Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη Υπουργείου Υγείας:Οι θέσεις για το φάρμακο, τη φαρμακευτική δαπάνη και τη συνταγογράφηση. .


 Περιληπτικά
1.Αυτή την εβδομάδα ψηφίζεται στη Βουλή η διάταξη που έχει φέρει το Υπουργείο Οικονομίας όσον αφορά τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, που θα επιτρέψει αμέσως μετά να γίνει η ανακοστολόγηση των 6.500 σκευασμάτων.
2. Με  νόμο του 2008 από την προηγούμενη κυβέρνηση, νόμος ο οποίος δεν υλοποιήθηκε, υπήρχε η υποχρέωση των ιδιωτικών κλινικών από 150 κλίνες και άνω να λειτουργούν συγκροτημένα φαρμακεία και μάλιστα είχε δοθεί και μια προθεσμία προσαρμογής των ιδιωτικών κλινικών σ' αυτή την υποχρέωση τον Ιούλιο του 2009. Δεν τηρήθηκε αυτή η υποχρέωση. Τώρα αυτή η υποχρέωση επιβεβαιώνεται και διευρύνεται. Θα αφορά από 60 κλίνες και πάνω, και από εκεί και πέρα για ιδιωτικές κλινικές  κάτω των 60 κλινών θα υπάρχει υποχρέωση ειδικού φαρμακευτικού χώρου (αποθήκες) .Αν κάποια ιδιωτική κλινική δεν συμμορφωθεί και δεν συγκροτήσει και δεν λειτουργήσει φαρμακείο, πολύ απλά θα παύει η σύμβαση των Ασφαλιστικών Ταμείων με τη συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική.
3. Θεσπίζεται και για τα δημόσια Νοσοκομεία και τις ιδιωτικές Κλινικές η υποχρέωση χρέωσης φαρμάκων  ανά μέρα με ημερήσια δόση και συνταγολόγιο ανά ασθενή.

4.Για τα Δημόσια Νοσοκομεία, πέραν της ατομικής ημερήσιας δόσης για τα φάρμακα, θεσμοθετείται  με διάταξη που θα έλθει στη βουλή  τις επόμενες ημέρες, η νοσοκομειακή συσκευασία,
5.Θεσπίζεται η δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμών με βάση τη δραστική ουσία για την προμήθεια φαρμάκων από τα Δημόσια Νοσοκομεία,
6.Καθιερώνεται ο  έλεγχος στην αποθήκευση και σύστημα ελέγχου της διακίνησης από τις αποθήκες στα νοσοκομεία ή στα διάφορα τμήματα των νοσοκομείων
7.Οι γιατροί του ΕΣΥ στο πλαίσιο της συνταγογράφησης είτε για τον ΟΠΑΔ είτε για τον ΟΓΑ, θα εφαρμόσουν το νέο συνταγολόγιο. 
8.Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να προχωρήσει και η προκήρυξη θέσεων νοσοκομειακών  φαρμακοποιών στα δημόσια Νοσοκομεία.


 Πηγή:ΑΠΕ