Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ανακοινωση του Συντονιστικού Συνελεύσεων των Νοσοκομείων Αθήνας -Πειραιά


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ – 15 Μαρτίου 2010
με την συμμετοχή εκπροσώπων συνελεύσεων από τα Νοσοκομεία Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ερυθρό, Αττικόν ,Θριάσιο, Σισμανόγλειο, Λαϊκό, Σωτηρία, Παμμακάριστο, ΨΝΑ, Αμαλία Φλέμινγκ, ΝΙΜΤΣ, ειδικευόμενους από το Παίδων Πεντέλης,

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών συνελεύσεων των ιατρών Αθήνας – Πειραιά, εκτιμούν ότι:

1. Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και της ΕΕ, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί, οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης

-Με την επιδιωκόμενη περικοπή των εφημερευόντων ιατρών κατά -30%

-Με την εφαρμογή περισσότερο ελαστικών σχέσεων εργασίας για τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων (πχ εντατικολόγοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών)

-Με την αναστολή προσλήψεων γιατρών – νοσηλευτικού – παραϊατρικού προσωπικού σε μόνιμες θέσεις

-Με τη μείωση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών κάτω από τα όρια επιβίωσης

-Με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων

Με την συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική καταστρατηγείται κατάφορα η συλλογική σύμβαση γιατρών – πολιτείας αλλά και οι σχετικές διατάξεις του ίδιου του νόμου 37511-3-2009, ο οποίος υποτίθεται ότι εξακολουθεί να ισχύει.

Αυτό θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την επιδείνωση της διαφθοράς και της παραοικονομίας στα νοσοκομεία, την οποία η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θέλει να περιορίσει, αλλά και την πλήρη κατάργηση της καθολικότητας στην πρόσβαση στις δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες υγείας και του ίδιου του Κράτους Πρόνοιας.

2. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι διατεθειμένοι να συνυπογράψουν με κανέναν τρόπο την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης, να συναινέσουν σε λειτουργία νοσοκομείων με ανεπαρκή και επισφαλή προγράμματα εφημεριών, με τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, με υγειονομικούς λειτουργούς κακοπληρωμένους, κάτω από το όριο της επιβίωσης. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που βλέπουμε ότι το όριο υπερτιμολογήσεων και της παραοικονομίας γενικότερα που αφορά τα φάρμακα και τα υλικά συνεχίζεται απρόσκοπτα, ενώ οι περικοπές δαπανών αφορούν μονάχα ανθρώπινους πόρους. Από την άλλη συνεχίζονται και διευρύνονται οι σκανδαλώδεις συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων προς τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.

Δεν συνυπογράφουμε τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

1. Πλήρη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης

2. Καμία περικοπή στα – ήδη οριακά – ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Το συνολικό κονδύλιο εφημεριών (391.000.000 ευρώ) όχι μόνο δεν σηκώνει καμία περικοπή αλλά πρέπει να αυξηθεί κατά 100.000.000 ευρώ για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες.

3. Άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με μόνιμο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ

-Μαζικές επισχέσεις εργασίας με αφορμή την καθυστέρηση στην αποπληρωμή δεδουλευμένων του Δεκεμβρίου 2009 και του Ιανουαρίου 2010 και, σε πολλές περιπτώσεις και προηγούμενων μηνών, στις οποίες θα προβάλλεται το σύνολο των αιτημάτων που περιγράφονται παραπάνω.

-Στηρίζουμε τις αποφάσεις των νοσοκομειακών συνελεύσεων που έχουν αποφασίσει την κατάθεση προγραμμάτων 4 εφημεριών (κατά μέσον όρο ως σήμερα 15/3) και καταδικάζουμε την τακτική του «εντέλεσθαι» από τη μεριά της πολιτείας για την κατάθεση των προγραμμάτων του υπόλοιπου 15νθημέρου, πολύ περισσότερο σήμερα, που τίθεται εν αμφιβόλω η πληρωμή των προγραμμάτων αυτών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Στις συνελεύσεις των νοσοκομείων να αποφασίσουν στάση εργασίας τη Δευτέρα 22/03 11.00 – 15.00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στις 12.00. Καλούμε την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να συνεχίσει και να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα με νέες πανεργατικές απεργίες τονίζοντας ξεχωριστά το θέμα της δημόσιας περίθαλψης.

Αποφασίζουμε τη συμμετοχή μας στην Πανελλαδική Συνέλευση Πρωτοβάθμιων Σωματείων την Κυριακή 21 Μαρτίου (κτίριο Γκίνη, ΕΜΠ) και την ενημέρωση όλων των εργαζόμενων για τα τεκταινόμενα στην Υγεία.

4. Άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας και επιστημονικής δραστηριότητας των νοσοκομειακών γιατρών σε αξιοπρεπή επίπεδα.

ΚΑΛΟΥΜΕ

1. Τα προεδρεία ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ να μην συναινέσουν με κανέναν τρόπο έμμεσο ή άμεσο σε κανένα μέτρο που θα παραβιάζει τα δικαιώματα του λαού για δωρεάν περίθαλψη, που θα παραβιάζει την συλλογική σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών

2. Καλούμε τους συντονιστές διευθυντές, τα Επιστημονικά Συμβούλια, τους Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, να μην αποδεχθούν καμία περικοπή στα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ

1. Τις Διοικήσεις των νοσοκομείων και κάθε υπηρεσιακό παράγοντα ότι η περικοπή ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευ7σης εκθέτει άμεσα ασθενείς σε κίνδυνο και ως τέτοια θα καταγγέλλεται με όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέτρα.

2. Την Κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να συνειδητοποιήσει ότι το σταθεροποιητικό πρόγραμμα και Δημόσια Περίθαλψη δεν συμβιβάζονται, ειδικά σε μια περίοδο που χιλιάδες περισσότεροι συμπολίτες μας καθημερινά προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί έχουν στερηθεί κάθε άλλα δυνατότητα.