Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας για τη λειτουργία του ΚΥ Κάτω Αχαϊας



ΕΝΩΣΗ  ΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ
Ε. Ι. Ν. Α.
Τηλ: 2610 – 999 212 * Κιν: 6977 – 457 328 * Fax: 2610 – 994470
WWW: http://www.eina.gr  * Email: cgian@med.upatras.gr

Αρ. Πρωτ.: 23 / 15-03-2010
Πάτρα, 15 Μαρτίου 2010


ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς:
·    Δήμαρχο Δ. Δύμης
·    Δήμαρχο Δ. Λαρίσσου
·    Δήμαρχο Δ. Μόβρης
·    Δήμαρχο Δ. Παραλίας
·    Δήμαρχο Δ. Ρίου
·    Δήμαρχο Δ. Ωλενίας

Κοιν.
·    Διοικητή ΓΝ Πατρών «Ο Άγ. Ανδρέας»
·    Διοικητή 6ης ΥΠΕ
·    ΜΜΕ

Θέμα: Λειτουργία-εφημερίες Κ.Υ. Κάτω Αχαΐας

Το Κέντρο Υγείας Κ. Αχαΐας καλύπτει τις βασικές υγειονομικές ανάγκες μεγάλου τμήματος των Δήμων σας. Δυστυχώς, η συνεχής υποβάθμισή του τα τελευταία χρόνια (όπως και συνολικά της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας) έχει οδηγήσει σε σημαντικές δυσλειτουργίες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

Η έλλειψη γιατρών έχει οδηγήσει στην υπολειτουργία του ΚΥ, ιδίως στην τακτική του εργασία αλλά και σε οριακές συνθήκες την εφημερία του, αφού καλούνται οι υπάρχοντες γιατροί να καλύψουν –παράνομα- άνω των 7 εφημεριών ανά μήνα.

Η σημασία του για τους Δήμους αναφοράς του και τον πληθυσμό που καλύπτει υγειονομικά είναι τεράστια. Η μη ανάπτυξή του και ιδίως η υποβάθμισή του αφαιρεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η κυβέρνηση περικόπτει τα κονδύλια για ασφαλή εφημερία των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, αφήνει απλήρωτους τους γιατρούς από τις δεδουλευμένες εφημερίες, εξαναγκάζει σε απλήρωτη υπερεργασία.

Η κυβέρνηση  ποδοπατά κάθε προεκλογική της δέσμευση, αποσιωπά όσα έχει εξαγγείλει  για  «επαναθεμελίωση του ΕΣΥ», καταστρατηγεί  την Κλαδική Συμφωνία  των νοσοκομειακών  γιατρών και επιδεικνύει  μια πρωτοφανή αδιαφορία για όσα συμβαίνουν αυτή την  περίοδο στα Δημόσια Νοσοκομεία. 

Την  Υπουργό  Υγείας δεν φαίνεται να απασχολεί ούτε η επικείμενη κατάρρευση του εφημεριακού καθεστώτος λόγω της δηλωμένης άρνησης των  γιατρών να εφημερεύσουν πάνω από 4 φορές το μήνα,  ούτε η επισφαλής λειτουργία  των νοσοκομείων και των ΚΥ λόγω των  επιχειρούμενων αλλαγών στα προγράμματα εφημερίας από ορισμένες Διοικήσεις, ούτε  πολύ περισσότερο,  η αναστάτωση που θα προκληθεί από τις  επισχέσεις   εργασίας που έχουν ήδη ξεκινήσει σε αρκετά νοσοκομεία  της χώρας.

Είναι προφανές ότι δεν προέχουν οι ανάγκες  υγείας των πολιτών αλλά η αυστηρή  τήρηση των όρων του Σταθεροποιητικού Προγράμματος της κυβέρνησης και  του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.  

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και αρκετό καιρό. Αρνούνται να εφημερεύουν απλήρωτοι, με ανασφαλή για τον πληθυσμό και τους ίδιους προγράμματα, με εξαναγκαστική υπερεργασία πάνω από τα νομίμως επιτρεπτά ωράρια (4 εφημερίες το μήνα ανά γιατρό).

Σας δηλώνουμε, ότι μετά τις 18 περίπου του τρέχοντος μήνα, το Κ.Υ.Κ. Αχαΐας ενδέχεται να συναντήσει σοβαρά προβλήματα –έως παύση- στις εφημερίες και την κάλυψη του επείγοντος περιστατικού αν η κυβέρνηση δεν επιληφθεί άμεσα της λύσης του προβλήματος που η ίδια δημιουργεί. Για τις δεδουλευμένες και απλήρωτες εφημερίες από το Δεκέμβριο του 2009, οι γιατροί ξεκινούν επισχέσεις από την τακτική εργασία.

Σας ενημερώνουμε και σας καλούμε για τις ενέργειές σας στην κατεύθυνση της λύσης αυτού του ζωτικού προβλήματος για τους Δήμους σας.





Ο Πρόεδρος


Τερζής Στάθης

Ο Γραμματέας


Γιαννάκενας Κων/νος