπήρχε η δέσμευση, αλλά δεν μπορούσαν να προκηρυχθούν αυτές οι θέσεις. Ήταν δικό σας αίτημα αυτό, ότι έπρεπε να υπάρχει διάταξη. Αν ήταν σε νόμο δεν θα υπήρχε ανάγκη του αιτήματος του δικού σας να υπάρξει νέος νόμος.
 Εμείς προχωρήσαμε, λοιπόν κι αυτό δείχνει την πολιτική βούληση, και συστήσαμε αυτές τις 1.000 θέσεις, πέραν των οργανικών που όπως ξέρετε δεν προβλέπονταν. Και συνεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε με την ΟΕΝΓΕ για την κατανομή τους η οποία ισχύει και προκειμένου να προκηρυχθούν αυτές οι θέσεις. Συστάθηκαν δε και 93 θέσεις επιπλέον απ’ αυτές που υπήρχε συμφωνία, ανεβάζοντας το σύνολο στις 2.093 θέσεις. Με τη δέσμευση μάλιστα ότι απ’ αυτές τις 93 θέσεις οι 84, εκ των οποίων γνωρίζετε και την κατανομή, θα πάνε κατά προτεραιότητα για μόνιμες θέσεις Επιμελητών Β’ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 Θέλω εδώ να πω και κάτι άλλο, γιατί ξέρετε ότι το βασικό πρόβλημα του Ε.Σ.Υ., πέραν των εφημεριών και των προσλήψεων μονίμου ιατρικού προσωπικού, είναι το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, όπου η χώρα μας είναι η τελευταία στην κατάταξη στις χώρες του ΟΟΣΑ.
 Εκεί δώσαμε έναν αγώνα δρόμου κυριολεκτικά και είναι στον αέρα - αυτό δεν είναι λόγια αγαπητοί φίλοι - η προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Έχει ήδη βγει με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου για 3.103 θέσεις νοσηλευτών. Και γιατί βγήκε στις 29 Δεκεμβρίου; Γιατί 28 Δεκεμβρίου πήρε ΦΕΚ ο νέος νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ. Και αμέσως, την επόμενη ημέρα, όπως είχαμε υποσχεθεί, βγήκε η προκήρυξη για τις 3.103 θέσεις.
 Ταυτόχρονα η δέσμευσή μας θα τηρηθεί στο ακέραιο όπως επανειλημμένα έχουμε δεσμευτεί στη Βουλή, όσον αφορά τη νέα προκήρυξη 3.000 θέσεων νοσηλευτών εντός του 2010, σύμφωνα με τη συνεργασία που έχουμε και μαζί σας και με την ΠΟΕΔΗΝ για τις ανάγκες των νοσοκομείων στις κατανομές.
Η δέσμευση ισχύει και γι’ αυτό, θα δείτε ότι κι αυτή η προκήρυξη θα βγει. Και άρα βλέπετε ότι αυτό που λέμε, ότι ακόμα και σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία που χρειάζεται η κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για να μπορέσει η χώρα μας να αντιμετωπίσει αυτή την οικονομική λαίλαπα, εμείς στα θέματα της υγείας είμαστε σταθεροί. Και τις προσλήψεις προχωράμε και τη στήριξη του ΕΣΥ κάνουμε.
Να πω κάτι για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επειδή άκουσα τα θέματα που θέσατε για τις προσλήψεις ειδικά των επικουρικών γιατρών. Πρώτα απ’ όλα, εμείς δεν επιλέξαμε ως κυβέρνηση να πάμε να νοικιάσουμε κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας σε ιδιωτικές κλινικές όπως έκαναν οι προκάτοχοί μας.
 Εμείς επιλέξαμε να ενεργοποιήσουμε τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία και κάτι παραπάνω. Μπορέσαμε και προχωρήσαμε σε θέσεις μονίμων νοσηλευτών του ΑΣΕΠ με τους κυλιόμενους πίνακες μέσα σε ένα μήνα και σε δύο δόσεις.
Το Δεκέμβριο, 211 θέσεις μονίμων νοσηλευτών του ΑΣΕΠ που ήδη έχουν πάρει ΦΕΚ και έχουν οδεύσει στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Επίσης να σας ενημερώσω ότι μόλις την προηγούμενη Δευτέρα από το ΑΣΕΠ βγήκε η δεύτερη δόση, 202 μονίμων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού.
 Αυτό δείχνει ότι πέρα των μεγάλων διακηρύξεων, όταν υπάρχει πολιτική βούληση λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Γιατί πήγαμε στις 17 προσλήψεις των γιατρών όπως αναφέρατε μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και των επικουρικών γιατρών; Θα σας πω γιατί. Πρώτα απ’ όλα είχαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και το πρόγραμμα εμβολιασμών.
Εκεί ξέρετε πολύ καλά ότι αλλάξαμε το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.
Κι όσον αφορά το ζήτημα της πανδημίας, έχουμε ακόμα βαριά περιστατικά.
 Οι θάνατοι και επειδή είσαστε γιατροί ακούστε τουλάχιστον, οι θάνατοι έχουν φτάσει 119 συμπολίτες μας και έχουμε κάθε μέρα βαριά περιστατικά.
Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύνεδροι με την ΟΕΝΓΕ έχουμε συγκεκριμένη συνεργασία την οποία εμείς αισθανόμαστε ότι σε αυτούς τους 4 μήνες την έχουμε τιμήσει. Και όσον αφορά το πλαφόν και όσον αφορά τις προσλήψεις. Ξέρετε ότι στεκόμαστε δίπλα σας αποδεδειγμένα για να στηρίξουμε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις αποδοχές σας και τις προϋποθέσεις και τους όρους λειτουργίας των γιατρών, των νοσηλευτών και των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
 Και να σας πω και κάτι; Χωρίς εσάς, χωρίς τους γιατρούς που δίνετε τη μάχη, τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, δε θα στέκονταν όρθια τα δημόσια νοσοκομεία. Με το δικό σας πατριωτισμό στέκονται. Αλλά απ’ την άλλη όταν εμείς λέμε και αναγνωρίζουμε, και το είπε ο Πρόεδρος και συμφωνώ σε αυτό, ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και είναι κοινωνικό αγαθό σημαίνει δύο πράγματα:
Πρώτα απ’ όλα ότι η υγεία είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού και του κάθε πολίτη. Είναι υποχρέωση ενός ευνομούμενου δημοκρατικού και δίκαιου κοινωνικού κράτους. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Υπάρχει και η άλλη πτυχή όμως. Και εκεί είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσουμε. Ότι δημόσιο αγαθό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και όλα εκείνα τα κυκλώματα που αφορούν τα φάρμακα, τις προμήθειες, την αδιαφάνεια. Εσείς είσαστε σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια. Και αυτή την προσπάθεια μαζί θα την κάνουμε, βάζοντας πραγματικά και κανόνες όσον αφορά τις προμήθειες και τα φάρμακα, γιατί ακριβώς τα χρήματα και το στέρημα του ελληνικού λαού που πρέπει να πηγαίνει στην υγεία, πρέπει να πιάνει τόπο για τη δημόσια υγεία.
Αγαπητέ Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, χαίρομαι πραγματικά που υπάρχει τόσο έντονος προβληματισμός και ζωντάνια στο συνέδριο. Αυτό δείχνει πραγματικά ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένα σύστημα υγείας μάχιμο για τον ελληνικό λαό. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί και είναι μια μάχη που θα την κερδίσουμε μαζί.
 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάντως δεσμεύεται και για τις προσλήψεις και για τη χρηματοδότηση και για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
    Να είστε καλά και καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας.