Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

"Πράσινη" φορολογική δικαιοσύνη, όπως ακριβώς... πράσινα άλογα!


Από την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου:
 Μια μικρή σταχυολόγηση:
 Τι ανέφερε ότι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους επιχειρηματίες και το κεφάλαιο:
*Θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών.
*Αυξάνονται οι εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν δαπάνες σε τεχνολογική καινοτομία, όπως αυτές θα οριστούν από απόφαση της αρμοδίου Υπουργού.
*Το μέρος των κερδών που προέρχεται από την πώληση αγαθών που ενσωματώνουν διεθνώς αναγνωρισμένη πατέντα της επιχείρησης απαλλάσσονται φόρων για τρεις εταιρικές χρήσεις.
*Mειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών που μένουν στην επιχείρηση και επανεπενδύονται
*Eισάγονται φοροαπαλλαγές για όσες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο κύκλος εργασιών τους, διατηρούν θέσεις εργασίας και δεν απολύουν.

 Για τους υπόλοιπους:  
Ταυτόχρονα, όμως, ενισχύουμε τα φορολογικά έσοδα, τολμώντας αλλαγές που διευρύνουν τη φορολογική βάση και αντιμετωπίζοντας ισότιμα τους φορολογούμενους. Καταργούμε μια σειρά από ρυθμίσεις με ειδικές παράλογες ή άδικες φοροαπαλλαγές ή ρυθμίσεις για την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων.

Για την ιστορία, το νομοσχέδιο έχει τον τίτλο «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής» Ναι μη μειδιάτε .Αυτός είναι στ΄ αλήθεια  ο τίτλος του.
Και όπως λέει και ο Υπουργός; «ένα δίκαιο σύστημα, όπου οι φορολογούμενοι πολίτες συνεισφέρουν ισότιμα, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Ένα αναδιανεμητικό νομοσχέδιο, που συμβάλει αποτελεσματικά στα έσοδα του Προϋπολογισμού»


Πηγή:ΑΠΕ