Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Να δοθεί επιτέλους λύση για την μισθολογική και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των πρακτικά ασκούμενων .

Διαβάστε και φρίξτε…





Για φοιτητές , σπουδαστές και μαθητές  μια σειράς σχολών προβλέπεται, θεσμοθετημένα  από τα προγράμματά τους, η πρακτική άσκηση.
Σε αυτούς, η υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπει την υπαγωγή τους καθόλη τη διάρκεια της πρακτικής άσκησής τους στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όμως μόνο για το κλάδο του εργατικού ατυχήματος και τον κλάδο παροχών ασθένειας σε είδος. Για τη συγκεκριμένη ασφάλιση  ο εκάστοτε εργοδότης καταβάλλει τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.

Όταν όμως η πρακτική άσκηση γίνεται για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος ή για τη λήψη μεταπτυχιακού τίτλου τότε έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους κλάδους ασφάλισης.

Και τώρα το πρακτικό πρόβλημα.

Υπάρχουν στην Πρέβεζα αλλά και σε όμορους νομούς  δεκάδες απόφοιτοι  των ΤΕΕ στην ειδικότητα των βοηθών νοσηλευτών (ΔΕ Νοσηλευτικής).Αυτά τα παιδιά για να μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για πρόσληψη σε θέσεις Βοηθών Νοσηλευτών, πρέπει να καταθέσουν μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά τους και  άδεια άσκησης επαγγέλματος που παρέχεται μετά από βεβαίωση  πρακτικής άσκησης.
Όμως η πολιτεία  για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πρακτικά ασκούμενων δεν έχει προβλέψει την χρηματοδότηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με τέτοιο κονδύλι για την πλήρη ασφαλιστική τους κάλυψη  κατα την διάρκεια της πρακτικής άσκησης.
Αποτέλεσμα τα περισσότερα  νοσηλευτικά ιδρύματα (και μέσα σε αυτά και το Νοσοκομείο Πρέβεζας) να αρνούνται να καταβάλλουν τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές και πιο συγκεκριμένα αρνούνται να δεχθούν τους εν λόγω αποφοίτους για πρακτική άσκηση.
Έτσι οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για πρόσληψη!!!
Μόνη τους ελπίδα να βρεθεί κάποιο από τα ελάχιστα νοσοκομεία στην υπόλοιπη Ελλάδα  να τους δεχτεί , πράγμα που συνεπάγεται  μετακόμιση τους για ένα διάστημα σε άλλη περιοχή, οικογενειακή ταλαιπωρία και   μεγάλη δαπάνη από τους ίδιους (μεταφορά, ενοίκια, διαμονή κλπ).
Αντί λοιπόν η πολιτεία να αντιμετωπίσει αυτούς τους πρακτικά ασκούμενους  αποφοίτους ως εργαζόμενους και να τους παρέχει πλήρη  μισθό και πλήρη ασφάλιση όπως θα έπρεπε κανονικά, αρνείται ακόμη και να τους παράσχει έστω και μόνο την πλήρη ασφαλιστική τους κάλυψη!!! Και όχι μόνο αυτό.
Από την τελευταία παράγραφο του απεικονιζόμενου εγγράφου φαίνεται ότι το Υπουργείο Εργασίας έβλεπε σαν μόνη λύση(!) την υπαγωγή τους μόνο στην ασφάλιση των  κλάδων εργατικού ατυχήματος και παροχών ασθενείας σε είδος.
Αλλά αυτό προϋπέθετε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που απλά δεν είχαν «όρεξη» ούτε αυτή να την κάνουν!!!
Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση άμεσα πρέπει να άρει αυτή την αδικία και να νομοθετήσει την πλήρη μισθολογική αλλά και ασφαλιστική κάλυψη  των πρακτικά ασκούμενων για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων.