Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Τσουνάμι εισοδηματικής , φορολογικής και ασφαλιστικής λεηλασίας


Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει από τα δεξιά στον Καραμανλή.

 Εισοδηματική πολιτική
*Αναστέλλεται η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου
*Τα επιδόματα και οι πρόσθετες αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται κατά 10%. Εξαιρούνται το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
*Περικόπτονται οι υπερωρίες κατά 30%
*Τροποποιείται το νομικό πλαίσιο περί οδοιπορικών εξόδων (οι νέες διατάξεις μειώνουν σημαντικά τις δαπάνες για αποζημιώσεις, μετακινήσεις, διανυκτερεύσεις και αυξάνουν τα χιλιομετρικά όρια που δικαιολογούν πρόσθετη αποζημίωση).
*Καταργείται η αμοιβή/αποζημίωση για τους δημοσίους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε Ομάδες/Επιτροπές Εργασίας.

Στην εισοδηματική πολιτική του στενού δημοσίου τομέα θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής αυτοδιοίκησης (αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2010).

 Προσλήψεις
Αναστολή όλων των προσλήψεων για το 2010 (με ΜΕΡΙΚΗ  εξαίρεση στους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας).
Η παλαιά αναφορά που έλεγε "με εξαίρεση στους τομείς υγειας ,παιδείας και ασφαλειας" μετράπηκε σε "με μερική εξαίρεση στους τομείς υγείας , παιδείας και ασφαλειας".Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ξεχάστε τις προσλήψεις!

 Φορολογικά
Νέα φορολογική κλίμακα με έξι κατηγορίες για τα φυσικά πρόσωπα που θα έχουν συντελεστές από 18% εώς 40% 

 Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, δηλαδή άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, πολύτεκνες, η αποζημίωση λόγω απόλυσης και ούτω καθ’ εξής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ είναι η συλλογή αποδείξεων.
Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, με εξαίρεση τους τόκους των καταθέσεων και των ομολόγων.

           Τα κλιμάκια διαμορφώνονται ως εξής:

  Εισοδήματα                                   Συντελεστής φορολόγησης
 από 12.001 έως 16.000 ευρώ
18%
 από 16.001 έως 22.000 ευρώ
24%
 από 22.001 έως 26.000 ευρώ
26%
 από 26.001 έως 32.000 ευρώ
32%
 από 32.001 έως 40.000 ευρώ
36%
 από 40.001 έως 60.000 ευρώ
38%
 από 60.001 ευρώ και άνω
40%


Για έσοδα έως 12.000 ευρώ οι αποδείξεις πρέπει να αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος, ενώ για υψηλότερα ποσά ο φορολογούμενος πρέπει να συλλέξει αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% των εισοδημάτων που δηλώνει.

Στην περίπτωση που οι αποδείξεις δεν επαρκούν, φορολογείται με συντελεστή 10% επί της διαφοράς.!!!

Για τον κύριο όγκο των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων η κυβέρνηση μειώνει τον ήδη μικρό φορολογικό συντελεστή από 25% σταδιακά σε 20%!!!

Όπως σωστά επισημαίνεται είναι απάτη ο ισχυρισμός της   κυβέρνησης ότι θα αυξήσει τη φορολόγηση των off shore εταιρειών και των μερισμάτων των μεγαλομετόχων, εφόσον αυτοί μπορούν εύκολα να μεταβιβάσουν μετοχές σε επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού.



Αύριο η Κυβέρνηση θα πάρει την πρώτη  απάντηση!