Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Συνάντηση ΕΙΝΑΠ με τα επιστημονικά συμβούλια των Νοσοκομείων της Αθήνας


Πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» συνάντηση της ΕΙΝΑΠ με τα Επιστημονικά Συμβούλια των Νοσοκομείων της Αθήνας, στην οποία συμμετείχε και ο υπογράφων. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο νομικός σύμβουλος κ. Προυσανίδης Ιορδάνης, ο οποίος δέχτηκε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων σχετικά με το δικαίωμα επίσχεσης και τη στάση που πρέπει να τηρήσουν τα Επιστημονικά Συμβούλια σε πιέσεις Διοικήσεων για περικοπές προγραμμάτων.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν έχουν ως εξής:
1.- Τα Επιστημονικά Συμβούλια οφείλουν να εκφράζουν γνώμη αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια, παραβλέποντας παντελώς κάθε οικονομική παράμετρο. Η εξασφάλιση κονδυλίων για υλοποίηση επιστημονικά ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης ανήκει στις Διοικήσεις και το Υπουργείο Υγείας και σε περίπτωση ελλειμματικών κονδυλίων την ευθύνη για σωματικές βλάβες, εφόσον οι γιατροί λειτουργήσουν σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, επωμίζονται εξ ολοκλήρου οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων.
2.- Στην επίσχεση εργασίας μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι γιατροί στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα ανεξαρτήτως βαθμίδας (ειδικοί, ειδικευόμενοι, επικουρικοί, αγροτικοί).
3. Στην επίσχεση δεν περικόπτεται ημερομίσθιο και ο εργαζόμενος δεν έχει υποχρέωση να παρευρίσκεται στην εργασία του.
4.- Καλό είναι κατά τη διάρκεια της επίσχεσης να μην χρησιμοποιούμε ορολογία απεργίας και συγκεκριμένα να μην αναφερόμαστε σε προσωπικό ασφαλείας, αλλά σε προσωπικό ασφαλούς εφημέρευσης, ώστε να μη δίνουμε τη δυνατότητα σε Διοικήσεις να προσφύγουν εναντίον μας ισχυριζόμενες ότι κάνουμε συγκεκαλυμμένη απεργία.
Γενικά από τη συζήτηση προέκυψε ομοφώνα ότι κανένα Επιστημονικό Συμβούλιο δεν προτίθεται να περικόψει ούτε μία εφημερία απ΄ αυτές που έχουν κατατεθεί ως ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Επίσης δηλώθηκε ότι σε περίπτωση που Διευθυντές εκβιάζουν υφισταμένους τους ή τους αναγράφουν παρά τη θέλησή τους σε προγράμματα εφημέρευσης θα κινείται διαδικασία καταμήνυσης εναντίον τους.
Τέλος, σχετικά με το ζήτημα που ανακύπτει σε Νοσοκομεία στα οποία πιθανόν δεν συμμετέχουν όλοι στην επίσχεση αποφασίστηκε ότι ως προσωπικό ασφαλούς εφημέρευσης θα τοποθετούνται κατά προτεραιότητα όσοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις επίσχεσης και μόνον σε περίπτωση που δεν επαρκούν αυτοί να συμπληρώσουν τα προγράμματα θα τοποθετούνται και όσοι έχουν υποβάλλει δηλώσεις.
                                    Συναδελφικά
                             Δημήτρης Βαρνάβας
   
 Πηγή:Ygeianet