Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ο "εξορθολογισμός"... στην πράξη


Διευθυντές ΕΣΥ: Τι προτείνουν για τις εφημερίες των νοσοκομείων

Μια διαφορετική πρόταση για τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων διατυπώνει η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ: Προτείνεται κατανομή των εφημεριών - και των αντίστοιχων κονδυλίων - με βάση την περιοχή, το νοσοκομείο αλλά και την ειδικότητα του κάθε γιατρού.

«Σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ περίπου 22.000 γιατροί. Αυτοί "μοιράζονται" το κονδύλι των εφημεριών που είναι κάθε χρόνο περί τα 385 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, με το σημερινό σύστημα εφημερίας, ούτε το κονδύλι είναι αρκετό, ούτε όλοι οι γιατροί αμείβονται με βάση την πραγματική τους εργασία. Κι αυτό γιατί το σύστημα επιτρέπει και τις πλασματικές εφημερίες και τις ανισότητες. Με αποτέλεσμα, να παρατηρούνται προβλήματα ανά τακτά διαστήματα με τις απλήρωτες εφημερίες και τη δυσλειτουργία των νοσοκομείων», εξηγεί στο healthview.gr ο γραμματέας της Εταιρείας, Νίκος Μαρουδιάς.

Τι προτείνουν οι διευθυντές του ΕΣΥ

Η πρόταση των διευθυντών του ΕΣΥ για τις εφημερίες περιλαμβάνει κατ' αρχήν την ταξινόμηση των νοσοκομείων σε εκείνα που εφημερεύουν και εκείνα που δεν εφημερεύουν ή έχουν τις λεγόμενες "μικρές" εφημερίες, δηλαδή για μερικές ώρες μέσα στην ημέρα. Στη συνέχεια, οι διευθυντές προτείνουν την κατηγοριοποίηση των νοσοκομείων με βάση την περιοχή που καλύπτουν και τον διαχωρισμό σε άλλη ομάδα των Κέντρων Υγείας. Σε τρίτη φάση, προτείνεται ταξινόμηση των ιατρικών ειδικοτήτων σε πέντε βαθμίδες, ανάλογα με τη βαρύτητα και δυσκολία των περιστατικών που καλείται να καλύψει κάθε ειδικότητα στις εφημερίες. «Με τη διαβάθμιση αυτή, οι πιο "δύσκολες" ειδικότητες θα αποζημιώνονται με το 100% της αμοιβής ανά εφημερία ενώ όσο κατεβαίνει η κατηγορία, τόσο θα μειώνεται το ποσοστό. Με τον τρόπο αυτό, η αμοιβή των εφημεριών γίνεται ονομαστική για κάθε γιατρό και ανταποκρίνεται στην πραγματική του εργασία», αναφέρει ο Ν.Μαρουδιάς.

Η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ διατύπωσε για πρώτη φορά μια τέτοια πρόταση το 1994 και την επαναφέρει επικαιροποιημένη σήμερα. Σύμφωνα με τους διευθυντές των δημόσιων νοσοκομείων, είναι μια πρόταση για ένα δίκαιο σύστημα εφημεριών μέσω του οποίου και τα κονδύλια θα αποδεικνύονται επαρκή.


Πηγή:HealthView 


"Περιοχή","βαθμίδες", "βαρύτητα", "δυσκολία περιστατικών"! 
Βρέ καλώς τα παιδιά!
Πού ήσασταν τόσο καιρό ...χαμένοι!