Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Οι κυβερνητικές επιλογές για το ασφαλιστικό


Διάσπαση της σύνταξης, απώλεια του κοινωνικού χαρακτήρα της με εισαγωγή της αρχής της ανταποδοτικότητας. μείωση των συντάξιμων αποδοχών, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης , μεγάλες «ποινές» στην πρόωρη συνταξιοδότηση, εξίσωση προς τα πάνω των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης  ανδρών γυναικών από το 2013, είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δια στόματος Υπουργού Εργασίας

Προσπαθώντας να διασπάσει και να σαλαμοποιήσει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση εισάγει σταδιακά τα μέτρα για το ασφαλιστικό.  Λόγου  χάρη  σήμερα εξήγγειλε μέτρα που όπως ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας αφορούν κυρίως τον ιδιωτικό Τομέα και τις ΔΕΚΟ (είναι σίγουρο ότι ακριβώς το ίδιο και χειρότερο πακέτο έρχεται και για τους εργαζομένους στο Δημόσιο ),ενώ η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών αφορά το Δημόσιο, τηρώντας σιγή ιχθύος προς το παρόν για τους ένστολους.

Μερικά από τα μέτρα.
1.Διάσπαση σύνταξης και κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της.
Διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές, θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και καθιέρωση της ανταποδοτικής σχέσης της σύνταξης, με το χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές.
Η σύνταξη δηλαδή θα έχει ένα προνοιακό τμήμα (βασική σύνταξη) στα πρότυπα και το μέγεθος του ΕΚΑΣ(!) και ένα ανταποδοτικό τμήμα .
Το ποσό της βασικής σύνταξης καθορίζεται κάθε φορά σε ύψος που προσδιορίζεται επί του συνόλου των δικαιούχων, αφαιρουμένου του ποσού που καταβάλλεται για τους ανασφάλιστους, και αντιστοιχεί στο 1/3 των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος για τις συντάξεις.
Το ανταποδοτικό τμήμα θα εξαρτάται από τα χρόνια ασφάλισης(δουλειά μέχρι το θάνατο για μια αξιοπρεπέστερη σύνταξη) και το μέγεθος των καταβαλλόμενων εισφορών από τον ασφαλιζόμενο.( Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα και πληρώνει μεγαλύτερες εισφορές θα παίρνει και μεγαλύτερη σύνταξη)!!!
Ο θεσμός της βασικής σύνταξης θα εφαρμοστεί για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά από 8 - 10 χρόνια,
Είναι σαφές ότι με βάση αυτά οι συντάξιμες αποδοχές  των ατόμων που θα συνταξιοδοτηθούν μετά από 8-10 χρόνια θα μειωθούν δραματικά, καθώς και θα επιμηκυνθούν τα χρόνια εργάσιμου βίου αφού οι εργαζόμενοι  δεν θα μπορούν να επιβιώσουν με τέτοιες συντάξιμες αποδοχές.  Το σφάξιμο με το γάντι δηλώθηκε από τον Υπουργό με το παρακάτω αμίμητο. «Ο κάθε εργαζόμενος θα έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αυξήσει και να διαμορφώσει ένα καλύτερο επίπεδο σύνταξης».
2.Εξάλειψη όλων των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης και ενίσχυση των «κινήτρων» παραμονής στην εργασία μέσω μεγάλης μείωσης της σύνταξης σε  περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει μείωση των συντάξεων κατά 1/200, για κάθε μήνα που υπολείπεται του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη.
3. Η αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια
4.Σε περίπτωση που συνταξιούχος απασχολείται προβλέπεται:
  i  Αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.
 ii. Υποχρεωτική ασφάλιση για τη νέα του εργασία (ή και για παράλληλη εργασία, εφόσον είναι παλιός ασφαλισμένος), με προσαυξημένες εισφορές.
 iii. Μείωση του ποσού της σύνταξης πάνω από ένα ποσό, για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία του συνταξιούχου.
 iv. Προσαύξηση της σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά τη συνταξιοδότηση
 5 Απαγορεύεται με νομοθετική παρέμβαση κάθε εθελουσία-πρόωρη συνταξιοδότηση.
6.Αναμορφώνεται  το καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων
7. Θεσπίζεται ενιαίο  καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και πρόβλεψη των διαδικασιών «επικαιροποίησής» (κοινώς κόψιμο) του.
8. . Ενοποίηση σε βάθος δεκαετίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με κατεύθυνση τη συγκρότηση, προκειμένου για την κύρια σύνταξη τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες
9. Διαχωρισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος, από τον κλάδο Υγείας.
   Όλες οι υπηρεσίες υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης θα ενταχθούν  στο εθνικό σύστημα υγείας.
10 Από το 2013 αρχίζει η σταδιακή εφαρμογή της εξίσωσης προς τα πάνω των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών!