Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

8 Μάρτη :Εκδήλωση των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας


Τη Δευτέρα 8 Μάρτη  2010, στις 12:30 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Νοσοκομείου Πρέβεζας διοργανώνεται εκδήλωση από το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας
αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Το γυναικείο κίνημα μπροστά στις προκλήσεις του σήμερα».

                 Ο ΜΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

*Στις 8 του Mάρτη του 1857 στη Nέα Yόρκη των HΠA οι γυναίκες που δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού ξεσηκώθηκαν σε διαμαρτυρία. Αυτές οι πρωτοπόρες γυναίκες βρήκαν το κουράγιο και τη δύναμη να κάνουν την πρώτη στην ιστορία απεργία γυναικών εργαζομένων και να διαδηλώσουν για τη μείωση των ωρών εργασίας από 16 σε 12, για ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής.
 H συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα.
*Δύο χρόνια αργότερα, πάλι το Mάρτιο, ξανά οι «εργάτριες ρούχων» οργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση προσπαθώντας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να κερδίσουν μερικά βασικά δικαιώματα στο χώρο εργασίας τους.
*Το Mάρτη του 1908, σε μια εποχή που ο συνδικαλισμός στις ΗΠΑ ήταν απαγορευμένος, ξέσπασαν απεργίες καθοδηγούμενες από τις πρωτοπόρες αριστερές εργάτριες. Mε την υποστήριξη του Εθνικού Γυναικείου Εργατικού Σωματείου, που είχε ιδρυθεί το 1903, ξέσπασαν απεργίες εναντίον της Leiserson And Company και της Triangle Waist Company, δυο από τις μεγαλύτερες εταιρίες στη Nέα Yόρκη. Για δεκατρείς εβδομάδες μέσα στο καταχείμωνο, γυναίκες μεταξύ 16 και 25 ετών διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε πικετοφορίες σε καθημερινή βάση. Στις 8  Mαρτίου οι διαδηλώσεις πήραν μαζικό χαρακτήρα και έμειναν στην ιστορία γνωστές σαν η «εξέγερση των 20. 000». Xιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στη Nέα Yόρκη απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσουν να απασχολούνται παιδιά σαν εργάτες. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα» (Bread and Roses), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι αγωνιζόμενες εργάτριες στις πικετοφορίες τους όλο αυτό το διάστημα δέχονταν την επίθεση των αστυνομικών, οι οποίοι τις ξυλοκοπούσαν και τις φόρτωναν σε κλούβες. Τα δικαστήρια ήταν φυσικά στο πλευρό των ιδιοκτητών των λεγόμενων sweatshops
*Tο 1910 η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Kλάρα Tσέτκιν, διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος, αναγνωρισμένη θεωρητικός της επανάστασης, για να τιμήσει τους μεγαλειώδεις αγώνες των γυναικών εργατριών της Nέας Yόρκης και να πολιτικοποιήσει παραπέρα τους στόχους του γυναικείου κινήματος, πρότεινε στη Δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη Σοσιαλιστριών στην Kοπεγχάγη της Δανίας να καθιερωθεί η 8 του Mάρτη ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας.
*Το 1977,ο ΟΗΕ αναγνώρισε επίσημα την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.