Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Ανεξάρτητη αρχή θα επιλέγει τους προϊσταμένους και διευθυντές στο Δημόσιο.


Με σχέδιο νόμου, που θα φέρει πρώτα για  "δημόσια διαβούλευση" η κυβέρνηση, θα  προβλέπεται η ανάθεση της επιλογής και της τοποθέτησης των προϊσταμένων όλων ανεξαιρέτως των οργανικών μονάδων (Τμημάτων, Διευθύνσεων και Γενικών Διευθύνσεων)  του Δημοσίου  σε Ανεξάρτητη Αρχή κατά τα πρότυπα του ΑΣΕΠ.
Η ανεξάρτητη αρχή που θα ονομάζεται  Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ)  επίσης θα είναι αρμόδια για τις κρίσεις και για την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Το ΕΙΣΕΠ θα συγκροτείται από 5 τακτικά και 5 αναπληρωματικά μέλη τα οποία θα επιλέγονται με απόφαση πλειοψηφίας 4/5 από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής κατά τα πρότυπα του ΑΣΕΠ, ενώ η θητεία τους θα είναι 5ετής με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Με τη σειρά του το ΕΙΣΕΠ θα επιλέγει τους γενικούς διευθυντές για τη στελέχωση των Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ) τα οποία θα είναι αρμόδια για την επιλογή διευθυντών και προϊσταμένων. Τα ΣΕΠ θα αποτελούνται από 3 μέλη- δύο γενικοί διευθυντές οικείου υπουργείου ή περιφέρειας και ένας γενικός διευθυντής άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Μερικές από τις αλλαγές περιλαμβάνουν:
1.Αυξάνεται  η θητεία των γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων, και γίνεται πενταετής, έτσι ώστε, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, να αποσυνδεθεί πλήρως από τις εναλλαγές των κομμάτων στην εξουσία.
2. Αλλάζουν και τα υφιστάμενα κριτήρια επιλογής, γίνεται "πιο αντικειμενική" η διαδικασία της συνέντευξης, δίνεται έμφαση στην ικανότητα διοίκησης και εισάγεται η διαδικασία της γραπτής εξέτασης
3. Οι πειθαρχικές ποινές, οι συστηματικές απουσίες και οι επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδειες αποτελούν πλέον στοιχεία αρνητικά για την επιλογή (μείωση μορίων)
4.Το ΕΙΣΕΠ και το ΣΕΠ  θα επιλέγουν βάσει τριών κατηγοριών μοριοδότησης: επαγγελματικά-τεχνικά προσόντα, εργασιακή-διοικητική εμπειρία και ικανότητες-δεξιότητες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στις ικανότητες-δεξιότητες, κατηγορία που προσμετρά πλέον κατά 50% στα μόρια
5. Κατά τη  διαδικασία της γραπτής εξέτασης οι υποψήφιοι  θα αξιολογούνται στη γνώση επί θεμάτων αρμοδιότητας του φορέα, ενώ μέσα από ερωτηματολόγια πολλαπλών επιλογών αναδεικνύεται η συνθετική και αναλυτική σκέψη.
6.Δεν θα κρίνεται ωε διευθυντής ή γενικός διευθυντής υπάλληλος που το υπολειπόμενο διάστημα για την αυτοδίκαιη αποχώρησή του από την υπηρεσία είναι μικρότερο από τα δύο χρόνια. Η ρύθμιση αυτή εισάγεται με στόχο να αποφευχθεί το να γίνεται κάποιος διευθυντής ή γενικός διευθυντής και να αποχωρεί αμέσως μετά την επιλογή του αφού κερδίσει μισθολογικό κλιμάκιο και «κάτι παραπάνω» στη σύνταξη...

Πηγή: Βήμα