Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΕΙΝΗ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ


Σήμερα, Τρίτη 16/3/2010, ολοκληρώθηκαν οι ΓΣ των νοσοκομειακών γιατρών στα νοσοκομεία της περιοχής μας. Η μείωση του κονδυλίου των εφημεριών στα νοσοκομεία της περιοχής αρχίζει από 15% στα μικρότερα και φθάνει το 22% στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.
  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιτίθενται κατηγορηματικά σε κάθε περαιτέρω περικοπή των προγραμμάτων   εφημερίας των νοσοκομείων που ήδη βρίσκονται στα όριά τους και υποκοστολογούνται. (με ποια κριτήρια και με ποια λογική άλλωστε ο μοναδικός γιατρός, παθολόγος, χειρουργός, αναισθησιολόγος κλπ που εφημερεύει στο νοσοκομείο σε γενική εφημερία τη μία μέρα ευρίσκεται σε ενεργό εφημερία και την άλλη σε εφημερία ετοιμότητας;)
  • Κατατίθενται προγράμματα 4 εφημεριών ανά γιατρό και για το μήνα Απρίλιο
  • Ηδη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί του ΓΝ Φιλιατών διεκδικώντας την πληρωμή των εφημεριών από Οκτώβρη 2009 εως το Φλεβάρη του 2010.
  • Σήμερα, 16/3, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας οι γιατροί του ΓΝ Αρτας για τη πληρωμή των εφημεριών Νοεμβρίου 2009 (ειδικευόμενοι) και Δεκεμβρίου 2009  έως   Φλεβάρη 2010. Ταυτόχρονα άρχισε επίσχεση εργασίας και των λοιπών εργαζόμενων του νοσοκομείου για τη πληρωμή των υπερωριών του 2009. Η συμμετοχή ήταν καθολική. Μπροστά στο αδιέξοδο που βρέθηκε παραιτήθηκε σήμερα ο Διοικητής του Νοσοκομείου, αφήνοντας το νοσοκομείο χωρίς εγκεκριμένο πρόγραμμα εφημεριών για το Β΄ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Με ευθύνη των γιατρών του νοσοκομείου και του Προέδρου του ΕΣ  ορίστηκαν οι γιατροί που θα καλύψουν σήμερα τους ασθενείς   που θα προσέλθουν στο ΤΕΠ καθώς και τους νοσηλευόμενους . Νέα συνέλευση των γιατρών θα γίνει αύριο 17/3 για την οριστική αντιμετώπιση της κατάστασης.  
  • Την Πέμπτη, 18/3, ξεκινά επίσχεση εργασίας των γιατρών του ΓΝ Λευκάδας. Κατατίθεται ταυτόχρονα μηνυτήρια αναφορά από το ΔΣ της ΕΙΝΗ κατά του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, που εκτελεί χρέη Διοικητή του Νοσοκομείου, για παράβαση καθήκοντος και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών. Ο εκτελών χρέη Διοικητή καταστρατηγώντας το πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης που είχε καταρτίσει το ΕΣ, χρησιμοποιεί τον όρο «κάλυψη» του Νοσοκομείου χωρίς να καθορίζει τον τύπο της εφημερίας του γιατρού. Αυτό, δημιουργεί κινδύνους τόσο για την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και δεν επιτρέπει την εκκαθάριση των εφημεριών που πραγματοποιούνται από τον Δεκέμβριο έως τώρα, καταργεί το δικαίωμα ημερανάπαυσης μετά από ενεργό εφημερία και μειώνει δραστικά τις αμοιβές των γιατρών που εφημερεύουν.
  • Τη Δευτέρα 22/3, αρχίζει επίσχεση εργασίας στα ΓΝ Πρέβεζας, ΓΝ Χατζηκώστα Ιωαννίνων και Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων. Στα νοσοκομεία Πρέβεζας και Χατζηκώστα οι Διοικητές περιέκοψαν (εξορθολόγησαν) τα προγράμματα εφημερίας χωρίς βεβαίως να πλησιάσουν καν το διατιθέμενο κονδύλι με πρώτα θύματα τα ΚΥ όπου τις περισσότερες ημέρες του μήνα να «λειτουργούν» με έναν εφημερεύοντα γιατρό.

Τάκης Νικολόπουλος – Πρόεδρος ΕΙΝΗ