Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη... παύει να είναι σύμπτωση.


17χρονη ξεψύχησε σε καρότσα αγροτικού γιατί δεν υπήρχε οδηγός για να την μεταφέρει με το ασθενοφόρο.

Ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει την ανικανότητα αυτής της χώρας να παρέχει έστω και τις υποτυπώδεις υπηρεσίες σε θέματα υγείας. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, δύο τραυματίες από τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στην περιοχή της Ηράκλειας, μεταφέρθηκαν στο τοπικό κέντρο Υγείας σε καρότσα αγροτικού οχήματος!!! Ασθενοφόρο υπήρχε, αλλά οδηγός δεν υπήρχε και έτσι λόγω της κρισιμότητας των δύο τραυματιών ο ιατρός του κέντρου Υγείας πήρε το ρίσκο και μετέφερε τους τραυματίες.

Δυστυχώς, η 17χρονη που επέβαινε στο μοιραίο αυτοκίνητο άφησε την τελευταία της πνοή και με ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης για το αν ο θάνατος της προήλθε πριν ή μετά τη μεταφορά.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ηράκλειας, Κλεάνθης Κοτσαχιακίδης, στο κέντρο Υγείας υπάρχουν μόνο τρεις οδηγοί ασθενοφόρου με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να καλυφθούν όλες οι βάρδιες. Ο οδηγός του αυτοκινήτου ξεπέρασε τον κίνδυνο και νοσηλεύεται στο γενικό νοσοκομείο Σερρών.
Ανυπαρξία πολιτικών υγείας
«Το τραγικό περιστατικό της Ηράκλειας Σερρών και ο χαμός ενός νέου ανθρώπου 200 μέτρα από το εκεί Κέντρο Υγείας, δυστυχώς, δείχνει την <<γύμνια>> και την ανυπαρξία πολιτικών Υγείας τα τελευταία χρόνια» αναφέρει, από την πλευρά του ο Γενικός Σύμβουλος Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν κ. Γιάννης Τσιπούρας.

Όπως τονίζει, στη ίδια γραπτή ανακοίνωση «Πόσες φορές δεν έχει περιγραφεί από συνδικαλιστικά στελέχη της Υγείας εδώ και πάρα πολλά χρόνια η ανυπαρξία υποδομών στήριξης της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και μεταφοράς στον πλησιέστερο φορέα Υγείας, για ασφαλή και γρήγορη αντιμετώπιση των συμβάντων; Πόσες φορές δεν έχει περιγραφεί και ομολογηθεί ο κίνδυνος τέτοιων περιστατικών όταν κανένα Κέντρο Υγείας του Νομού δεν διαθέτει το αναγκαίο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό προκειμένου να καλύψει τις δημιουργούμενες και αναπάντεχες ανάγκες των συμπολιτών μας; Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι η ύπαρξη και μόνο ενός οδηγού σε ασθενοφόρο θα αποτελούσε λύση, απλά τότε, θα χε αντικαταστήσει την μεταφορά από αγροτικό όχημα από ένα άλλο <<αγροτικό>> με διακριτικά ασθενοφόρου. Αποτελεσματική αντιμετώπιση αποτελεί ο σχεδιασμός και η οργάνωση σε Νομαρχιακό επίπεδο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας με σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα τα οποία θα στελεχώνονται από εκπαιδευμένα πληρώματα και διασώστες».


  Πηγή: ΒΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
           TSEPELAS MEDIA GROUP