Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Μέχρι τα μέσα Μαϊου θα ψηφιστεί ο νέος (αντι)ασφαλιστικός νόμος

Οι θέσεις του υπουργείου για το νέο (αντι) ασφαλιστικό νόμο  θα εισαχθούν πριν το Πάσχα για έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο και το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές, με σκοπό να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Μάη.


Το νέο σύστημα αποτυπώνει όλες τις  ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση και σύμφωνα με τις εισηγήσεις που παρουσίασε μέχρι τώρα το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει:
  • Από το 2018 εφαρμόζεται το νέο μοντέλο Ασφάλισης, με το οποίο θεσμοθετείται η βασική σύνταξη, που θα κινείται στα σημερινά όρια της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ (350 ευρώ). Μέσα από τη βασική ενδέχεται να καταργηθούν τα «κατώτερα όρια» συντάξεων, ενώ σε αμφισβήτηση τίθεται και το ΕΚΑΣ.
  • Η «βασική» μαζί με το αναλογικό τμήμα της σύνταξης, θα είναι πολύ κατώτερη από τα σημερινά επίπεδα, που έτσι κι αλλιώς είναι χαμηλά.
  • Οι επικουρικές δε θα ξεπερνούν το 20%. Στο σχεδιασμό τους είναι οι επικουρικές ή τμήμα τους να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, οι αποδόσεις τους να εξαρτώνται από τον τζόγο. Δε θα υπάρχει καμιά εγγύηση του κράτους.
  • Η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται στη συνολική δαπάνη για τη βασική σύνταξη και προδιαγράφει το ευτελές επίπεδο των παροχών που θα δίνει το νέο σύστημα.
  • Τα αποθεματικά των Ταμείων υπάγονται σε ένα φορέα και μέσω της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ θα οδηγηθούν στο χρηματιστήριο. Στο χρηματιστήριο οδηγείται και η ακίνητη περιουσία μέσα από εταιρεία διαχείρισης.
  • Οι κλάδοι Υγείας των Ταμείων αποκόπτονται, εντάσσονται στο ΕΣΥ, σαλαμοποιούνται δικαιώματα, περιορίζονται δραστικά οι παροχές, επιτυγχάνεται και εδώ η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Καθορίζεται νέος τρόπος απονομής των αναπηρικών συντάξεων. Οι μέχρι τώρα αναθεωρήσεις έχουν κάνει πιο δύσκολη την απονομή και έχουν μειώσει το ύψος των συντάξεων αυτών.
Επιπλέον, στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • Αυξάνεται κατά δύο χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης, ο οποίος το 2015 θα πρέπει να ξεπερνά τα 63 χρόνια, από 61,4 χρόνια που είναι σήμερα.
  • Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, καταργούνται όλες οι «πρόωρες» συντάξεις, επεκτείνονται και σε άλλα Ταμεία τα αντικίνητρα και ιδιαίτερα η μείωση της σύνταξης κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το ανώτατο όριο. Στην πενταετία η μείωση θα ανέρχεται στο 30%.
  • Αναθεωρείται η λίστα των ΒΑΕ, εξοβελίζονται εκατοντάδες επαγγέλματα στα οποία εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Στους κλάδους αυτούς, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι από 5 έως 7 χρόνια.
  • Παράλληλα με το Ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα η κυβέρνηση προωθεί και τις ανατροπές στην Ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών  και αποχαρακτηρισμό του κοινωνικού της χαρακτήρα.